Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w klatce piersiowej i duszności

Gość Bartosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem na tym forum po raz pierwszy i nie wiem czy podobny przypadek był tutaj kiedyś poruszany, więc od razu przejdę do sedna sprawy, nie zwlekając ani chwili. Moja dziewczyna od ok. dwóch tygodni uskarża się na kłucie w klatce piersiowej. Dzieje się to właściwie codziennie (o czym dowiedziałem się wczoraj). Kłucie powiązane jest z dusznościami, łzawieniem, niemożliwością nabrania oddechu. Trwa to ok. 5 minut i mija. Kiedy była dzieckiem miała takie problemy, ale sporadycznie (np. budziła się zlana potem w nocy i dusiła się, jednocześnie odczuwając kłucie). Ostatnie dwa tygodnie to zdecydowanie nasilenie się tychże bóli, teraz występują po 2 razy dziennie. Zmęczenie nie ma wpływu na pojawianie się bóli. Nie ma żadnej regularności co do godziny. Po prostu zaczyna się dusić, czuje ścisk, nie może nawet śliny przełknąć. Wybraliśmy się dziś rano do Szpitala przy ul. Goszczyńskiej (czy tez Goszczyńskiego?) w Warszawie. Trafiliśmy na Izbę Przyjęć. Ok. 5 minut przed wejściem do szpitala miała kolejne kłucie. Zaraz po wejściu do gabinetu pani doktor powiedziała, że to na pewno nie serce (ZANIM przystapiła do przebadania mojej dziewczyny). Nastepnie zrobiono EKG, które jednak nic nie wykazało. Dziewczyna dostała jakąś tabletkę i rade by takie bóle leczyć APAPem (!). Po powrocie ze szpitala było wszystko w porządku, jednak kiedy poszła na spacer ok. godziny temu znów zabolało Ją serce. (A jeżeli nie serce to nie wiem co - nie jestem lekarzem). Nie wiem co w tej sytuacji mam zrobić. Nie możemy przecież pójść znów do szpitala, gdzie powiedza nam, że dziewczyna gada bzdury i karzą spożywac APAP. Jaki to by miało sens. Domyślam się, że dopiero jak coś stanie się mojej dziewczynie - lekarze przyznaja, że rzeczywiście kłopot był - lecz wtedy będzie za późno. Bardzo mi zależy by uzyskać poradę. Nie stać nas na prywatną wizytę. Jesteśmy z Warszawy i nie za bardzo wiemy co powinniśmy w tej chwili zrobić. Dodam, że od ok. miesiąca dziewczyna stosuje tabletki antykoncepcyjne Mercilon i byc może to ich wpływ. Jutro idzie do ginekologa, więc o to zapyta. Chciałbym jednak wiedzieć, uzyskac pomoc, gdzie jeszcze mogę się zgłosić i co jeszcze mogę zrobić, by nie dopuścić do tego, by mojej dziewczynie coś się stało. Bardzo mi na Niej zależy i na tym by była zdrowa, niestety wiara w lekarzy jest trudna do zachowania - kiedy oglądają jakieś koce od domokrążnych (a raczej szpitalokrążnych) sprzedawców, jak to miało miejsce dziś rano. Dziękuję i proszę o pomoc. Byc może czyta to ktoś kto miał podobne przejścia, być może czyta to jakiś prawdziwy lekarz, a nie taki na jakiego dziś trafiliśmy. Pozdrawiam, Bartosz M.
Witam! Bardzo proszę udać się do jakiejś porządnej kliniki kardiologicznej. Proponuję zrobić serię badań bo być może jest to związane z zapaleniem osierdzia. Tą chorobę jest bardzo ciężko wykryć ale bo serii uciążliwych badań jest to możliwe. EKG podobnie nie wykazało nic u tej osoby dopiero chorobę wykrył bioenergoterapeuta! Proszę nie lekceważyć tych dolegliwości! W tym przypadku były to 2 ostre zapalenia osierdzia co powoduje gromadzenie się płynu w woreczku osierdziowym! Być może to nie to, ale warto się upewnić ... bo objawy były podobne!

Witam i od razu przejdę do sedna. Od kilku dni (około 5) odczuwam sporadyczne duszności, najczesciej wieczorem lub po południu oraz rzadkie czasami towarzyszące dusznościom kłucie w klatce piersiowej. Dokładniej mówiąc nie mogę złapać pełnego oddechu za każdym razem gdy nabieram powietrza. Mam 17 lat chodzę do liceum , wydaje mi się, że nie jestem bardzo znerwicowany. Odżywiam się normalnie (domowe obiady, rzadko jakiekolwiek fastfoody), palę od roku (około 4-6 papierosów dziennie), jeśli chodzi o alkohol to piję piwo najczęściej/wyłącznie w weekendy a wódke jedynie na imprezach (około 1 na 2 tyg lub rzadziej), jeśli chodzi o sport to regularnie uczęszczam na wychowanie fizyczne oraz 1-2 w tyg gram w piłkę halową we własnym zakresie. Proszę o poradę ponieważ objawy są dosyć dokuczliwe.

Gość basiunia48266

Witam! Potrzebuję porady Państwa w pewnej kwestii. Mianowicie od jakiegoś czasu, mniej więcej 4 miesiące odczuwam dość dolegliwe duszności, jak i kłucie w sercu. Dodam że mam 21 lat lat, nie mam stresującej pracy więc powinno być ok. Miesiąc temu byłam u kardiologa na ECHO serca jednak nic nie wykazało. Lekarka dała mi do zażywania Tran,Magnez i Potas z uzasadnieniem że to od stresu. Brałam te leki, z początku wszystko wróciło do normy, jednak od paru dni zaczęło się to samo;( Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam