Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Braku tchu i ucisk w okolicach łopatki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam 21 lat i do tej pory nigdy nie miałem większych problemów ze zdrowiem, jednak od 2 tygodni borykam się z uciążliwym uciskaniem w okolicach prawej łopatki i uczuciem braku tchu. Byłem z tym w szpitalu, wykonali tam szereg badań m.in.: ekg, rtg klatki, badanie moczu i krwi. Dali mi kroplówki (ketonal, elektrolity) i zastrzyki na rozkurcz oskrzeli (corhydron), jednak nic nie pomogło. Wyniki badań bardzo dobre, powiedziano mi że jestem okazem zdrowia i odesłano do domu ... Byłem również u specjalisty od chorób płucnych (pulmonolog), ponieważ jestem astmatykiem i obawiałem się, że może to mieć jakiś związek z tą chorobą. Jednak również ten lekarz stwierdził że wszystko jest ok i nie jest to problem układu oddechowego. Zastanawiam się jeszcze tylko czy może to mieć jakiś związek z kręgosłupem, ponieważ ćwiczę na siłowni i często obciążam kręgosłup. Bardzo się męczę ale nie mam już pomysłu co z tym robić i do jakiego lekarza się udać. Proszę o radę.

przyklej sobie w bolące miejsce kapsiplast.Ma działanie rozgrzewające i moze pomóc w tym bólu.Myślę ,że to nadwyrężenie mięśnia lub jego przyczepu,moze nawet naderwanie.Z tym to powinienes się udać po radę do lekarza specjalisty rehabilitacji ruchowej lub mgr fizjoterapii.Oni najlepiej będa wiedziec,o który mięsień czy przyczep mieśnia chodzi i jak temu zaradzić.Fizykoterapia chyba tu będzie dobra-zabiegi-laser czy ultradżwięki czy coś.No i musisz przestać na jakiś czas ćwiczyć.Zdrowie ważniejsze od kaloryfera.Przecież możesz pływać ,jeżdzić na rowerze,czy grać w jakąś grę zespołową.