Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca niezależny od wysiłku fizycznego

Gość rafalt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Mam 28 lat. Od dluzszego czasu dokucza mi bol serca (chyba), raz wiekszy raz mniejszy, niezalezny od wysilku fizycznego itp. czynnikow zewnetrznych. Bol umiejscowiony jest z z boku, z lewej strony, tak jakby na koniuszku serca... czasami kieruje sie w strone mostka (ale nie jest to bol zamostkowy), uczucie dusznosci, ciezkosci na klatce piersiowej nie wystepuje, nie ma zadnego promieniowania na plecy, rece. Bylem kilka razy u lekarza (w okolo pol rocznych odstepach czasu), mialem robione EKG, ktore nie wykazalo zadnych zmian. Wizyta u lekarza zawsze konczyla sie przepisaniem jakis srodkow uspokajajacych (dodam ze jestem nerwowym czlowiekiem, latwo i mocno sie denerwuje). Jaka moze byc przyczyna bolu serca, choc nie jest on duzy to jest niezmiernie upierdliwy, powoduje dyskomfort psychiczny i niepokoj. Na koniec dodam ze jestem aktywny, uprawiam rozne rodzaje sportu. Dziekuje za pomoc
Bóle takie wstępują właśniena podłozu stresowym. Odpowiedz pacjenta na taką diagnoze brzmi ** ale ja przecierz nie jestem zestresowany**... Chodzi tu o to ze organizm sam tak objawia wysoki stres niekoniecznie psychika musi na tym cierpiec... chyba najlepszym wyjsciem jest cos na uspojenie... pozdrawiam student II roku medycyny.