Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból w klatce piersiowej, ucisk i pieczenie w sercu

Gość Kama

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 35 lat.od przeszlo poł roku dokucza mi silny bol w klatce piersiowej..boli mnie serce sciska i czuje pieczenie..robilam badania ekg i tam wyszło juz 3 razy ze mam jakis blok,podejrzenie bylo stanu przedzawalowego..3razy robili mi badania z troponiny..wykluczyli.Doktor stwierdzila rowniez ze mam spowolnione bicie serca 58 uderzen...tez .zrobilam przeswietlenie klatki piersiowej i tam wyszlo ze mam uwypuklenie uszka lewego przedsionka tez robilam echo serca i tam tez wszystko jest w normie...Bylam u kardiologa stwierdzil ze to pluca zas pulmonolog ze to serce i nie wiadomo kogo sluchac.Od pewnego czasu czuje sie bardziej zmeczona.męcze sie ..czasem robi mi sie slabo i czuje zazwyczaj wieczorem jakby cos na mnie ciezkiego leżalo..ostatnio miałam u lekarza cisnienie 150 na 50,,P.Doktor sie wystraszyla ale nic mi nie dała.jedynie tabletke pod jezyk na zbicie.Byłam u neurologa stwierdził dzis jakis stopowstrząs..skierowal mnie najpierw na badania wstepne..krew itp..Nie pojmuje co moze mi byc a jednak sie obawiam bo naprawde sie zle czuje..mecze sie nawet jak wchodze po schodach..Poprosze o rade..Serdecznie dziekuje...

hej, napewno nie od zaladka. Wtedy bys sie nie meczyla wchodzac po schodach. piekacego bolu w klatce nie wolno lekcewazyc zwlaszcza w okolichac pikawki. Zrob potas i magnez z krwi, jesli sa za niskie - uzupelnic bo takie jazdy lub podobne moga byc od braku elektrolitow. Jaki tryb zycia prowadzisz? Duzo stresow? Malo ruchu zapewne? Zrob jeszcze. Z tym cisnieniem to troche lipa , pierwsze wysokie lekko a drugie b niskie...? Ja mam podobnie ale z tym ze 140/65 lub 70 i ktos mi napisal na tym forum ze to moze byc niedomykalnosc zastawek...? Kup sobie preparaty z potasem i magnezem i mozesz kupic koenzym Q10 i jakis tran dobry lub kapsulki omega 3 to wzmacnia serce , aha kiedys pilem taki wyciag z zen szenia i on mnie wzmacnial dosc dobrze, poza tym gdzies wyczytalem ze serce nie znosi braku snu i braku ruchu o fajkach nie wspomnie - mam nadzieje ze nie palisz, alkohol jest ok, ale w malych ilosciach np. lampka wina dziennie nie powinna zaszkodzic a niektorzy mowia ze wrecz pomaga. Aha jesli masz potas ponizej 4.0 to masz za maly niby norma jest 3.5 do 5.5 ale jak ja mam ponizej 4.0 to juz jest ze mna lipa najlepiej miec tak 4.3 lub nawet 4.4 wtedy ja sie czuje znakomicie. Zdrowka zycze!

P.S. Lekarze czesto gesto myla pieczenie zgagowe z pieczeniem w klatce w okolicach serca, Jesli ktos nigdy tak owego pieczenia nie odczul ten nie ma pojecia o czym mowi i czesto mysli ze pacjent **zdziwia** Pieczenie wiencowe rozni sie baardzo od pieczenia przelykowego (refluks zaladka czyli zgaga) najprawdopodobniej zdrowy lekarz ktory mial tam kiedys zgage mysli ze kazdy ja moze miec i ze to jest wlasnie to - bzdura kompletna!!