Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częste wyładowania kardiowertera defibrylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Wszczepiono mi ICD w 2006 roku. Na dzień 10.11.2010 bateria wynosiła 2,59. Po dniu sprawdzenia stanu baterii i odczycie ICD nastąpiło w kilku następnych dniach 17 adekwatnych wyładowań ICD. Zamiast zażywanego wcześniej Betalok ZOK przepisano mi Protevasc, Rytmonorm 150 i Biostal 40 a na uspokojenie Afobam. Po kontroli i regularnym zażywaniu leków nagle podskoczyło mi ciśnienie np. 180 na 120 i tętno 130 przy pozycji siedzącej. Trafiłem do szpitala gdzie znowu nastąpło około 20 wyładowań Nie wiem czy znów mam skontrolować Icd w poradni gdyż nie ma żadnej poprawy zdrowia i samopoczucia. Wizyta jest umówiona dopiero na 5 stycznia 2011. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak często następują wyładowania i co może być ich przyczyną, gdyż wcześniej nie miałem tak częstych wyładowań. Lekarze twierdzą, że mam zwiększone napięcie psychiczne i podwyższony poziom lęku. W lutym 2010r miałem przeprowadzoną koronografię z wszczepieniem stętów w sierpniu okazało się, że jeden ze stętów zamknął tętnocę okalającą. Czy może to też być przyczyną częstych wyładowań ICD. Proszę o pilną odpowiedż.

No dokładnie tak powinno się robić no ja musze sam jeździć bo mieszkam w Kłodzku a szpital który mi wszczepiał ICD jest we Wrocławiu. Ja nie mogę narzekać bo mam spokój z ICD wszczepili mi go 7 lat temu z powodu Nagłego zatrzymania krążenia uderzył mnie kilka razy ale za każdym niesłusznie. Teraz mam sztuczną zastawke aortalną i chba nie będzie mi już ICD potrzebne. A z bateria 2.59 chodziłem ponad 3 lata zanim się skończyła.