Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dorotalka

Mam również tężyczkę, rozpoznano ją w pażdzierniku w zeszłym roku. Moje objawy były podobne, mdlałam, traciłam przytomność problemy z sercem , zaburzenia koncentracji depresja, skurcze rąk i nóg, mrowienia jakby igły wbijane w ciało, przebiegajace prądy wzdłuż ciała, koszmar. Leczę sie u dr T w w-wie. Jest lepiej chociaż nadal mam bardzo dokuczliwe skurcze szyi aż mi głowę wykręca a także problemy ze snem, jestem po ablacji serca, niestety arytmia nadal się utrzymuje zwłaszcza jak się budzę to serce mi chce wyskoczyć aż cała drżę. A co do wyników badań krwi to nie wykaża one prawdziwej zawartości magnezu we krwi bo tam jest go tylko 1% a pozostały magnez to komórkowy w kościach i mięśniach którego właśnie sie pozbyliśmy. Badanie włosów mogłoby wykazać prawidłowe zawartości w organiżmie ale to badanie drogie i rzadko wykonywane.Chętnie podzielę się moimi przeżyciami z tężyczką dorotal.ka1@wp.pl.

Gość vanityoverdose

ZOSIA86 - Jeśli Twoja diagnoza opiera się *jedynie* na probie tężyczkowej to masz ją na 100%. To jest jedyna sprawdzona metoda określenia czy masz tężyczkę. Ataki paniki i stany lękowe to chyba coś z czym każdy tężyczkowiec walczy. Ale u mnie nie wystąpiły od razu. Pierwsze objawy tężyczki pojawiły mi się jakieś 8 lat temu, a stany lękowe mam dopiero od roku. Zresztą sama tężyczka zaczęła mi życie uprzykrzać dopiero jakiś rok temu. Wcześniej miałam straszne skurcze mięśni, ale w porównaniu do wszystkich objawów, które teraz dołączyły to tamto to było nic. Natomiast nie poddaję się w szukaniu przyczyny. Wczoraj byłam u profesora endokrynologii. Zrobił mi kilka badań (tarczyca pomniejszona, ale w granicach normy) i czekam dwa tygodnie na wyniki krwi. Zasugerował mi też *Zespół złego wchłaniania*. Ma to sens, bo odkąd pamiętam mam problemy z biegunkami (ostatnio nasiliły się i biegunki i ataki tężyczki). Teraz będę badać nerki. Nie dajcie się! Trzeba szukać przyczyny.

Gość Filifionka1

ZOSIA86 ja też mam magnez i wapń w normie odkąd pamiętam, Za to witamina D poniżej normy. Mój endokrynolog mówi, że to właśnie jej niedobór powoduje u mnie silne kurcze mięśni. VANITYOVERDOSE u którego endokrynologa się leczysz? Gdyby ktoś chciał wymienić się swoim spostrzerzeniami odnośnie tężyczki proszę o kontakt: filifionka6@interia.pl

VANITYOVERDOSE, alfadiol to aktywny metabolit witaminy D, ktorego poziom we krwi jest bardzo(!) scisle regulowany przez organizm. Sprawdzalas juz poziom witaminy D3 (25(OH)D3)? To jest jedyne badanie, ktore rzetelnie oddaje stopien niedoboru witamin D3. Przyjmowanie alfadiolu w razie niedoboru D3 raczej nie pomoze. Just a thought. Pozdrawiam

Gość vanityoverdose

OGOOOR - początkowo brałam Vigantoletten 1000, ale dziwacznie po nim mi skakał poziom witaminy D (ze znacznych niedoborów do znacznych nadmiarów w ciągu 3 miesięcy, a prałam tabletkę dziennie). Alfadiol był przepisany przez endokrynologa (chyba wie co robi) w celu utrzymania wyższego poziomu wapnia. Dzisiaj idę do lekarza pierwszego kontaktu po jakieś środki na stany lękowe. Brałam Zomiren, ale boje się uzależnienia, a Hydroxyzinum nie działa zbyt dobrze :/ FILIFIONKA1 - napisałam Ci e-mail z odpowiedzią na pytanie. Czy ktoś z Was zażywał środki zwiotczające mięśnie (Baclofen Sirdalut, Mydocalm, Myolastan)? Czy tylko ja się tym truję? No i czy ktoś robił badania endokrynologiczne pod kątem tężyczki? Szukam jakiegokolwiek punktu zaczepienia.

Gość Filifionka1

VANITYOVERDOSE ja biorę sirdalud 1 tabletkę wieczorem, czasem w dzień gdy mi mocno pospina mięśnie, ogólnie lek jest dobry ale powoduje senność i w moim wypadku nasila stany lękowe dlatego zastanawiam się czy nie zmienić go np na Baclofen który poleciła mi kiedyś w szpitalu dziewczyna chora na SM. Co do endokrynologów to moja pani doktor mówi że niedoboru witaminy D nie uzupełnie 1000 dziennie, kazała mi brać 6 razy tyle ale miałam okropne zawroty głowy i zrezygnowałam. Czy wy również macie w tęzyczce tak że jedna strona ciała jest bardziej podatna na dolegliwości? Dziś w nocy nie spałam ponieważ parzyła mnie dosłownie lewa ręka i noga, jakby ktoś polał je wrzątkiem. Cżesto drętwieje mi połowa ciała, także problemy z okiem mam ostatnio po tej *gorszej* stronie. Też tak macie?

Gość vanityoverdose

Ja Sirdalut brałam w ilości 1/2 tabletki na noc i 1/2 w ciągu dnia jeśli miałam konieczność, ale wtedy dosłownie zwalał mnie z nóg (tam gdzie usiadłam, tam zasypiałam) :/ Chyba wolę Mydocalm (samopoczucie mam po nim świetne, ale trzeba brać regularnie, a nie z doskoku). Baclofen źle tolerowałam, ale może Tobie będzie służył (mniej obciąża wątrobę od Sirdalutu). 6 razy tyle? :O Chyba jednak lekko przesadziła. Witamina D jest w nadmiarze toksyczna. Ja brałam 1000, ale teraz biorę 2mg dziennie i zobaczymy jaki będzie efekt. Ja też mam jedną stronę bardziej podatną na ataki. U mnie to prawa strona. Częściej łapią mnie tam skurcze, mam na prawej części ciała zesztywniałe stawy i też się zastanawiałam czy ma to jakiś związek z chorobą?

Gość vanityoverdose

A ja jeszcze mam pytanie czy ktoś z Was robił densytometrię kości? Przy problemach z wapniem to chyba może być istotne. Poruszam to także ze względu na link na który trafiłam: http://ebm.rsmjournals.com/content/23/6/432.extract Nigdzie więcej nie trafiłam na informacje na temat zażywania strontu i wpływu na tężyczkę, ale zawsze to jakiś punkt zaczepienia. Z tym, że leki ze strontem u nas podaje się jedynie kobietom po menopauzie ze stwierdzoną osteoporozą. Nie podaję tego jako wielkiego odkrycia, tylko temat do sprawdzenia. Będę sprawdzała gęstość swoich kości i wtedy zobaczymy co z tym można zrobić. Co Wy o tym sądzicie?

Gość vanityoverdose

Nie chodziło mi o wpływ na układ kostny (wspomniałam o tym, tylko dlatego, że stront jest przepisywany kobietom z osteoporozą). W podanym linku pada sugestia, że stront może mieć wpływ na ataki tężyczki i podawanie go z wapniem i witaminą D usuwa jej objawy. W polskich publikacjach nie znajdziecie nic, czego już nie wiecie. Trzeba szukać w zagranicznych. Może tam wpadną na coś lepszego.

Gość zosia86

Kochani, a takie objawy jak bóle stawów, kujący ból głowy (szczególnie po jednej stronie), straszne osłabienie (czułam się jakbym miała zaraz zemdleć) i zawroty głowy, to też tężyczkowe? Zdarza mi się coś takiego dosyć często a dzisiaj rano to już myślałam, że zejdę z tego świata. Coraz częściej myślę o diagnozie w kierunku SM.

Gość dorotalka

Zosia 86 - oczywiście że to może być objaw tężyczkowy, ja miałam zawroty głowy, szumy uszne, zaburzenia równowagi, momentami sie wyłączałam, jak moi bliscy mówili łapałam zawiechy. Teraz już to ustąpiło.

Gość zosia86

DOROTALKA a czym się leczysz? ja biorę jakiś tam magnez i wapno. chociaż wapno mało regularnie, bo ostatnio miałam przerwę. nie zrobiłam jeszcze badań na wit. D i hormon bodajże przytarczyc. no i generalnie raz się czuję dobrze a raz tak jak od wczoraj mega źle...tylko bym spała, wszystko mnie boli, totalnie osłabiona chodzę.

Gość zosia86

VANITYOVERDOSE to, ze mam nerwicę to ja wiem. Potrafię kilka razy w nocy się obudzić spanikowana, ze mi serce przestało bić. Nie mam takiego czegoś regularnie, ale jak już mam to przeważnie następnego dnia ledwo żyję.

Gość zosia86

FILIFIONKA1 ja sobie sama SM wmawiam. Jakoś stwierdzenie, ze mam tężyczkę do mnie nie przemawia, szczególnie, ze leczenie jest jakoś mało skuteczne. Ale jak już pisałam nie mam zbadanej witaminy i hormonów, może jak tam wyjdą nieprawidłowości i zacznę przyjmować jeszcze jakieś leki to zacznę czuć się lepiej i uwierzę. A można mieć i tężyczkę i SM? Nigdy nie miałam robionych badań w kierunku SM - przypadkiem, od razu trafiłam do neurologa, który specjalizuje się w tężyczce i kobieta nie brała pod uwagę innej diagnozy tylko taką.

Gość Filifionka1

ZOSIA86 podejrzewam, że można mieć jednocześnie tężyczkę i SM. Problem polega niestety na tym, że leczenie tężyczki niewielu osobą pomaga z tego co zrozumiałam w trakcie rozmów z chorymi na tężyczkę. Jedna rzecz mnie osobiście zastanawia. Wszędzie piszą o tym, że masa ludzi w Polsce ma niedobory witaminy D, jest nawet artykuł gdzie statystyki dochodzą do 80%. U mnie neurolog stwierdził, że tężyczka spowodowana jest niedoborem witaminy D, zastanawiam się więc dlaczego wszystkie te osoby które według statystyk maja niedobór D nie cierpią na tężyczkę?? Troszke to dla mnie niezrozumiałe szczególnie że niedoborów magnezu też zapewne u nich nie brakuje przy dzisiejszym stresie i tempie życia oraz używkach typu kawa. Moim zdaniem musi być jeszcze jakaś przyczyna tężyczki (przytarczyce mam w normie)

Gość zosia86

FILIFIONKA1 może to też zależy od tego jak duży niedobór tej witaminy D masz. Może jak masz niewielki to to nie wypływa na Twój organizm aż tak. Poza tym nie zapominajmy o braku wania-ponoć to jest najbardziej związane z tężyczką. W ogóle to wszystko jest jakieś dziwne, dla mnie ta tężyczka to jakaś dziwna sprawa jest. A masz dodatkowe skurcze serca? Mnie to najbardziej dobija. Szczególnie, że odczuwam je przeważnie w stresie i podczas wysiłku (chociaż podczas próby wysiłkowej ich nie miałam). Niby wszystko z sercem ok ... tylko jak się tego pozbyć?

Moje objawy (te najbardziej uciążliwe) : -udar i zachwiania równowagi - mimowolne ruchy lewą stroną ciała, dosłownie co kilkanaście sekund -bóle brzucha i ciągłe biegunki - problemy z sercem - mrowienia na twarzy i takie uczucia ciarek w głowie -brak miesiączek od 7 lat -czasami czuję się taka otępiała, uwsteczniona Tak miałam próbę ishemiczną, wyszła wybitnie dodatnia. Poziom witaminy D (norma 50-100) u mnie jest 0,6 ale lekarz uznał, że zimą każdy ma niedobory tej witaminy. Do tego OB 90 i leukocytoza.

Gość Filifionka1

ZOSIA86 to by było dziwne zważywszy na fakt, ze ja mam stosunkowo niewielki niedobór witaminy D w porównaniu z innymi (dr Toruńska wspomniała kidyś o kobiecie która miała witaminę D na poziomie 8, ja mam 26) a wapń mam w normie. Co do serca to miewam podobne objawy, w nocy często nie sypiam bo po prostu nie jestem w stanie ( w pozycji leżącej czuje się gorzej)

Gość zosia86

KAMKAR - ud mimowolne ruchy lewar? bóle brzucha i to ja ostatnio mam. problemy z sercem - to wiadomo. mrowienia na twarzy miewam, a co do głowy to często mnie boli strasznie, taki gniotący ból. *brak miesiączek od 7 lat* a to z tężyczką związane? też mniewam problemy z miesiączką, ale to chyba raczej jest kwestia hormonów u mnie. *czasami czuję się taka otępiała, uwsteczniona*-ja też, ale uczę się nad tym panować. tak samo jak nad atakami paniki. *Do tego OB 90 i leukocytoza.* - a robiłaś jakąś dalszą diagnostykę z tym związaną. FILIFIONKA1 ja wapń też mam w normie. Ciekawa jestem jak u mnie z tą witaminą. Wiesz może czy można to badanie państwowo zrobić? na 18 marca mam umówionego neurologa na NFZ i tak się zastanawiam czy czekać do wizyty z nadzieją, ze da mi skierowanie na wit D i hormony czy iść prywatnie. Wiem, że z tymi specjalistycznymi badaniami krwi to ciężko na nfz. Jak Ty miałaś robione? A miałaś jakieś badania hormonalne związane z tężyczką?

Gość Filifionka1

ZOSIA86 ja badanie witaminy D robię tylko dopłatnie więc nie wiem czy oni dają skierowanie, z doświadczenia wiem, że lekarze w tym kraju bardzo rzadko dają na potrzebne badania...Niestety witamina D kosztuje prawie 100zł :/ Ja lecze się hormonalnie ponieważ mam podwyższony poziom androstendionu przez co mam nieregularne miesiączki i spadki cukru. I niestety także wszystkie badania robię prywatnie. A czy Wy macie także problemy z połykaniem? Ja dosłownie wszytsko co zjem muszę popijać dużą ilością wody bo mam wrażenie że wszystko mi się zatrzymuje i że za chwilę się uduszę... :/ sama nie wiem czy nie zacząć szukać dalej przyczyny mojego złego samopoczucia... Czy Wy również gorzej czujecie się w nocy podczas snu? Dzi gdy kładłam się spać nie czułam się bardzo źle, po 2 godzinach wstałam i miałam powykręcane ręce, ból mięśni był taki jakby w każdy mięsień osobno ktoś wbił mi igłe aż z bólu miałam łzy w oczach. Nie rozumiem czemu dzieje się takk w nocy...