Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze po kokainie i stany lękowe

xpokorp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 21 lat, BMI 27,6, palę papierosy, dziś zostało u mnie stwierdzone nadciśnienie tętnicze. W rodzinie tylko dziadek choruje na nadciśnienie. Cała sprawa z nadciśnieniem zaczęła się od mojego jednorazowego incydentu z kokainą. Po zażyciu tej substancji miałem wysokie ciśnienie. Kokaina wyszła z mojego organizmu, ale pozostawiła skutki. Miałem robione badania krwi i moczu, hormon tarczycy prawidłowo, EKG prawidłowo. Ciśnienie mierzę od 15 dni (w tym okresie zero alkoholu oraz innych używek, tylko papierosy), rano w granicach normy, po południu dochodzi do 170/90, puls w normie. Miewam zawroty i bóle głowy, bóle w klatce piersiowej, stan zmęczenia w ciągu dnia. Byłem u psychiatry który stwierdził zaburzenia lękowe, przepisał B6+Magnez oraz Hydroxizinum VP. Dziś lekarz pierwszego kontaktu, po obejrzeniu moich pomiarów ciśnienia, podjął decyzję o leczeniu lekiem o nazwie Lorista w dawkach 50mg na dobę. Lekarz twierdzi, że to wysokie ciśnienie nie może być spowodowane stanami lękowymi ponieważ utrzymuję się zbyt długo. Czy decyzja lekarza świadczy o tym, że do końca życia będę musiał zażywać leki na nadciśnienie? W jaki sposób sprawdzić czy nadciśnienie minęło jeśli nie można odstawić leków?

jak nieduże,mniej niż 160 na 100,to zioła ci mogą pomóc.Skład mieszanki,którą możesz zrobić sam: ziele jemioły100g, ziele serdecznika 50g, liść ruty50g, kwiatostan głogu 50g, koszyczek rumianku50g.Zioła dokładnie wymieszać.Zaparzać łyzeczkę w szklance wrzątku.Trzymac pod przykryciem pół godziny.Przecedzići pic 3x dziennie po jedzeniu.Skuteczność ziół opiera się na długotrwałym stosowaniu.Przeczytaj artykuł: niefarmakologiczne sposoby obniżania ciśnienia.I wyciągnij z niego wnioski.

Podczas dwutygodniowego mierzenia ciśnienia najwyższa wartość to 176/88, większość pomiarów poniżej 160/85, dziś po leku 141/72. Puls spoczynkowy mam od 50 do 75. Mam jeszcze uczucie dziwnego mrowienia po lewej stronie klatki piersiowej. Czy możliwe jest zapalenie mięśnia sercowego jeśli EKG oraz badania krwi i moczu nie wykazały nieprawidłowości?