Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bieganie przy nerwicy i nadciśnieniu na tle emocjonalnym

Gość xxxmarvel

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xxxmarvel

Witajcie. Od roku walczę z nerwicą. Mam też nadciśnienie na tle emocjonalnym. To znaczy po wstaniu z łóżka,zjedzeniu śniadania mierzę ciśnienie i mam prawie 140/90 (prawie to znaczy 135-139/85-90). Stresuje mnie to strasznie i zaczynam się bać i ostatnio raz nawet miałem 150/94. Kiedy już się troszkę uspokoję i ciśnienie spadnie tak do 130-135/80 zaczynam biegac sobie czasem troszkę w miejscu w pokoju,robię jakieś ćwiczenia i zauważam,że potem ciśnienie jest w normie(120-125/70-80). I tu nasuwa mi się pytanie do Was. Czy w moim przypadku bieganie jest wskazane i czy mogę biegać również np teraz na dworze,kiedy jest zimno. Bo ostatnio zacząłem się bać też mrozu. To chyba kolejny jakiś objaw nerwicy. Dodam,że mam 19 lat, biorę propranolol 10mg rano i wieczorem i sympramol 50 mg również rano i wieczorem. Ciśnienie mierzę aparatem nadgarstkowym,ale zawsze kiedy mierzę np dwa razy pod rząd to wyniki nie różnią się znacznie od siebie,więc chyba nie ma jakichś tam błędów pomiarowych. Czytałem w internecie rożne opinie na temat biegania z nadciśnieniem i chciałbym biegać,ale wacham się właśnie pomiędzy tym,że chcę biegać,ale czy mogę...?? proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

Jezeli faktycznie problemy wynikaja z przyczyn nerwowych, to nalegam do przelamania sie i biegania. Kiedy ponad rok temu *zachorowalem* na nerwice, nawet nie myslalem, ze dzisiaj bede napie***lal po 10 kilometrow codziennie lub co drugi dzien ;). Ale zaraz moment, zazywasz propranolol przed pomiarem cisnienia, czy tez po pomiarze? Ten beta-bloker powinien normowac cisnienie i puls... .

Gość berry501

Mam objawy nerwicy serca od ponad 2 lat. Obecnie po pewnej (własnej) terapii jestem na dobrej drodze do przebiegnięcia półmaratonu (wiek 38l.). jeśli ktoś chce do mnie napisać to proszę o kontakt: berry501@ interia.pl. Mogę pomóc. Bądźmy razem nerwicowcy!!! Poznań i okolice.