Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem wg tej ksiazki Kody Uzdrawiania ponoć 95% chorob bierze się ze stresu, nawet raki, i zeby sie wyleczyc to wg nich trzeba uleczyc przyczyne, i te kody - przykladanie rąk do glowy trzeba stosowac min 6 min dziennie przez 6 tygodni czy wiecej, ja juz z desperacji zaczelam to stosowac, bo juz mi nic nie pomaga i mysle ze umre- a ksiazke sciaglam z chomika. Jak zaczelam wiecej jesc bo te pulsowanie mi sie zmniejszylo przy pępku to troche zadziej mi dretwieje, ale mam tez oslabione wydzielanie enzymow, moze tu tez jest przyczyna, i zaczelam zazywac enzymy w pastykach bo inaczej to nie moglam nawet zjesc obiadu, a jak zjadlam to ociezala bylam do nocy, a jak sie nie je to potem oslabienie i drzenia są i błędne koło- a lekarka rodzinna mówi mi że to mi siedzi w glowie.

Dziewczyny zobaczcie co pisze w tym artykule! wypowiada się lekarz neurolog, nie mam źródła bo dostałam to od mojej przyjaciółki bezpośrednio, tak więc wklejam i wam. *Tężyczka to zespół charakteryzujący się występowaniem drgawek przy zachowanej świadomości, mrowienia kończyn, napadowych przedłużonych kurczów mięśni oraz krtani z towarzyszącą nadpobudliwością nerwów obwodowych spowodowanych obniżeniem stężenia wapnia w surowicy. Najczęściej przyczyną jest niezamierzone wycięcie przytarczyc w czasie zabiegu operacyjnego na szyi (np. usunięcie tarczycy), rzadziej występuje postać idiopatyczna czyli o nieznanym podłożu, lub bardzo rzadko zanik przytarczyc i grasicy (tzw. Zespół Di Georga). W niektórych przypadkach przyczyną są zmiany neurogenne. Powodem tych zaburzeń może być także obniżenie stężenia wapnia zjonizowanego (nie całkowitego) lub magnezu we krwi oraz zasadowica. Jest to tzw. Tężyczka normokalcemiczna (najczęstsza postać). U osób z tężyczką utajoną hiperwentylacja powoduje ujawnienie się zmian. Wśród objawów klinicznych drętwienie wokół ust oraz drętwienie palców rąk zwykle wyprzedza kurcze mięśni rąk i stóp, które typowo występują jako zgięcie w stawach śródręczno-paliczkowych (tzw. „ręka położnika”). Wśród ciężkich objawów występują kurcze obejmujące mięśnie proksymalne kończyn i mięśnie tułowia. Rzadziej spotyka się tzw. równoważniki tężyczki manifestujące się napadami astmy oskrzelowej lub dławicy piersiowej, skurczem powiek, naczyń brzusznych, obwodowych lub mózgowych, zaburzeniami rytmu serca. Przewlekły stan może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, psychicznych (depresja, nadpobudliwość, bezsenność,PSYCHOZA silna) oraz zmian troficznych (zaćma, sucha i szorstka skóra, łamliwość włosów i paznokci) Leczenie tężyczki polega na wyrównywaniu zaburzeń metabolicznych, w tym suplementacji wapnia jak i magnezu oraz witaminy D.* przeraziła mnie najbardziej ta psychoza, czy wy czujecie czasem jakieś zmiany osobowości czy coś w tym stylu? Może dlatego dr. Toruńska podaje psychotropy by przed tym uchronić?

A tu jeszcze artykuł znaleziony przeze mnie: Objawy, które mogą sugerować schorzenie można podzielić na 2 grupy: psychiczne i narządowe. Objawy psychiczne to m.in.: - wzmożona pobudliwość a niekiedy nawet psychoza z objawami wytwórczymi - duszność spoczynkowa - ataki hiperwentylacyjne - niepokój i lęk - obniżenie nastroju - bezsenność - ogólne osłabienie - stałe uczucie zmęczenia - zasłabnięcia napadowe, - trudności w koncentracji uwagi - drażliwość - zaburzenia pamięci - wady wymowy np. zacinanie się. a tu podaje źródło: http://xn--tyczka-w4a60f.pl/spazmofilia-tezyczka-utajona/

I jeszcze jeden dość ciekawy artykuł, bo pokazuje przyczynę niewchłaniania magnezu. Wybaczcie że zasypuję forum tyloma wpisami pod rząd ale może komuś się przyda. Ja chyba to podrukuję i chodząc do lekarzy będę z sobą zabierała i pokazywała im żeby nie wpierali mi że te wszystkie objawy są z nerwicy. U mnie 90 % objawów się pokrywa z tymi z artykułów. link http://www.biomedical.pl/aktualnosci/magiczna-moc-magnezu-3311.html

Tez mam wiekszosc objawow, a moze ta tezyczka to wynik zlego wchlaniania przez alergie pokarmową? ja mam alergie na kurz kota, trawy a pokarmową jeszcze nie testowalam, ale mam szybkie bicie serca i tetno wysokie i gazy i odbijania po wiekszosci jedzen-moze to byc ukryta alergia pokarmowa, na jakis forach widzialam ze innny przy alergi maja szybkie bicia serca i moze jak sie nie zmieni diety to prowadzi do tezyczki? -a jak czesto macie te drzenia i ataki? (u mnie codziennie po kilka razy bylo, jak wiecej, czesciej jem to nie ma ale w nocy są ostatnio, albo po przebudzeniu) - czy zazywacie wtedy pastylki jak macie atak?

Gość Filifionka1

KAMKAR cytuję: Przewlekły stan może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, psychicznych (depresja, nadpobudliwość, bezsenność,PSYCHOZA silna)* czyli to niedobory są przyczyną problemów z psychiką w tym nerwicy a nie na odwrót jak sądzi większość sugerując że nerwica prowadzi nas fo tężyczki. Swoją drogą ja mam większość tych objawów z tego artykułu, jest tam może podane nazwisko neurologa? Czy ktoś robił sobie badanie na wapń zjonizowany i wie ile ono kosztuje oraz jak wyglada?

Jedna osoba napisala na innym temacie ze trzeba tak jesc: Na tężyczkę są dwa sposoby - kroplówka (a za chwilę będzie powtórka) lub zlikwidowanie przyczyny. Przyczyną jest brak magnezu, ALE NIE WE KRWI TYLKO W TKANKACH. Nie mogę zrozumieć, dlaczego lekarze każą badać magnez we krwi, skoro stężenie elektrolitów musi być stałe dla prawidłowej pracy serca i jest, właśnie kosztem tkanek (m.in. mięśni). Żadne przyjmowanie magnezu nie pomoże, bo przyczyną jest brak witaminy B6, która odpowiada za jego wchłanianie. Należy brać witaminę B6, najlepiej z jabłkiem między posiłkami i problem bardzo szybko się cofnie, przerobiłam. Nie należy brać wapnia, bo wapń przyswaja się tylko z magnezem, jego kosztem. Potem, jak objawy ustąpią, należy jeść chociaż jeden posiłek całkowicie beznabiałowy (idealnie wieczorem, to pora wchłaniania magnezu) i starać się jeść bardzo dużo warzyw i owoców, do każdego posiłku i pomiędzy - to banalne, ale witaminy są podstawą wszystkiego (np. brak B3 powoduje chorobę Alzheimera). Tylko ostrzegam - zmiana diety musi być stopniowa, powolna i systematyczna, inaczej kłopoty murowane. Pozdrawiam.

FILIFIONKA1 dokładnie! Dlatego ja to wydrukuje i będę z tym chodzić do lekarza.Niestety nie ma nazwiska żadnego pod artykułem. Jest tylko wzmianka, że to lekarz neurolog. Mi od 2 dni dokucza mocno psychika, i to nie nerwy czy lęk ale dużo poważniejsze rzeczy, jakieś natrętne myśli, czuję się jakbym miała stracić kontakt z rzeczywistością, taka nieswoja. Jestem tym przerażona, ale poprzeczytaniu tych artykułów chyba jestem skłonna uwierzyć, że to wszystko wywołuje tężyczka, bo u mnie no jakieś 90% jest objawów. A w jednym z tych artykułów również była wzmianka że może wywołac udar, co u mnie też miało miejsce. Ale wiem, że jak pójdę do psychiatry i powiem mu objawy jakie mam z psychiką to nic jak zakład i/albo psychotropy i tyle. A powiem wam co ciekawego usłyszała moja koleżanka w Anglii będąc u lekarza z tężyczką. Zapytał czy oglądała film Egzorcyzmy Emilii Ross i czy wie, że film jest na faktach autentycznych i że wiele źródeł podaje, że bohaterka nie była opętana, lecz chorowała na tężyczkę, która wtedy była mylona z psychozą. ciekawe prawda? Nasi psychiatrzy są zatem do niczego. Jedynie do uzupełniania recept....chyba im wpajają na studiach, że na schorzenie A różowa pastylka a na schorzenie B niebieska :D i nic poza tym...

Gość Filifionka1

MARGORUD nie do końca chce mi się wierzyć, ze sama witamina B6 może spowodować zydrowienie, ja sama biorę magnez w dużych ilosciach i witaminę B6 i wielkiej poprawy nie widzę. KAMKAR może to dobry pomysł żeby wydrukować ten artykuł i właśnie z nim iść do lekarza ale za pewne powie Ci że nie warto wierzyć w informacje z interentu...A czy ta znajoma która leczy tężyczke za granicą przyjmuje podobne leki do tych przepisywanych w Polsce? Jestem ciekawa podejścia lekarzy z innych krajów do tęzyczki

FILIFIONKA1 Ja mam spore doswiadczenie z lekarzami w UK. Mieszkam tutaj od ponad 6 lat, do lekarzy regularnie chodze od 4 i na kazde moje pytanie o tezyczke i niedobory magnezu nieodmiennie pytaja czy magnez we krwi byl sprawdzany i jesli tak i jest w normie to wszystko ok i nie warto dalej badac, i wszystiemu winne sa moje nerwy (nazywaja to tutaj GAD = Generalized Anxiety Disorder, czyli taka newica). To samo z neurologami ktorzy wydaja sie w ogole nie wiedziec o probie tezyczkowej(?). Z tego co wiem tezyczka utajona spowodowana niedoborem magnezu, jest uznawana za realne schorzenie tylko w garstce panstw, w tym Polsce i Francji gdzie po raz pierwszy zostala zaobserwowana i opisana. Wg mnie, w UK taka diagnoza zwyczajnie nie istnieje.

Gość Vanityoverdose

Jestem po kolejnych badaniach. Mam podejrzenie choroby Leśniowskiego - Crohna. Czekam na ostateczny wynik. To mogłoby wpływać na wchłanianie wapnia, magnezu i witaminy D. Pani doktor, która się mną zajmowała w szpitalu uznała na konsultacji, że najlepszym wyjściem będzie zmniejszenie przyjmowanych dawek witaminy D i magnezu, a zwiększenie wapnia (z tym, że wit. D mam przy dolnej granicy!!!). Znowu to samo. Nie znają się, wymyślają durne diagnozy, żeby nie wyszło na jaw jak małą wiedzę posiadają na temat tężyczki.

Gość Filifionka1

VANITYOVERDOSE a miałaś juz kolonoskopię o której pisałaś? Jakie objawy sugerują u Ciebię tę chorobę? Swoją drogą po co zmniejszać dawkę witaminy D skoro masz jej niedobór? Ja natomiast ostatnio odstawiłam wapń i powiem szczerze że lepiej się bez niego czuję. Magnez oczywiście biorę cały czas, mój endokrynolog po ostatniej wizycie zwiększył mi dzienną dawkę witaminy D na ok. 7000 jednostek gdy mu powiedziałam, że mam silne ataki tęzyczki (wcześniej też mu to mówiłam ale widocznie słuchał jednym uchem). A właśnie VANITYOVERDOSE chciałam Cię jeszcze o coś spytać, mianowicie pisałaś że poziom witaminy D wzrósł Ci po tym preparacie z allegro ale jeśli etraz znów masz niski no to nie ma bata musisz mieć chorobę która powoduje problemy z przyswajaniem tej witaminy

Gość Vanityoverdose

FILIFIONKA1 - miałam kolonoskopię i po tym badaniu podejrzewają Crohna. Mam zapalenie jelit, kilka nadżerek, ale żeby potwierdzić w 100% lub wykluczyć muszę czekać na wynik badania wycinka jelita. Mam ostre biegunki, prawie całkiem wodne, bóle brzucha i jestem wiecznie wzdęta. To są moje objawy. Mam niskie białko i problemy z przyswajaniem wapnia, magnezu i wit. D. Wrócę jeszcze z wynikami ze szpitala do nefrologa który mnie tam skierował i zobaczymy co powie na to zwiększone wydalanie przez nerki. Jak się sypać to na całego ;)

Czyli się potwierdza że przyczyna leży w jelitach, ja wlaśnie tez mam wzdęcia i odbijanie, gastrolog nie chciała mi dać skierowania na kolanoskopie bo się nie mieszcze w grupie ryzyka, więc musze prywatnie, a podejzewam ze moze mam pasozyty, robiłyście na to badanie, bo coś musi wywolywać slabe przysfajanie, albo pasozyty albo grzyby, bakterie, albo alergia.

Jestem nowa. Musze powiedziec, ze przy ataku hashimoto (jakies 2 lata temu) zaczelyu mi sie bole ciała (nie wiem czy miesni, stawowo czy sciegien czy wszystkiego naraz)-klucie, w tym rowniez pod lopatkami. dostalam encorton (w zwiazku z podwyzszonymi przeciwcialami). chyba nie pomoglo za bardzo... caly czas mi to wraca, chodze po lekarzach-endokrynolog robi swoje, internista nic nie wie, reumatolog mowi ze to nie do niego, a teraz jestem u neurologa i ide na emg w kerunku miopatii - czy to ewentualnie wykryje tez tezyczke? wydaje mi sie ze mam wlasnie to czytajac co piszecie. nie wiecie jak to wplywa na ciaze?na zdrowie dziecka?

A jak częste macie te ataki tęzyczki? - jestem ciekawa, bo u mnie to jak nie zjem magnezu na czas to juz zaczyna mrowic, i sie boje ze dostane potem udaru, albo przydusi, biore magzez z b6, D, ale nie wiem wlasnie czy brac ten wapn, gdzies czytalam ze ponoc trzeba 2 razy wiecej niz magnezu by sie wchlonoł, a wapn z jedzenia to bardziej przysfajalny z produktow mleczych niz z jarzyn.

Gość Vanityoverdose

MIMIMI - pytaj od razu o próbę tężyczkową! Mnie też początkowo leczyli miopatie. Wielu neurologów nie zleca badania na tężyczkę z niewiedzy. Trzeba samemu działać i pytać i prosić. Niestety. Ja ataki mam od razu po odstawieniu suplementacji, a czasem nawet w trakcie przyjmowania. Nie jestem w stanie przewidziec kiedy mnie atak dopadnie :/

U mnie jest często w czasie snu np po 5 godzinach wybudzam się z uczuciem niepokoju i drętwieje mi sama ręka, albo nawet nie drętwieje tylko widze jakby w niej żyłę która drga, albo jakiś mięsień w śrokdu ręki zaczyna boleć, ja zazwyczaj jak widze juz takie blade ręce i ciemne żyły, to widze, że się zbliża jakiś atak, szybko zazywam magnez wtedy, albo 2, czasem czekam i obserwuje potem żyły napinają się, potem jest mrowienie lekkie np w tej lewej ręce a potem ból mięśnia i spinanie a potem juz też niedowład. Wczoraj też miałam lekkie mrowienie dolnej częsci ust i taki niepokój i dreszcze, więc zazyłam magnez i potas, witamine d tez zazywam i wapno ale w innym czasie.Głównie mam mrowienie, czy ból w lewej ręce a nie prawej, czasem w nogach ale żadziej, raz miałam jakies pulsowanie w brzuchu.

I jestem pewna, że mam to z złego przyswajania bo mam problem z jelitami i odbijaniem i trawieniem, dosłownie jedzenie nie chce sie trawić i potem są gazy i lużny stolec ale nie biegunka, zażywam ostatnio enzymy by polepszyć trawienie i wtedy jest mniej gazów, ale nie wiem jak to wpłynie na przysfajanie pierwiastów. Chyba mam dużo nadżerek czy coś, ciągle wzdęcia.

Gość Filifionka1

Ja dziś wyszłam z domu do sklepu, czułam się dobrze, w pewnym momencie zrobiło mi się duszno, serce zaczęło bardzo szybko bić, poczułam silny ucisk za mostkiem i strach, objawy jak przy zawale. Myślałam, że nie wytrzymam, z ledwością wróciłam do domu ale do tej pory czuję ucisk w mostku. Macie tak czasem? Już sama nie wiem co dalej robić? Serce badałam kilkakrotnie... :(

Ja mam ucisk w sercu czasem od gazów z jelit i wtedy to uciska i sece czuje jak bije,po odbiciu mniej, ale tez mam jakies samoczynne uciski i kłucia, a ja wogole malo wychodze narazie bo mam to od 2 miesiecy i tylko bylam na dole jak do lekarza, ale bardzo sie zle czulam idąc, strasznie się kręci w głowie i jeszcze robiąc te kilka metró czy kilkadzisiąc nawet na krótkich odcinkach serce zaczynalo sie męczyc i musialam gdzis siąść bo za szybko biło, i po domu tez przejde sie troche i zaczyna kręcić się w głowie, i coś mi pulsuje non stop w brzuchu tam gdzie trzustka, tak coś wiruje, myślałam że to serce ale to troche jest poniżej, jak stoje to ciało lekko tak wiruje w rytm tego pulsu tak o 1 cm-nie wiem co to jest-wykupiłam rezonanz na gruponie i pujde zrobić zaniedługo, też sie zastanawiam czy podczas pierwszego ataku hiperwentylacji nie mialam też udaru bo ręce obydwie sine nogi tez jakies bezwladne byly i drzenie w calym ciele, i po aspirynie przeszło, ale mam lewą strone osłabioną i jakaś słąba jestem, a udar przechodzi od razu czy trwa kilka dni? moja mama miala udar ale jej nie przeszedł i po pół roku zmarła(tyle że była otyła) i ja mam schiza, ze tez mnie to czeka bo genetycznie może.