Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przedwczesne pobudzenia komorowe i wypadanie płatka powyżej pierścienia mitralnego

jaxoo

Rekomendowane odpowiedzi

*103 pobudzenia nadkomorowe przedwczesne oraz 3 komorowe przedwczesne bez istotnych tachy i brady arytmii. Bez pauzy powyżej 2 sek.* Jest to wynik badań holtera *Wypadanie tylnego płatka 4mm powyżej pierścienia mitralnego. Nieduże zwłóknienia na tylnym pierścieniu fala zwrotna mitralna +* Jest to wynik badań echa serca.. Proszę o w miarę zrozumiałe wyjaśnienie wyników tych badań, interpretacje jak również jakie dalsze powinny być kroki. Moja mama bo o niej mowa, na problemy z sercem chodzi po lekarzach i kompletnie nic z tego nie wynika a czyje się tylko coraz gorzej, przez to ma chwile zwątpienia, załamania

Witam! Moja mama bo o niej mowa, ma problemy z serce chodzi tu głównie o fale zwrotną, kołatania serca. Udając się do różnych medyków i tych w NFZ i prywatnie wypisują leki rozkładają ręce. Moja mam systematycznie mierzy ciśnienie robi badania: mam tu dwa wyniki badań Holtera oraz Echo serca będę wdzięczny za ich interpretację oraz wszelkie rady, pomoc i opinię. Są dni kiedy moja mama czyje się dobrze a są dni kiedy czuję się bardzo źle widzę jak sobie z tym nie radzi, martwi się i plącze. Przy problemach tego typu dochodzi dodatkowy lęk przed śmiercią, obawy o zdrowie atakach paniki co widać kiedy stan ulega pogorszeniu.. *******Podsumowanie wyników badania Holterem ******* Podsumowanie badania 24 godziny monitorowane EKG metodą Holtera ujawniło rytm zatokowy średnio 69-min max 117-min minimalne 48-min Zarejestrowane 103 pobudzenia nadkomorowe przedwczesne oraz 3 komorowe przedwczesne bez istotnych tachy i brady arytmii, bez pauzy powyżej 2 sek. Analiza odc ST bez diagnostycznych zmian ----------------------------------------------------------------------------------- ***********Badanie echokardiolograficzne************** Zastawka mv wypadanie tylnego płatka 4mm powyżej pierścienia mitralnego nieduże zwłóknienia na tylnym pierścieniu Fala zwrotna + Zastawka Ao prawidłowa Zastawka TV fala zwrotna trójdzielna + RVSP(TR)25 mmHg Zastawka PA fala zwrotna pnia płucnego ślad + Funkcja komory lewej napływ mitralny prawidłowy bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości ścian lewej komory Inne struktury bez płynu w osierdziu. Przegroda m/przedsionkowa w okolicy otworu owalnego ugina się w kierunki PP4-5mm bez przecieku ----------------------------------------------------------------------

Gość stracatella

W zasadzie mogę Ci podpowiedzieć tylko z własnego doświadczenia jako osoba kardiologiczna ;) - w tych badaniach nie ma nic takiego czym należałoby sie przejmować w chwili obecnej. Możliwe, że mama będzie musiała stosować antybiotykoterapię przed zabiegami, ale nie koniecznie - kardiolodzy różnie doradzają przy takiej niedomykalności mitralnej. Holter ekg - norma, echo - w zasadzie też (jedynie do obserwacji niedomykalność raz na rok echo serca) Jeśli ugina się przegroda międzyprzedsionkowa to może (ale nie musi) świadczyc o PFO, ale to również nie zawsze podlega interwencji medycznej. Oczywiście niech mama usłyszy opinię kardiologa, najlepiej prywatnie - takiego co ją wyslucha i postawi na nogi dobrym słowem, ale niech się nie martwi póki co, bo nerwica jest dużo bardziej trudną chorobą niż jaka kolwiek organiczna a nie trudno w nią wpaść. pozdrawiam

ja myślę,że powinieneś załatwic mamie wizytę u prywatnego kardiologa,ale wczesniej sam iść do niego ,przedstawić sytuację i poprosić go,zby wspomógł mamę dobrym słowem i powiedział jej,że to nie jest grożne,mozna z tym długo żyć,tylko kontrolowac co jakiś czas.Myślę,ze złe samopoczucie mamy bierze się z tego,ze boi się,że to cos zagrażającego jej zyciu.Potrzebny jej spokój.Nerwy potęgują te dolegliwości.Może zioła na uspokojenie brac powinna,miód gryczany uzywać,herbatę z głogu i z dzikiej róży zamiast normalnej herbaty.Dużo spacerów na swieżym powietrzu i optymizmu więcej.Do sanatorium j ą wysłać,niech odpocznie i zregeneruje nerwy.