Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników USG tarczycy i TSH, FT3 i FT4

bejoza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! zrobiłem USG tarczycy i proszę o pomoc w interpretacji wyniku: Tarczyca dwupłatowa, położona typowo, niepowiększona, z prawidłowym przepływem przerz miąsz tarczycy, bez zmian ogniskowych. Płat prawy: 17x19x38 mm (V=6,9 ml) Płat lewy: 12x16x37 mm (v=3,7 ml) cieśń grubości 3mm Węzły chłonne szyjne w sąsiedztwie tarczycy niepowiększone nie za mała ta tarczyca? bo coś wyczytałem że powinna mieć około 25ml objętości...? jeszcze wklejam badania hormonów TSH 3,83 norma 0,27 - 4,20 90% normy FT3 6,25 norma 2,04 - 4,4 178% normy FT4 1,39 norma 0,93 - 1,71 58% normy

przeglądająć forum zauważyłem, że w moim wyniku nie ma nic o echogeniczności, więc pobiegłem jeszcze raz do lekarza, i po moim pytaniu stwierdził, że zapomniał i że tarczyca jest niejednorodna echogenicznie... nawet nie spojrzał na zdjęcia tylko spytał jakie miałem wyniki hormonów... więc nie wiem czy ta informacja jest coś warta i czy całe to badanie jest coś warte... wybitny specjalista to chyba nie był...

może rzeczywiście sie nie zna.Niektórzy robią USG wszystkiego: jamy brzuszej.,piersi,miednicy małej,serca,tarczycy,nerek.Kiedyś znajomy lekarz mi powiedział,że tacy tak naprawdę na niczym się nie znają ,bo nie można być specjalistą od wszystkiego.Najlepiej jak USG nerek robi urolog,miednicy małej-ginekolog ,serca-kardiolog itd.Tarczycy internista doświadczony w tej dziedzinie .

Witam wszystkich świątecznie! Chciałem odświeżyć swój wątek:) Byłem za granicą przez jakiś czas, więc nie udałem się jeszcze do endo, ala zaraz po powrocie powtórzyłem badania i wyniki trochę mnie zaskoczyły... Proszę o pomoc w interpretacji...:) TSH - 2,228 norma 0,35 - 4,94 40% FT3 - 4,81 norma 1,71 - 3,71 155% FT4 - 1,17 norma 0,70 - 1,48 60% Widać więc, że TSH wyraźnie spadło, FT4 tak jak było i mały spadek FT3... zaznaczam, że nie brałem żadnych leków, zacząłem tylko jeść siemię lniane, bo wyczytałem że dobre na włosy:) Co do objawów to nic się nie zmieniło niestety... Dodatkowo zrobiłem też: Ferrytyna 149,43 norma 21,81 - 274,66 Wit. B12 558,00 norma 189,0 - 883,00 przeciwciała anty-TPO < 1 a w normie mam tylko max który wynosi 5,61 z innych badań to żelazo mi już spadło: 165 norma 70-180 i trochę za niski magnez - dziwnę, bo piję jakiegoś plusza z magnezem.. 0,70 norma 0,73 - 1,06 reszta badań w normie... czekam jeszcze na morfologię... co powiecie na takie wyniki? czy warto coś jeszcze zbadać? Z górry dziękuję za wszelką pomoc i radę:) pozdrawiam!

Witam serdecznie,od kilka lat po przyhezdzie do Norwegii mam problem z tarczyca. Obecnie jestem w 28. Tyg ciazy,jestem pod opieka endokrunologa. Moje ostatnie wyniki to Ft4 12,9 Tsh 2,1, TRAS 22,8 HbA1c% 5,2% Lekarze podchodza tu bez stresowo,mowia,że moze byč szybsze ukonczenie ciazy,bo lek ktory biore moze zaszkodzic synkowi.otrzymalam polecenie zwiekszyc dawke LRVAXIN,5 dni w tyg.200,pozostale 2 dni 100. Czy na spokojnie ktos bedZie uprzejmy przedstawic mi jakie konsekwencje dla synka moze miec moj obecny stan zdrowia czy jego wczesniejszy porod moze przyniesc konsekwencje....

Gość NIEDOCZYNNOSC TARCZYCY BEZ PRZYCZYNY

NIE ZAŻYWAJCIE EUTHYROXU. UNIKAJCIE ENDOKRYNOLOGÓW. PRÓBUJCIE LECZYĆ SIĘ SAMI. ZAZYWANIE EUTHYROXU POLEGA NA TYM, ŻE TWOJA DAWKA BEDZIE SIE ZWIEKSZAĆ Z ROKU NA ROK A TWÓJ STAN ZDROWIA BEDZIE STAŁ W MIEJSCU LUB SIE POGARSZAŁ.

Gość anonim212

POLECAM TEN BLOG TYM KTÓRZY MAJĄ niedoczynność TARCZYCY i nie wiedza jaka jest przyczyna tej niedoczynności. Najlepiej to unikać lekarzy, chyba że umieracie to wtedy mogą się na coś przydać, zaaplikują odpowiednia dawkę odpowiedniego leku. Niestety. http://www.tlustezycie.pl/p/blog-page_10.html

Pani Endokrynolog wiek około 65 lat, stwierdziła że być może nadciśnienie , a RR wynosiło 140 na 90 przy czym przed zmierzeniem przeszłam długą drogę około 4 km na pieszo, A po wykonaniu TPO,TSH,F4,F3 i USG tarczycy, stwierdziła, że nie ma u mnie przyczyny niedoczynności tarczycy. Po czym wzdrygnęła ramionami i zapisała Euthyrox, 25 potem 50 a teraz wyniki pokazują, że TSH jest jeszcze wyższe. Także darujcie sobie lekarzy, jak macie czas, cierpliwość i szukajcie wszelkich informacji w internecie i próbujecie cos robić ze swoim zdrowiem. Aha a Pani Kardiolog również nie wie jaka jest przyczyna przedwczesnych pobudzeń komorowych serca od 10 lat.