Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Wlewy biorę w mojej przychodni zdrowia. A przepisała mi je Pani doktor u której się leczę. Codziennie w gabinecie zabiegowym pielęgniarka podłącza mi kroplówkę, którą biorę przez godzinę. A dawka .... chyba 200 mg, ale nie pamiętam. Jutro sprawdzę, gdyż ampułki z magnezem są w przychodni.

To zazdroszczę Ci, że już objawów nie masz.Ja wcześniej miałam równoważniki tężyczki 5 dni w tygodniu, teraz mam 1,2 dni, ale jednak występują.Nie wiem czy ja mam takie braki czy jakieś zaburzenia wchłaniania magnezu, ale trochę mnie to załamało. Jutro jadę na 8 wlew, zobaczymy czy objaw Chwostka nadal występuje. Coś FILIFIONKA się nie odzywa ze swoim wynikiem na borelkę.

Czesc Dziewczyny - dr Torunska zdjagnozowala mi tezyczke w kwietniu. Moim glownymi objawami sa drgania miesni. Mialam tez bole i skurcze miesni ale te mi przeszly po Mg. Drgania sie utrzymuja. Zadnych innych objawow nie mam. Jakies doswiadczenia z drzeniem? Pozdrawiam serdecznie!

Gość Filifionka1

Wróciłam :) Niestety wynik na boreliozę negatywny co ponoć wcale jej nie wyklucza i lekarz zalecił jeszcze jedno badanie w tym kierunku. Czy ktoś na forum robił badania na boreliozę i zechce się podzielić ze mną swoimi wynikami? Może być na maile filifionka6@interia.pl. Jeśli ktoś byłby zainteresowany tym tematem polecam wejść na forum o boreliozie i sprawdzić wypowiedzi osób chorych +ich objawy. Większość z nich pokrywa się z moimi w 100% więc ja już totalnie się pogubiłam. Leczenie tężyczki nie przynosi skutków, ostatnio miałam pogorszenie do tego stopnia że rozważałam szpital (ból mięśni i stawów nie pozwalał mi się ruszyć, dosłownie łzy mi ciekły z bólu). Ja już nie daje rady, witaminy lecą na łeb na szyje a ostatnio mam też problemy z wątrobą (myślę, że po lekach). Dr Toruńska twierdzi że w sierpniu zrobimy próbę tężyczkową ponownie i że powinna już wyjść negatywnie. Tylko co mi z tego jak ja się czuje równie źle jak na początku choroby.... :(

FILIFIONKA1 Ja swojego czasu też uczepiłam się tej boreliozy bo objawy Hipomagnezemii do niej pasują, ale po 3 testach Elisa odpuściłam. Teraz po 8 wlewach magnezu jest dużo lepiej, mimo że mam słabe przyswajanie i duże niedobory, ANITKA też ma poprawę po wlewach, czy miałaś kiedyś kroplówkę z magnezem regularnie?

Pani Toruńska Ci tego napewno nie zleci, ja gdybym została u niej z leczeniem to pewnie nadal łykała bym mg w końskich dawkach. Na szczęście zmieniłam lekarza, który nie wyciąga ode mnie kasy na wizyty po kolejny preparat magnezu. Zlecił konkretne leczenie które już przynosi odpowiednią poprawę - po miesiącu!

Co do SSSI - nie bede ich brala, to ja strzelac z bazuki do muchy dla mnie. nie mam zamiaru sie w takie rzeczy ladowac. Bede jednak konsultowac tezyczke u innych lekarzy i pogadam z nimi o kroplowkach z Mg. Bo faszerowanie mnie Mg przynioslo sporo dobrch rezultatow, ale nie wyeliminowalo wszystkiego. Dalej czuje sie, ze to jest cienka granica miedzy posiadaniem objawow a ich nieposiadaniem. Jutro i w pon mam wizyty u innych lekarzy, z ktorymi rozmawialam przez tel czy sa gotowi sie podjac leczenia tezyczki. Dam Wam znac co oni powiedza na ten temat.

A wiec odwiedzilam lokalnego lekarza neurologa (dodam, ze jestem z duzego miasta i lekarzy neurologow u nas nie brakuje), ktory poinformowal mnie, ze jezeli nie mam przyczyn endo (a nie mam) to to nie jest tezyczka... w pon robie podejscie do innej pani neurolog, ktore z tego co wiem kilku tezyczkowcow na oczy widziala. z tego co wiem w calej poludniowej pl nie ma specjalisty od tezyczki. chyba, ze ktos wie o jakims.

Gość Filifionka1

MANGA ale przecież istnieje nie tylko tężyczka spowodowana chorymi przytarczycami ale także ta na skutek niedoborów (magnezu) więc con on chrzani?? Ja już mam serdecznie dosyć masy różnych, zupełnie przeciwstawnych opinii i braku pomocy....Sama nie wiem do jakiego lekarza dalej się udać, dr Toruńska już rozkłada nade mną ręce..