Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duża dziura między komorami serca u niemowlaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam synka który skończył 4 miesiące. Właśnie dziś wróciłam z kliniki w Zabrzu i okazało się że mój syn ma dziurę w sercu między komorami wielkości 1,5 cm czyli więcej niż pół serduszka. Pani doktor powiedziała że tak duże dziury się nie zrosną i konieczna będzie interwencja. Jeśli dostanie zapalenia płuc luz zapalenia oskrzeli lub będzie miał duszności to konieczna będzie operacja polegająca na otworzeniu klatki piersiowej i zszyciu komory. Jeśli wszystko będzie w porządku to kiedy będzie miał ok 10 kg to będzie zabieg przezskórny polegający na wprowadzeniu cewnika który zamknie komorę. Obydwa zabiegi wiążą się z ryzykiem powikłań. Dodam że syn rozwija się prawidło nie ma z nim żadnych problemów jest zdrowy i cały czas uśmiechnięty przy porodzie dostał 10 puntów w skali apgara. Na wadze przybiera rewelacyjnie. Proszę o pomoc?? Czy nie ma mniej inwazyjnych środków?? Czy musi być interwencja w organizm takiego maleństwa. Może ktoś już miał taką sytuację i udało się zamknąć komorę bez zabiegów i operacji. Pozdrawiam

Gość Ewa29 z Tetralogią F

Asiu! Kilka tysięcy noworodków i niemowląt w Polsce przechodzi operacje na otwartym sercu. To sydaje się dramatyczne dla rodziców, ale dla dziecka to często jedyna szansa na przeżycie i normalny rozwój. ja mam za sobą 3 operacje, niestety wszystkie zrobione dużo później, bo kiedyś nie operowano tak małych dzieci.Zaprszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie jest wiele rodziców dzieci z VSD, bo to dośc częsta, a zarazem prosta wada.

Witam.Mam ubytek 14mm.Żyję z nim już 37 lat.NA tym forum są osoby starsze z ubytkami.Proszę nie panikować.Też jestem pod kontrolą Zabrzańskich Kardiologów.Myślę że nie mogliście lepiej trafić.Pani doktor na pewno ma racje co do wady więc radziłabym jej posłuchać.Jeśli chodzi o mnie to wolałbym mieć zamknięte w tak malutkim wieku bo nic się wtedy nie pamięta i nie ma strachu,nawet nie podejrzewasz jak takie maluszki szybko dochodzą do siebie po poważnych operacjach.Pozdrawiam serdecznie.

Gość michal 22

Sam mialem taka operacje 19 lat temu ale mnie niestety otworzyli i serce latali ;( ale odpukac trzymam sie dobrze czasem przy duzym wysilku krew z nosa i szybko sie mecze ale lepsze to niz mialbym umrzec bedzie dobrze niech pani sie nie martwi