Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników FT3 i FT4 przy TSH na dolnej granicy

Gość gossssx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jeżeli można dobrze odczytać niemal zlewające się cyfry ze sobą, to wszystkie trzy hormony wskazujące na funkcję tarczycy mieszczą się w granicach normy. Proponuje wizytę u lekarza, który zlecił oznaczenie tych hormonów. Istotne są również objawy kliniczne, a nie tylko wyniki badań laboratoryjnych. Można te badania za jakiś czas powtórzyć. Oczywiście w porozumieniu ze swoim lekarzem.

Witam, Nazywam sie Karolina zmagam sie z malymi problemami,ktore ostatnio utrudniaja mi normalne funkcjonowanie.Przepraszam,ze tyle tutaj umiescilam ale chcialbym pokazac wszystkie wyniki by jakas madra glowa lub specjalista mial lepsze pole do pomocy,na ktorej niesamowicie mi zalezy.Nie wiem czy wszystkie ponizej wymienione objawy sa spowodowane zla diagnoza?Czy mam nadczynnosc a leczona jestem na niedoczynnosc? Czy te objawy moga powodowac,ze mam problemy z sercem?Czy jedno i drugie jakos sie laczy i daje takie objawy ale nic zlego sie nie dzieje? Prosze o pomoc i wyjasnienie bo naprawde juz nie daje rady. TARCZYCA WSZYSTKIE WYNIKI : Rok 11.2005: TSH-2.98 (3CIA GENERACJA) -NIE PAMIETAM O CO CHODZILO FT3 -3.04 (1.5-4.1) FT4 -1.21 (0.8-1.9) TSH (12.2008)-0.7474 NORMA (0.35-4.94) DAWKA 50/75 EUTYROX TSH (03.2009)-2.6121 NORMA-||- (DAWKA CHYBA 50/25 EUTY) TSH (06.2009)-1.2488 NORMA (0.35-4.49) DAWK 50 EUTYROX) TSH (04.2012)-3.9900 ----------||--------------- DAWKA 75/50 EUTYROX TSH (10.2012)-1.4800 ----------||--------------- --------------||-------------- TSH (04.2014)-1.1312-----------||--------------- --------------||-------------- TSH (11.2014)-0.8553-----------||--------------- DAWKA 50 EUTYROX FT4 (11.2014)-1.16 ATPO ---------->>>> 0.29 --------->>>NORMA (0.00-5.61) Zawsze mowiono mi,ze mam NIEDOCZYNNOSC i w tym kierunku mnie leczono.Powodem kolejnej wizyty bylo zle samopoczucie i te objawy: -bol glowy pulsujacy i uciskajacy -bezsennosc -wachania tetna i cisnienia -dretwienie konczyn -duszenie w gardle -niemoznosc wykonania czegokolwiek gdyz sie mecze -brak radosci z czegokolwiek co wczesniej sprawialo radosc bo sie martwie dlaczego te objawy od 3 miesiecy nie ustepuja wrecz dochodza nowe. -mimo apetytu spadek wagi (-3kg 2 miesiace) -bol calej lewej strony ciala -klucia serca -przeskakiwanie serca PLUS TO WSZYSTKO MAM JESZCZE TO : To ja KIKA90 : Poprosze o interpretacje ECHA z 2012 i 2014 . 2012: Zastawka mitr : platki wiotkie,przedni nizeznacznie przekracza pierscien w skurczu (DE:21mm,EF:120mm/s) obraz pozostalych zast prawidlowy(ACS:20mm) Pierscien aortalny nieposzerzony(29mm) lewy przedsionek niepowiekszony(35mm) Lewa komora w normie (d-49mm,s35mm,EF63%) Tylna sciana niepogrubiala (d-9mm,s-14mm) Przegrododa miedzykom niepogrubiala (d-9mm,s-15mm) Prawa kom niepowiekszona (d-19mm) Kurczliwoas prawidlowa. DOPPLER: Zast mitral: Ve=82 cm/s,Va=54cm/s Zast aortalna: V130cm/s Zast trojdzielna: V=55cm/s Zastawka tetnicy plucnej : V=90cm/s Wniosek: Newielkie wyp platka zast mitralnej. ROK 2014: Zast mitralna i aortalna - bez zmian Lewa komora:50/32mm Lewy przedsionek :36mm IVS 11MM,PW 10MM Prawa komora:24mm Aorta:opuszka 35mm,wstepujaca 30mm Kurczliwosc : bez odcinkowych zaburzen kurczliwosci. EF ok 60% DOPPLER: Zast mitralna: Vmax 1.0m/s E/A 0.8 ,fala zwrotna slad Zast aortalna : Vmax 1.5m/s Zast trojdzielna: Vmax 0.6m/s fala zwrotna 1st RVSP w normie Zast pnia plucnego: Vmax 0.9m/s osierdzie prawidlowe. TARCZYCA 2014 ROK : GR.CIESNI-4CM LP-18*17*42MM PP-20*19*39MM TCHAWICA NIEPRZEMIESZCZONA OBUSTRONNIE NA SZYI WIDOCZNE SA O TYPOWEJ BUDOWIE,POJEDYNCZE,WEZLY CHLONNE O WYM DO 20*14 MM PO PR STRONIE I DO 12 MM PO LEWEJ. PROSZE O INTERPRETACJE I POMOC.BYLAM U LEKARZY I KAZA MI SZUKAC CO MI JEST-NONSENS. PROSZE O POMOC,MOZE ZNAJDZIE SIE TUTAJ JAKAS MADRA I POMOCNA GLOWA.