Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vanityoverdose

ANITKA - ja nie piję kawy od dawna ze względu na jelita i wypłukiwanie magnezu (odstawiłam na długo zanim dowiedziałam się o tężyczce). W ostatnim roku zrezygnowałam też z wszelkich napojów kofeinowych (energetyki, Green-Up*y, Coca Cola). Jest mi o tyle trudno, że jestem niskociśnieniowcem, a muszę wstawać o 6 do pracy, ale nie jest wcale tak źle jak myślałam ;)

Ja tez nie pije kawy bo mi sie po niej odbijalo bardzo, ale ja mam chore tez jelita, i tez tęsknie za kawą, jak ktos ma problemy z jelitami w kierunku biegunek to wczoraj ogladalam program na TLC i taka dziewczyna z anglii miala wypadanie wlosow plackowate i biegunki na przemian z zaparciami - na to lekarze powiedzieli ze ma IBS i te wlosy dlatego tez wypadają i na to dali jej kuracje probiotykiem Bifidobacterium Infantis- i po miesiacu jelita byly juz ok nie miala wzdec i wlosy zaczely odrastac- wiec ja sobie je kupilam te akurat bakterie bo biore probiotyki ale w zadnym nie bylo tego szczepu baktreii i moze to pomoze na jelita bo napewno problem glowny zaczol sie u mnie od zlego przysfajania, i kupilam sobie krzem organiczny taki w plynie-odbudowuje on blony sluzowe- a mam nadzerke w dwunastnicy- wiec mam nadzieje ze to cos pomoze i cynk czekam na taki suplement bo on tez pomaga a mi trawienie siadlo.

Gość vanityoverdose

MARGORUD - To my mamy podobnie. Mam nadżerki w jelitach, a biegunki mnie wycieńczają. Im gorzej trawię, tym gorzej mi funkcjonują mięśnie. Liczę, że uspokojenie biegunek pomoże w przyswajaniu wszystkiego. A co Tobie powiedział na tą nadżerkę lekarz? Bo jeśli ją masz, to raczej nie cierpisz na IBS (ja byłam latami na to leczona i nikt nie chciał mi wierzyć, że to coś innego). Teraz wiem, że to nie IBS, ale ciągle nie wiem co :/ To czekanie na wyniki może człowieka wykończyć :(

A może zielona herbata zamiast kawy. Też mam niskie ciśnienie i zielona herbata mi pomaga. Ostatnio piję ją wraz z białą i działa jeszcze lepiej. Dziewczyny a czy Wam też objawy tężyczkowe nasilają się w nocy? Jak się kładę zaczyna mnie ściskać wszędzie. Brakuje mi tchu często. Czy któraś z Was ma przy okazji tężyczki arytmię serca (jaką?) i bierze na to leki? Co do sportu to ja ostatnio zaczęłam znowu biegać (zawsze byłam dosyć aktywna jeśli o sport chodzi). Jak się przeżyje pierwszy bieg podczas, którego człowiek się zastanawia czy nic mu się nie stanie, to już potem jest ok. Trochę mi serce przeskakuje, ale poza tym czuję się cudownie. Patrząc na to, ze jeszcze w styczniu ledwo dawałam radę wyjść z domu a teraz nie boję się biegać, to czuję się jakbym zrobiła krok milowy.

VANITYOVERDOSE na nadzerke to gastrolog kazala brac ipp ktore mi pogorszyly i twierdzi ze to refluks no i byla zdziwiona ze mam takie mocne objawy przy niby niewielkich zmianach czyli jednej nadzerce i to zwalila na nerwy i przepisala debridat, a rodzinna tez ze nerwy, mam tez wlasnie niski poziom potasu i magnezu przy dolnej normie i sodu, z krwi wyszlo, wiec rodzinna kazala lykac spargin, no i tyle i tez na nerwice rudotel tyle ze ja nie mam nerwicy co najwyzej nabede ja jak mam takie odjelitowe ataki duszenia, zauwazylam ze te mrowienia to nie od niedoboru witamin pierwiastow tylko od duszenia, bo mam atak po jedzeniu niestrawnosci, jedzenie stoi tam gdzies w dwunastnicy i zaczyna mi sie odbijac tak jakby to zoladek chcial zwrocic, i czasem troche wymiotuje i te wymioty nie sa wcale kwasne jak dawniej, dawniej mnie skrecalo przy wymiotach a teraz nic zero kwasu, czyli mam niedokwasote, i wlasnie jak mam atak tego odbijania to tez mi duszno ze jakby ciezko mi zlapac powietrze i klatka jest jakby napeczniala od gazu z jelit bo mam te odbijania i wtedy mam tez zyly ciemniejsze i niedotlenienie i wlasnie zaczyna lekko mrowic w nodze i serce jakby zaczynam czuc, potem jakos jak sie napije wody i np zjem enzymy albo to to zaczyna isc w dół albo np odbije mi sie i wtedy wszystko wraca do normy, i przestaje mrowic serce sie uspakaja, po czym jak nie zjem enzymow lub nie kombinuje to znow za jakis czas atak duszenia tymi gazami, kilka dni to tak dusilo ze myslalam ze umre, a 2 razy mialam hiperwentylacje. Nerwica to moze byc skutek a nie przyczyna, przyczyna lezy chyba w jelitach a moze hormonach albo trzustce, tyle ze lekarze wola powiedziec ze nerwica bo im sie nie chce dociekac!!! Rodzinna mi powiedziala ze to siedzi w glowie no i 3 razy u niej bylam i nie dala sie przekonac i mowila ze ma teorie ze to nerwica, niechciala nawet dawac mi skierowania do innych specjalistow np kardiologa tylko z łaską dala do laryngologa.Musze chyba zmienic lekarke.

Gość Filifionka1

MARGORUD ja przyjmuję propranolol doraźnie od 3 lat, nie miałam do tej pory zawały, jak dla mnie lek jest świetny jeśli chodzi o objawy sercowe, refluks mam zdiagnozowany od lat i to bardzo silny ipp działają na niego genialnie przynajmniej w moim wypadku. Ja również najgorzej czuje się w nocy, strasznie mam wtedy pospinane mięśnie łydek, serce szaleje, czasem nawet mam wrażenie, że oddech mi się zatrzymuje na sekundę bo muszę gwałtownie złapać powietrza.

ZOSIA86 ja mam tachykardię i kardiolog przepisał mi erdomet. Mam tętno w spoczynku powyżej 100 a jak miałam holtera to wykazało że sięga do 200. Brałam lek przez miesiąc, ale nic się nie zmieniło. Miałam takie samo tętno więc lekarz kazał mi odstawić i prowadzić siedzący tryb życia(hahaha) Ja od stycznia nie byłam na żadnym spacerze praktycznie ani zakupach. Z dnia na dzień czuję się gorzej, odkąd zrobiły się te ciepłe dni serce mi wariuje całkiem, ledwo łapię oddech.

MARGORUD a to można mieć chore serce od chorych jelit? Ja mam dodatkowe skurcze i tak się zastanawiam od czego. Też mam refluks ale nic nie biorę. Kiedyś brałam jakieś leki na żołądek (bo miałam stany zapalne i takie dolegliwości, że aż mnie skręcało z bólu). Teraz nic nie biorę, wiem mniej więcej po czym mam te dolegliwości i staram się po prostu unikać takich potraw. KAMKAR wiesz co ja nie wiem czy siedzący tryb życia to słuszna rada. Ludzie po zawale nawet uprawiają jakieś mało męczące sporty. W sumie umiarkowany wysiłek dla serca to lekarstwo...o ile to serce jest zdrowe. Jak dla mnie to powinnaś zmienić lekarza. Ja mam dodatkowe skurcze nadkomorowe. Złapałam je tylko w jednym holterze na kilka, które robiłam. Wyszło około 600. Mój kardiolog nie dał mi na to żadnych leków, bo prawda jest taka, ze leki na serce przy jakiś mniejszych arytmiach mogą więcej zaszkodzić niż pomóc. Niestety tak jak wcześniej czułam skurcze dodatkowe rzadko tak teraz czuję codziennie. Musze powtórzyć holter i zobaczyć co się dzieje, bo nie chce rezygnować z biegania (jest to dobry lekarstwo na moje strasznie rozchwiane nerwy) a skurcze i podczas niego występują, tylko ja je olewam póki co.

No u mnie po wiekszym posilku np wczoraj po 2 jajkach-jajecznica i 2 waflach ryzowych zaczelo serce tak wolniej bic, bo i normalnie czuje takie wirowanie jakby i takjakby serce nie wydala, i pulsowalo cos tez przy pępku i musialam zwymiotowac wszystko, i potem sie uspokoilo, a tak to nawet oddech ciezko zlapac, ja mam tez zapalenie dwunastnicy i ona chyba niewyrabia przy wiekszych posilkach i wtedy mam objawy od serca tez, dziwne bo tez tego nie rozumie, a czasem mam tez zbyt szybkie bicie, dlatego sie boje tego propanololu bo on zwalnia, a ja po posilkach regularnie mam takie jakies zwolnienia krazenia i dlatego wole nie brac. zauwazylam tez ze mrowi mi wlasnie wtedy gdy mam atak tego dziwnego bicia serca po posilkach i duszenia takiego jakby i wtedy tez mrowi w konczynach

Witajcie kochane. Dziewczyny mam pytanie, gdyż trochę się gubię z tą tężyczką: jakie badania wskazują czy jest to tężyczka jawna czy utajona? Przyznam się, iż jak na razie skutecznie jestem leczona (brak objawów), jednak moja Pani doktor nie powiedział mi jaki mam rodzaj tężyczki. Pozdrawiam.

MARGORUD to dziwne, bo w sumie po posiłku puls chyba powinien przyspieszać, a nie zwalniać. Przynajmniej ja tak mam, ze jak czuję się słabo, mierze puls i mam strasznie niski, to jak zjem jest lepiej. Mi przeskakuje serce np. przy skakaniu, wtedy mi ściska jakoś w klatce...mam przepuklinę rozworu przełykowego i refluks - może to od tego. W sumie jeśli o serce chodzi to mimo tego, że mam dobrego kardiologa to i tak nie wiem skąd te dodatkowe skurcze, usłyszałam jedynie, ze może od: przepukliny, może od tężyczki, może nerwy, może hormony....itd. itp. A Ty nie masz przepukliny?

KAMKAR a co to jest, mam nadzieje ze to nic powaznego,tez trzymam kciuki by wszystko bylo ok. ZOSIA86 no a jakim badaniem ci wyszla przepuklina gastroskopią? czy rtg, ja mialam gastroskopie rok temu, i wyszlo zapalenie dwunastnicy i nadzerka tyle, tez mi sie odbija i wymiotuje jak jedzenie cos nie chce sie trawic, wikszosc nie trawi sie i odbija sie i mnie dusi ten gaz, bo wczesniej to jeszcze sie dalo odbijc a teraz od 2 miesiecy to mi idzie on jakby wyzej i chyba naciska na serce moze wlasnie mi sie zrobila przepuklina, i jak wiekszy posilek to puls moze zwalnia, ale zanim zwolni to szybciej bije, a przepukline jak leczysz albo co bierzesz na refluks? bo mi ipp nie pomagaja, a zgagi nie mam, tylko odbijanie. Mrowienia tez, a najgosze, ze wymioty tez mi powoduja ubywanie tych magnezow, wapni.

Gość Filifionka1

MARGORUD mam dokładnie tak samo, mnie ten gaz straszliwie dusi, czasem mam wrażenie, że blokuje mi dopływ powietrza do żołądka, jak mi się *odbije* to czuje poprawę ale jak nie to tragedia. Dziewczyny czy macie jakiś sposób na odchudzanie przy tężyczce. Nastała wiosna a wraz z nią chciałabym pozbyć się kilku kilogramów, próbowałam biegać i ćwiczyć ale po wysiłku fizycznym dostaje ataków, strasznie wykręca mi mięśnie, mam ogromne ataki duszności a serce wariuje. Jeśli zrezygnuje z *normalnej* diety to boje się, że znów zacznie mi ubywać minerałów i witamin...Zastanawiam sie czy w tężyczce można przyjmować suplementy diety na odchudzanie dostępne w aptekach? Czy któraś z Was próbowała? KAMKAR miałaś robioną tomografię z kontrastem czy angiografię?

Dziękuję za słowa wsparcia :) Miałam robioną tomografię głowy w związku z tymi zachwianiami itd i wyszła zmiana. Badanie było bez kontrastu. Byłam z kliszą i opisem u neurologa i powiedział, że jemu na 80% wygląda to na oponiaka ale że nie ma co na razie popadać w nerwy i trzeba potwierdzić to rezonansem głowy i wtedy będzie pewność. Zapytałam go, że jeśli nie oponiak to co to może być innego. Zbytnio nie miał pomysłu. Nic no wiele już w swoim życiu błędnych diagnoz słyszałam, także staram się trochę dystansować. Filifionka mi neurolog u którego byłam powiedział, że jak ktoś ma tężyczkę i duży niedobór witaminy d to może się zagłodzić a nie schudnie. Ja mam ogromną nadwagę i moja dieta to od paru ładnych lat 800-1000 kcal i nic. Jest to pierwszy lekarz który powiedział że moja nadwaga nie wynika z odzywiania i był zszokowany poziomem witaminy. Powiedział że jak najszybciej iść do internisty i robić badanie na osteoporozę bo przy tak niskim poziomie obstawia że mogę mieć jej początki. Pytanie czy internista będzie chciał mi dać takie skierowanie. Czy wy na wiosnę też się znacznie gorzej czujecie?

MARGORUD mi przepuklina wyszła podczas gastroskopii. Ponoć to się bierze m.in. od stresu. Leczy się chyba dietą. Nie wiem nawet. Wiem, że jak się bardzo powiększy to trzeba operacyjnie, ale ponieważ to skomplikowana operacja to wykonują ją tylko jak na prawdę coś się zaczyna przez nią dziać. Też miałam kiedyś straszne odbijania, bóle żołądka itd. itp. radzę zrobić jeszcze raz gastroskopię, może coś się tam zmieniło. Mi za pierwszym razem w gastroskopii wyszła ta przepuklina i jakiś stan zapalny. Po jakimś ponad roku jak znowu robiłam gastroskopię już wyszła również żółć w dwunastnicy chyba...nie pamiętam Ale generalnie lekarz powiedział, ze to wszystko przez nerwy. KAMKAR to witamina D może wpływać na wagę? Hmmm..przyznam, że jeszcze nie zrobiłam sobie badania na jej poziom, ale ostatnio właśnie się zastanawiałam dlaczego tak jest, że w sumie nie jem jakoś mega dużo ani jakoś mega niezdrowo a co bym nie robiła to szczupła nie jestem a kiedyś byłam. Myślałam, ze to przez policystyczne jajniki, bo w sumie tyje mi tylko brzuch przeważnie. W ogóle ma któraś z Was PCO? I czy jakoś to leczy? Co do obecnego samopoczucia to ja się czuję fatalnie. Ciągle mam taki stan jakby mnie miało zaraz przeziębienie złapać.

Gość Filifionka1

ZOSIA86 ja mam zespół policystycznych jajników i nadmiar androstendionu, leczę to glucophage 500 a raczej leczyłam bo chociaż strasznie mi służył przez tężyczkę musiałam odstawić. U mnie nagły przyrost wagi spowodowło właśnie odstawienie tego leku, mój endokrynolog powiedział, że jak tyje przy zespole policystycznych to powinnam brać Glucophage bo inaczej ciągle będe tyć i nie schudnę...Niestety tak działają hormony....Muszę umówić się w najbliższym czasie na wizyte, może znajdzie mi jakiś zamiennik....Ja w sumie nigdy gruba nie byłam ale ostatnio przybyło mi kilka kg i musze je zrzucić bo źle się czuje w swoim ciele... KAMKAR a może Twoja waga to także efekt hormonów? Pisałaś że masz problemy. No ale jak wiemy lekarze w tym kraju są jacy są....