Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle serca w ciąży

Gość Gosia

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Bardzo prosze o informacje i poradę. Obecnie jestem w 16 tyg. ciaży. Od poczatku ciąży zaczeły pojawiać się u mnie bóle w okolicy mostka - jakby ktos wbijał mi igłe. Bóle te nie były az takie częste ale obecnie coraz czeście je miewam i trwaja nieraz po kilka godzin. Zrobiłam echo serca i wyszło mi iz mam minimalne dysfunkcję przedniego płatka zastawki mitralnej. Ale czy bóle naprawdę musza byc takie silne i czy mozna to jakoś leczyc a najwazniejsze czy moze to byc szkodliwe dla kobiety w ciąży
wITAJ!!! u MNIE PROBLEMY Z SERCEM ROWNIEZ pojawiły sie w ciąży i to tak około 5 miesiąca ciazy!! Niestety dolegliwości te nie ustapiły po urodzeniu dziecka-przeciwnie nasiliły sie! Ja miałam chyba troche gorzej od Ciebie bo miałam straszne kołatania serca w postaci raz szybkiego bicia a nastepnie dodatkowych skurczy serca, ktorych ataki trwaly nieraz po 2 dni!!! Urodziłam 25 pazdziernika 2004 siłami natury!! Mateuszek ma już prawie roczek a ja szukam wciaż pomocy u lekarzy kardiologów, internistów. Mam dziennie bóle w klatce piersiowej które nasilają sie podczas arytmi!! Boli mnie tak jakby z prawej strony w okolicy mostka ale dosc wysoko-czesto mnie kłuje serce, boli. szczypie. Zobiono mi echo serca i wyszlo niby ok, za wyjątkiem przepływu krwi przez zastawke mitralną własnie!!!norma jest EF (80/150mm/s) a ja mam 51mm/s, napisz mi jak u Ciebie to wygląda z tym wynikiem?Nie martw sie o dzidziusia bedzie wszystko ok!! Zyj spokojnie i nie denerwuj sie, a własnie moze jestes nerwowa osobą i stad te objawy????Odpisz mi szybko, ja jestem z Katowic a TY?
Gość brunetka

Jak bardzo się martwisz, to może zaopatrz się w aparat do badań serca w domu (Cordium jest dobre), jak coś się będzie dziać to od razu będziesz miała pewność, czy wszystko jest w porządku, i nie będziesz musiała czekać na wizytę w przychodni. Przy takim badaniu kontaktujesz się z lekarzem telefonicznie, a wyniki EKG docierają do niego drogą elektroniczną

Gość Gość karola

Jestem w 23 tyg ciąży i od 2 dni mam kłucie serca przy wstawaniu i wysiłku. Ból robi sie przeszywający aż do pleców. Wcześniej leczyłam się na arytmię, którą spowodowała silna nerwica. Objawy były zupełnie inne nic teraz. Wcześniej miały miejsca kołatania serca, duszności, serce rozpędzało się i nagle zwalniało albo nierówno biło. Ataki nasilały się przeważnie w nocy. Teraz sytuacja wygląda inaczej. Jest to tępy i kłujący ból, możliwe że mogą być to nerwobóle?