Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uderzenia ciśnienia do głowy i kłucie w klatce piersiowej w czasie wysiłku

Gość Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Ponad 10 lat temu miałem operacyjne zamkniecie VSD, obecnie mam nieco ponad 20 lat. Od pewnego czasu zdarzają mi się czasami objawy uderzenia ciśnienie do głowy, dość mocnego, pulsujące tętnice szyjne, oraz na skroni i do tego robię się czerwony na twarzy. Czuje jak nieregularnie i mocno bije mi serce, czasami mam wrażenie jak by się na chwile zatrzymało i zaczynało nadrabiać;-) do tego dochodzi zwykle kłucie w klatce piersiowej. Dzieje sie to głównie kiedy jestem w ruchu, w spoczynku prawie nigdy. Miałem niedawno USG serca i wyniki miałem w normie. Zastanawiam sie co to może być i do kogo ewentualnie sie zgłosić.

Gość Ewa29 z Tetralogią F

Maciek: dodatkowe skurcze ma każdy, nawet zdrowy człowiek, więc u nas, osób z wrodzonymi wadami serca, to normalne. Kłucie w sercu moze byc skutkiem braku magnezu w organizmie. No i stresu, a magnez własnie stres zmniejsza, więc polecam :-) Może powinieneś poprosić kardiologa o skierowanie na holtera, albo na próbę wysiłkową. Poza tym zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie spotkasz innych dorosłych z wrodzoną wadą serca :)

można to bardziej pod sport podciągnąć;-) Ale to też nie jest taka reguła. Dodam jeszcze że przy tym uczuciu zupełnej nieregularności pracy serca i niezłego przyśpieszenia, mam wrażenie jakby i tak za mało krwi tłoczyło, taki zdezorientowany/oszołomiony się czuje.