Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników tarczycy przy wypadaniu włosów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem 25-letnim facetem i z powodu bardzo nasilonego wypadania włosów przebadałem sobie tarczycę, i otrzymałem dość dziwne wyniki: TSH 3,83 norma 0,27 - 4,20 [b]FT3 6,25 norma 2,04 - 4,4[/b] FT3 1,39 norma 0,93 - 1,71 Proszę o pomoc w interpretacji wyników... mam ewidentnie za wysokie FT3 ale TSH raczej w normie, ewentualnie wysoka granica... przeglądając internet nie spotkałem się jeszcze z takimi wynikami, że FT3 jest podwyższone a zarazem dosyć wysokie TSH podejrzewałem wcześniej nodczynność ale nie wiem już sam.. z innych objawów to bardzo nadmierne pocenie się, drżenie rąk, zmęczenie, bezsenność, zła tolerancja wysokich temperatur oraz straszne pieczenie oczu na słońcu... zbadałem jeszcze żelazo i jest podwyższone... 191 przy normie 59-158 ma ktoś jakiś pomysł??

czy te wyniki są bardzo złe? bo niby odstępstwo od normy nie jest jakieś wielkie... czytam też na innych forach i nigdzie nie widze podobnych wyników... z jednej strony wskazują na nadczynność - wysokie FT3 z drugiej na niedoczynność - dosyć wysokie TSH znowu FT4 w normie... sam juz nie wiem... może to Hashimoto? czy miał ktoś podobne wyniki?