Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Oki, dzięki MDK! Zrobię badanie DZM na wapń, magnez i potas i wybiorę się do dr. Sawickiego. Jeszcze jakieś badania powinnam mieć ze sobą? Poza tym czy jest sens robienia magnezu w DZM przy suplementacji doustnej? Możecie mi jeszcze wytłumaczyć o co chodzi z wapniem i magnezem, tzn. dlaczego niektórzy biorą tylko magnez, a niektórzy magnez i wapń. Czytam i czytam na ten temat ale nadal do końca nie łapię. W większości miejsc jest napisane, że skurcze naczyń wieńcowych występuja gdy jest niedobór magnezu przy zbyt dużej ilości wapnia. Ale w innych miejscach znalazłam, że niedobór wapnia też może powodować skurcz naczyń wieńcowych :(

Z doustnej suplementacji bardzo mało Mg się wchłania, można robić DZM, nie ma sensu tylko w przypadku jednoczesnego podawania kroplówek, bo wtedy wydalanie jest bardzo duże (wszystko to już przeszłam także doradzam). Jeżeli suplementujesz Mg musisz też brać Wapń, ale zachować co najmniej 2 godz. przerwę, ponieważ Wapń jest antagonistą Mg i utrudnia jego wchłanianie, także nigdy razem. Wrzuć w google *równoważniki tężyczki* to zobaczysz o czym pisałam. Do dr Sawickiego robiąc DZM pamiętaj o zakwaszeniu zbiórki po oddaniu pierwszej porcji moczu, zrób jeszcze Mg, Wapń, Potas i Fosfor w surowicy.

Ale serca czy ciala? Jak serca to najpewniej z nerwow wzrasta. Jak innych miesni to nie widze korelacji. Czy mozna miec tezyczke i bardzo sporadyczne skurcze miesni a prawie non stop utrzymujace sie dretwienia lub mrowienia. Wczoraj jak cwiczylam mialam b. silne drzenie miesni nog on napinania ale np skurcze mnie nie lapaly...w nast tyg ide do dr T. :(

Hej, ja właśnie odebrałam wyniki. Krew: - magnez 1,9 (1,6-2,6), - wapń 9,9 (8,4-10,4) - fosfor 3,6 (2,6-4,5) - potas 4,37 (3,5-5,1) DZM: - magnez 202 (50-150) - wapń 77,7 (100-320) - potas 46 (25-125) Badania przy suplementacji Mg (ok.800-1000 mg/ dobę). Jak uzbieram kasę to idę do doktora. Sama nie wiem co o tym myśleć. Za dużo magnezu w tabsach i organizm się pozbywa czy taka właściwość organizmu, że wydala za dużo (źródło problemu)? Szkoda, że nie zrobiłam tych badań zanim zaczęłam jeść magnez.

Hej, No właśnie problem w tym, że to jest moje pierwsze badanie. Żałuję, że nie zrobiłam badań zanim zaczęłam brać magnez, bo wtedy byłoby wiadomo czy do wzmożone wydalanie magnezu a zmniejszone wapnia jest spowodowane czymś innym niż *zbyt intensywną suplementacją Mg*. Miałam próbę ischemiczną u naszej wspólnej pani doktor (próba wybitnie dodatnia). Pani doktor zleciła suplementację Mg w dawce ok 1000mg/dobę. Moim problemem są skurcze naczyń wieńcowych (tak przynajmniej podejrzewam). Z tego co sama przeczytałam w necie takie skurcze pojawiają się gdy jest za dużo wapnia w stosunku do magnezu, więc suplementacja samego magnezu wydaje mi się rozsądna. Kilka dni przed badaniem moczu też miałam lekkie ataki, więc można powiedzieć, że badanie zostało zrobione w okresie *kryzysu* i odzwierciedla ten zły stan. Zastanawiam się czy nie ostawić Mg na jakiś czas i ponownie zrobić badania. Ale cholernie boję się, że jak odstawię to zejdę na zawał. Mam niedoczynność tarczycy (mala, niewydolna tarczyca, bez przeciwciał)

Witam Czy ktos moglby mi napisac jakie sa dokladnie objawy tezyczki, pierwszy raz slysze o takiej chorobie. Od ponad 2 lat borykam sie z nie wyjasnionymi objawami typu: dretwienie rak, zwlaszcza palców, mrowienie rąk, uczucie pieczenia w plecach, nocne poty,swiad skory, wystepuja pulsacyjne bole lub tiki miesni w roznych czesciach ciala. Bylam u neurologow ale zaden z lekarzy nie wie skad biora sie moje objawy:(. Mialam robiony szereg badan MRI glowy dwa razy, MRI kregoslupa piers i szyjnego. Mam dosc duzy niedobor witaminy D. chociaz lykam witamine D jest ona nadal na bardzo niskim poziomie.

A czy takie badanie mozna wykonac prywatnie? Strasznie doskwierało mi dretwienie lewej reki i postanowilam sobie zrobic EMG ( przwodnictwo nerwowe) wowczas uslyszlam ze nawet jesli chce zrobic badanie EMG prywatnie musze miec skierowanie od specjalisty :/. Obecnie mieszkam w UK, za tydzien bede miala wykonane EMG wszystkich nerwow rozumiem ze to badanie to co innego pozdrawiam

Ale ostatnio cisza na forum,wszyscy chyba wyzdrowieli.Ja po raz trzeci próbowałam odstawić Venlactine, brałam zawsze 1 x 37,5 mg od 2 lat, nie udało się 😔 dzisiaj był 3 dzień - to jakaś masakra, myślałam że będę wzywać lekarza (niby nie uzależniają ale organizm się przyzwyczaja). W poniedziałek mam neurologa, chcę żeby przestawił mi lek na taki który będzie też działał rozluźniająco, bóle mięśniowe nie dają mi żyć, może jakiś Clonazepam ! Kiedyś brałam bardzo małą dawkę i było super samopoczucie i bez bólu!

E tam wyzdrowieli. Ja juz nie mam o czym pisac bo w kolko mam te same objawy. Mam duze stany lekowe mimo brania leku i tez mnie bardzo bola miesnie. W srode ide do neurologa w luxmedzie moze da mi skierowanie na rezonans odcinka szyjnego i mnie zobaczy i zbada pod innym katem bo dr Torunska ma czasem klapki na oczach i w ogole nie prowadzi szczegolowej diagnostyki co mnie wkurza. Tak poza tym to kiepawo z samopoczuciem. Zaczynam zastanawiac sie czy ten magnez kiedykolwiek sie wchlonie u mnievi czy moj stan jest wywolany tylko jego niedoborem bo to co sie ze mna czasem dzieje trudno przypisac do hipomagnezemii tylko. :(

MATHYLLDA dzięki że się odezwałaś bo myślałam że tylko ja mam ciągle te problemy. Ja mam neurologa jutro czyli w poniedziałek, ale będę u Niego po raz pierwszy więc nie wiem na kogo trafię. Mięśnie mnie napier... zwłaszcza pleców i karku, na głowie ucisk jakby mi ktoś na nią usiadł, pocę się w nocy jak skunks, szkoda gadać, co to za cholerstwo ta tężyczka? Bierzesz jakieś leki SSRI albo rozluźniające?

Biore lek Elicea, mnie bola miesnie ramion i nóg, ten ból to taki nawet piekący potrafi byc, zaczęły mnie czesciej lapac miesnie w stopach, probowalam odstawic SSRI ale mi nie wyszlo, dopadla mnie mega depresja, ja jeszcze do tego wciąż bardzo drętwieje i nawet mam język zdrętwiały, nawet nie wiem w jakim kierunku się leczyć, drżą mi mięśnie jak np schodze ze schodów masakra albo jak ćwiczę i te fascykulacje mam tez wciąż. Miałam dwa dni wzglednie ok nastroju i nawet fizycznie bylo znosnie a dzisiaj znowu w nocy z lękiem sie obudziłam i z bólem mięśni. Jak ost byłam u dr T. to uznała, że moje objawy są charakterystyczne dla niedoborów i to dziwne, że po 1,5 miesiąca przyjmowania d3 i mg nie czuję się lepiej, może sobie zrobię całościowe EMG, punkcje i potencjały wzrokowe bo naprawdę boję się, że tężyczka współistnieje z czymś innym u mnie :( no i rano mam największy spadek formy, pod koniec dnia jestem w lepszej formie zazwyczaj, ale rano czuje sie jakbym miala zaraz umrzeć :). Trzymaj się. Może kiedyś nam to przejdzie.

Ja już jestem po neurologu, dostałam jeszcze lek Tolperis VP na spastyczność i ból mięśni, kolejny lekarz potwierdził że tej nadpobudliwości się całkiem nie wyleczy, można to tylko wyciszyć. Na koniec powiedział że lepsze to niż SM - bez komentarza!

Ja już wcześniej głosowałam za przeniesieniem się na inne forum, FB grupa zamknięta, bo nie wyczytałam że ktoś coś konkretnie zaproponował. Grupa zamknięta to znaczy że: członkowie i nazwa grupy są widoczne, nasze posty już nie dla postronnych. członkowie mogą włączać do grupy innych. Jest też opcja: Tajna grupa: baaardzo kameralna, nikt nie zobaczy nawet nazwisk. Jak na razie utworzyłam grupę zamkniętą pod szumną nazwą: Upierdliwa tężyczka -jak z tym żyć. Pasuje? Neurologa zobaczę 10go stycznia no i nie mogę się doczekać ;/ Cukrzycę wykluczyłam, co do hormonów nie jestem pewna bo kortyzol miałam trochę ponad normę, powtarzam teraz na tarczycę ipth, T4 w normie, T3 nigdy nie zrobione (a obiecywali zlecić wszystko ech), TSH w normie, i niestety jedyne co wyszło więcej niż tylko troszkę ponad normę to 17OH Progesteron tj wrodzony przerost nadnerczy ale wg endokrynologa nie odpowiada on za moje neurologiczne problemy. Bogowie, niech coś w końcu wyjdzie na tych testach! A tak obstawiałam cukrzycę, pasowało jak ulał. Podpisuję się żaden chela magnez, ostatnio ktoś mi polecił: http://mamzdrowie.pl/sklep/magnesium-asparticum-filofarm wg artykułu o magnezie który kiedyś wrzucił ma to być forma najlepiej przyswajalnego magnezu. Ale to żeśmy już słyszały, nie raz... Nie ważne co jem, piję, łykam wciąż lipa