Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie i suchy kaszel po wódce i napoju energetycznym

Gość Alex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 3 tygodnie temu nadużyłem wyżej wymienionej mieszanki na imprezie, a mianowicie wypiłem ok. 0,5l wódki z 1l napoju energetycznego. Następnego dnia byłem osłabiony, ale wieczorem poczułem się już lepiej i piłem alkohol jeszcze 2 dni pod rząd, tym razem nie mieszając z energetykiem. Cały kolejny tydzień czułem się źle i ogólnie osłabiony, natomiast nie odczuwałem żadnych dolegliwości związanych z sercem. Udałem się do lekarza (obecnie przebywam w Szkocji), który osłuchał mnie, zmierzył ciśnienie (było trochę podwyższone) i stwierdził że jest wszystko ok. Zrobiłem sobie 2 tygodnie przerwy po których czułem się już całkowicie dobrze, po czym znowu wypiłem alkohol (bez napoju energetycznego) i poszedłem na imprezę, tańcząc przez całą noc. Mniej więcej w połowie imprezy ponownie ogarnęło mnie osłabienie, i kolejny tydzień kiepsko się czuję. Dodatkowo doszedł suchy, męczący kaszel oraz mam wrażenie, że tym razem *w środku* jest coś nie tak. Przestałem zupełnie pić alkohol i chodzić na imprezy, natomiast nie wiem czy będę czuł się w pełni zdrowy. Dodam, że mam 21 lat, nigdy nie miałem problemów z sercem i prowadziłem sportowy tryb życia. Proszę o konstruktywną opinię jakie mogły być konsekwencje tej mieszanki. Pozdrawiam.

Gość billymarks

Alkohol osłabia człowieka to prawda. Tak tym bardziej maratony alkoholowe. Osłabienie może wynikać z braku odpowiednich minerałów, które dodatkowo już wypłukałeś. Tym bardziej jesteś chory, nie wiem czy to grypa czy angina, ale chorobę trzeba wyleżeć. Nic dziwnego że czujesz się osłabiony. Ciekawe czemu od razu podejrzewasz serce. Coś musisz czuć w klatce piersiowej i o tym nie napisałeś. Nie wiem co Ci może być. To nie wynik mieszanki, raczej nadmiernego spozycia alkoholu, a wiadomo jak to za granicą picie codziennie i imprezy. Skoro jesteś sportowcem i czułeś się dobrze a teraz masz lipny nastrój to trochę przechlałeś. Potrzebujesz czasu!!!!!!!! Pozdro