Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Gość UnaRagazza

Cześć wszystkim! W skrócie opowiem swoją historię. Na początku sierpnia (2013)-obudziłam się z uczuciem sztywności kręgosłupa (takie uczucie jakby był obciążony). Myślałam, że to skutek osiadłego trybu życia (praca po 8 h przy komputerze). Udałam się do ortopedy-ten zalecił leki rozluźniające i rehabilitację... W kolejnych dniach zaczęły się pojawiać kolejne objawy... Drętwienie rąk i nóg, mrowienia (dość upierdliwe), silne osłabienia (napadowe). Po pokonaniu 2 schodków miałam zadyszkę jak 90 letnia starsza Pani. Mocno to wszystko mnie zaniepokoiło. Generalnie 24 h na dobę czułam się źle a chwilami (takimi napadami) jeszcze gorzej. Wylądowałam na SOR-zrobili badania stwierdzili,że ok (jedynie jedna młoda lekarka zwróciła uwagę, że wapń zjonizowany poniżej normy). Dali kroplówkę i do domu (po 9 h-mąż był wykończony:) Na Sor wracałam w tamtym tygodniu kilka razy-i wciąż nic. W końcu dyżur miała endokrynolożka-i zaproponowała zatrzymanie w szpitalu. Po paru dniach badań (zbiórka moczu,ciągłe badania krwi)-wypuszczono mnie z diagnozą: tarczyca zdrowa (dobre i to),parathormon ok,wapń zjonizowany zaniżony i witamina D= 20 (a normy 30-100). W szpitalu czułam się bardzo źle (być może nerwy) w zasadzie uważali mnie tam za wariatkę-bo nie mogłam spać tylko chodziłam w te i we wte (to przynosiło ukojenie dla napiętych o bolesnych mięśni). Po wyjściu ze szpitala (22.08)-wizyta u neurologa (ogóle badanie-bez zmian czyli ok), dodatni objaw Chvostka, próba tężyczkowa-dodatnia. Przepisała Wit D (Vigantoletten-2x1) i Calperos (1x1) oraz duże dawki magnezu. Na dzień dzisiejszy nie czuję się dobrze-każdy lekarz mówi co innego-jedni, że tężyczka to objaw a nie choroba. Neurolog u której byłam temu przeczy i uważa, że jeśli wykluczy się: złe wchłanianie i kwestie endokrynologiczne to tężyczka może występować samoistnie (jako skutek długotrwałego stresu,hiperwentylacji,utraty Mg i Ca-które nie koniecznie wychodzą w badaniach krwi etc). Generalnie mam mętlik i tak naprawdę nie wiem co jeszcze robić. Stale odczuwam mrowienie w obu nogach i lewej ręce,mrowieje mi twarz i język.Ciągle jestem zmęczona i czuje takie wew roztrzęsienie. Nie wiem już w którym kierunku iść-trudno mi zaufać lekarzom. Dzięki jeśli dotrwaliście do końca tego maila.

Mnie zajelo prawie dwa lata szukanie przyczyny moich dolegliwosci. Mam zdiagnozowano tezyczke utajona i tego bede sie trzymac.Odwiedzilam wielu lekarzy,poczawszy od internisty po psychiatry.... Moja przestroga,nie czytaj o chorobach w internecie. Mam pytanie piszesz ze masz mrowienie na twarzy,mozesz dokladniej opisac ten objaw? U mnie na poczatku mrowily policzki a pozniej zaczelam czuc na twarzy taka rozlana łatę,w upały odczuwam to bardziej na twarzy

Gość UnaRagazza

Dzięki za przestrogę! Trudno jest tego nie robić ale staram się:) Twarz mrowieje mi głównie w okolicach ust-przy wysiłku się nasila. Czasem drętwieje mi język. Najgorsze, że te objawy utrzymują się u mnie stale. Nie mam ataków-tylko po prostu-jesli drętwieje mi np.lewa dłoń lub drętwieje język-to stan ten trwa wiele tyg. Potem przechodzi i inne objawy.

Gość MATHYLLDA

Hej. Dretwiejacy jezyk mam i ja. Objawy wciaz mam. Mam teraz dobry czas nastrojowy wiec objawy lzej znosze. Buzia tez mi mrowi tak jak Tobie. Ogolnie juz tak bardzo sie tego nie boje. W nocy dretwieja mi palce u rak. Jak chcesz podzielic sie myslami i objawami napisz do mnie na mathyllda@gmail.com moje objawy sa identyczne z Twoimi. ;)

Gość vanityoverdose

Odebrałam wyniki. Przeciwciała przeciwjądrowe - wynik dodatni :( Mam sztywniejące stawy i oczywiście tężyczkę, czyli problemy z mięśniami i teraz się okaże, czy to po prostu nie objawy twardziny układowej... Wtedy potwierdziłoby się - tężyczka, to nie choroba, tylko objaw... Jak wrócę od lekarza, to dam znać co mi powiedział.

Gość vanityoverdose

Zrobiłam ANA, tak kazał lekarz, ale w laboratorium raczej radzili wykonać to drugie (stwierdziłam, że je zrobię dopiero jeśli to pierwsze coś wykaże... więc pewnie będę powtarzać). Przeciwciała centromerowe też robiłam, wynik niby ok, ale przy nim postawiono wykrzyknik i nie wiem jak to interpretować. Tyle lat szukania i chirurg naczyniowy wpadł na pomysł badań na choroby układowe, a ortopeda na moje sztywnienie stawów uznał, że muszę je bardziej rozciągać... Czemu mamy takich *specjalistów* w kraju? o_O Jestem zła i zmęczona :/

Jezu, wszystko trzeba samemu szukać i badać prywatnie, robiłam ze względu na ciągłe bóle pleców w ok łopatek i karku robiłam jeszcze densytometrię z kręgosłupa, wynik w normie. Będę jeszcze miała Rezonans całego kręgosłupa.

Gość vanityoverdose

MALWINA279 - taki wynik z ANA sugeruje chorobę autoimmunologiczną. Nie masz żadnych objawów ze strony stawów, albo innych narządów (oczywiście poza tężyczką). Może lepiej wybrać się z tymi wynikami do innego lekarza? Ja mam sztywnienie stawów. Stopami już prawie nie mogę ruszać i prawy nadgarstek mam zesztywniały. Mam nadzieję, że lekarz, który mi te badania zlecił wymyśli teraz coś sensownego.

Gość vanityoverdose

*W razie stwierdzenia miana ANA rzędu 1:160 lub wyższego z objawami choroby tkanki łącznej, należy wykonać badania swoistości przeciwciał przeciwjądrowych i (w zależności od typu świecenia w badaniu IIF) oznaczyć, m.in.: anty-dsDNA - przeciwciała przeciw dwuniciowemu DNA ((ang.) double-stranded DNA) anty-ENA (skróty od Sm do La pochodzą od pierwszych liter nazwisk osób, u których wykryto je po raz pierwszy): anty-Sm anty-Jo-1 anty-Ro anty-La anty-ScL70 - przeciwciała przeciw topoizomerazie anty-U1-RNP - przeciwciała przeciw rybonukleoproteinie U1*

Hej, Ja wylądowałam na gastroskopii, mam: K21, K22, K29, K31, K44, K13 Super ! Choroby przełyku, żołądka i dwunastnicy Nr stat. Nazwa choroby K20 Zapalenie przełyku K21 Zarzucanie (refluks) żołądkowo-przełykowe K22 Inne choroby przełyku K23 Schorzenia przełyku w chorobach sklasyfikowanych gdzie indziej K25 Wrzód żołądka K26 Wrzód dwunastnicy K27 Wrzód trawienny o nieokreślonym umiejscowieniu K28 Wrzód żołądka i jelit K29 Zapalenie żołądka i dwunastnicy K30 Dyspepsja K31 Inne choroby żołądka i dwunastnicy K40 Przepuklina pachwinowa K41 Przepuklina udowa K42 Przepuklina pępkowa K43 Przepuklina brzuszna K44 Przepuklina przeponowa K45 Inne przepukliny brzuszne K46 Nieokreślone przepukliny brzuszne

Gość MATHYLLDA

Ze stresu czy z nadmiaru mg? Ja miewam zgage ale psychosomatyczna. Ale tez podejrzewali przepukline i zapalenie zoladka tylko na gastroskopii nic nie wyszlo. Tezyczka. Przepuklina. Nie za duzo tego? Wspolczuje Ci. Aloes chyba lagodzi i siemie lniane.

Fajnie, zalogowałam się a stronka od Heartblood nie potwierdziła że kardiolo jest bezpieczne. Dla tych co nie oglądali wiadomości: http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,15766126,Heartbleed___czy_najwieksza_w_historii_luka_w_zabezpieczeniach.html ale ja nie o tym. 1) Zgaga może być wywołana nadmiernym spożyciem magnezu? Czasem taka lekka mnie męczy, szczególnie gdy wypiję sok z cytryny wieczorową porą. Ale najbardziej męczy mnie suchość w ustach. Okropieństwo. Spróbuję niedługo odstawić wszystkie leki w tym Zispin, nie jestem pewna co wywołuje te wysuszenie. 2)Jakie antyciała badaliście? Poprawiło mi się i jestem przekonana, że to dzięki rozpoczęciu hormonalnej antykoncepcji. Tak się przyglądam zagadnieniu pod różnymi kątami i zastanawia mnie w jakim wieku Wam się przydarzyły tężyczkowe ataki. Czy to może być np. przed menopauzalny objaw? U mnie -trudno powiedzieć od kiedy to liczyć- ale takie charakterystyczne objawy wystąpiły w wieku 35 lat.

Gość vanityoverdose

BEA78 - u mnie się zaczęło ok. 20tego roku życia. I z kolei ja obstawiam, że pogorszenie mojego stanu to właśnie efekt zażywania hormonalnej antykoncepcji. Ja tutaj już rzadko zaglądam. Nawet jak czuje się gorzej. Im więcej nad tym myślę, tym gorzej się czuję. Dlatego nawet jak jest spadek formy to staram się skupić na czymś pozytywnym, żeby szybciej minęło. Jak do tej pory nikt z nas nie doszedł do sensownych wniosków jak sobie pomóc... Niestety :/