Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napadowe tępe bóle w okolicy klatki piersiowej

flastr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 34 lata.....jestem kobietą Chce opisać tak jak tylko potrafię dobrze...cierpię z powodów bóli które pojawiają się z nie nacka zarówno w nocy jak i w dzień.Ból zaczyna się piekącym odczuciem ściskaniem rwaniem od ręki lewej obejmując lewą klatkę piersiową i bok tułowia ażdo biodra. To jedna strona bólu. Tymi samymi objawami ból pojawia się także od strony prawej i przebiega tak samo. I trzecie miejsce występowania bólu to cały obwód klatki piersiowej dławiący bardzo mocny. Bóle trwają od tzw. chwilki i są łagodne oraz od 3 minut do 15 minut i wówczas są nie do zniesienia. Pojawiają się łzy strach, nie można znaleźć dobrej pozycji by oddychać swobodnie. Gdy zbliża się ten atak bólu zawsze patrzę jak mam możliwość na zegarek i jak minie przed upływem 3 minut to wiem że będzie okey ale kiedy nie mija nie wiem co robić???Jak wezwę pogotowie a ból ustąpi to nie udowodnię im że coś mi dolegało??Mam czasem przerwę w tych objawach ale ogólnie utrudniają mi życie. Żaden lekarz nie zainteresował się poważnie tymi objawami...Co robić

Gość stracatella

... też często miewam bóle tego typu i lekarze raczej też ignorują. No cóż w naszym wieku raczej rzadko podejrzewa się wieńcówkę. Przyczyny pozasercowe to najczęściej kręgosłup, ale moga być też skoki ciśnienia albo refluks. Na Twoim miejscu prosiłabym o skierowanie do neurologa. pozdrawiam

A ja myślałam, że tu choć ktoś wskaże na minimalną przyczynę tych bóli!Skoków ciśnienia nie miewam a co do refluksu, miałam gastroskopie i jest okey! a że była, wykonana stosunkowo niedawno wierzę że to on nie jest przyczyną tych bóli!

Gość stracatella

cyt*A ja myślałam, że tu choć ktoś wskaże na minimalną przyczynę tych bóli!* Albo nie przeczytałaś uważnie mojego posta, albo oczekiwałaś niemożliwego. Po diagnozę należy się udać do lekarza nie ma tutaj jasnowidzów. Nawet nie wiem czy jesteś ruda czy blondynka, a co dopiero wiedzieć dlaczego ciebie boli? Przyczyny głównie są takie jak napisałam - z kręgosłupem na czele. Oczywiście możesz być chora również na wieńcówkę, ale to potwierdzi lub wykluczy lekarz bo szeregu badań. pozdrawiam

Witaj * flastr Jak daleko masz do najbliższego szpitala kardiologicznego? Czy te ataki bólu odczuwasz też w lewej łopatce ? Czy masz uczucie dławienia w gardle ? Ostatnio ( 1 miesiąc ) 19 letnia dziewczyna przeżyła *ukryty* zawal i gdyby nie wpływ jej rodziców na nią nie wiadomo co by było. Przy następnym bólu koniecznie pogotowie.

Mam blisko do szpitala a może daleko zależy! U mnie w okolicy znajduje się oddział internistyczny z pododdziałem intensywnej opieki kardiologicznej! Więc mają sprzęt w nagłych przypadkach ap otem decydują co dalej!Ból tak odbywa się min. w lewej łopatce ale teraz to może mi ta podpowiedź jedynie sugerować mój ból.Tak jak pisałam on jest cały od lewej strony łopatka ramię ręka bok ciała z ,,chyba* z sercem to samo zdarza się po prawej stronie oraz ucisk pod całą obręczą klatki piersiowej. Ból jest tak silny i nagły, że musze przybierać bezpieczną pozycję i się nie denerwować. Przyciskam rękę do ciała drugą ręką i staram się spokojnie oddychać i nie ruszać i ze łzami w oczach przeczekać ale czasem to niemożliwe np. złapie w trakcie jazdy samochodem itp.A odnośnie pogotowia co mam im powiedzieć jak mnie przestaie boleć za nim przyjadą...bo jednak za nim się człowiek zdecyduje to czasem ból już minie?? Stracatella czytałam post uważnie ale nawet dobry neurolog czy zechce to sprawdzić....jest też tak że oko w oko nie potrafię opisac czasem dokładnie takiego bólu...