Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze i drżenie mięśni, osłabienie przy tężyczce

agata333

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vanityoverdose

Ja z kolei mam odwrotnie. Ile bym nie jadła, to jestem chuda. Muszę jeść naprawdę sporo, żeby utrzymywać stałą wagę i to wcale też nie jest takie świetne. Wystarczy kilka dni gorszego odżywiania, a waga spada błyskawicznie. No, ale przy przyspieszonej perystaltyce jelit, to chyba ciężko, żeby było inaczej. Ja z kolei na wiosnę czuję się dużo lepiej. Zawsze. Moim najgorszym okresem, kiedy objawy się nasilają i utrudniają życie jest jesień/zima... Zawsze czekam byle do wiosny. No i jeśli tylko będzie słońce zamierzam leżeć plackiem i całe lato sie opalać, niech mi ta zakichana wit. D wreszcie skoczy do góry!

ALMOST właśnie dzisiaj o tym myślałam. Ja miałam taki okres czasu kiedy potrafiłam wyskoczyć w środku nocy z łóżka bo nagle poczułam, ze brakuje mi tchu. Nie wiem czy to nerwica czy to ten bezdech, bo bez badań to ciężko stwierdzić. Ale generalnie ostatnio mam straszne duszności, uciski w klatce i niski puls (poniżej 60), ciągle chodzę śpiąca, przy czym ciśnienie mam w normie. A takie duszności i zmęczenie, to chyba też objawy tego bezdechu.

ANITKA to witamina D ma wpływ na przyswajanie magnezu, więc jak masz jej niski poziom to i stąd tęzyczka. Tak mi mówiła lekarz. I podobno można sobie łykać magnez wtedy garściami a i tak się nie przyswaja. Ja też od jakiegoś miesiąca mam problem z oddychaniem. Jest mi ciężko nabrać powietrze i nabieram je niepełne, do tego te bezdechy w nocy i ciągle w dzień chodzę senna a jak przychodzi noc to do 3 nie mogę spać.

Tak chyba jest ze mną, łykam magnez garściami i gdy przyszedł okres poleciało mi fizycznie i psychicznie kondycja na łeb na szyję. Może to wit d. Ale ja nie chcę zgadywać, chcę to kurna wiedzieć na prawdę. Jakie badanie mam zrobić by zrozumieć co jest nie tak? Ostatnio przerzuciłam się na chelaed magnezium, ale zapomniałam do tego łykać wit b6. Codziennie biorę za to wit D, ale na chybił trafił kilka kropli, wychodzę na dwór codziennie, więc liczyłam że nie jest to aż tak istotne ile kropli wzięłam Zapłaciłam już na badanie mineralne włosa w domu, czekam na zestaw do próbki, ale to i tak 3 tyg czekania na wynik, plus poczta... Jeśli kogoś to interesuje to za 300zł firmy z neta robią domowe testy, tj sama pobieram sobie włosy i wysyłam. Anitka wysłałam ci smsa.

Hej, czy tylko mnie to forum tak dziwnie działa? Nie dodaje wątku do obserwowalnych, widzę że powiela wypowiedzi, po zalogowaniu bezsensownie wyrzuca do profilu zamiast zostać na wątku do którego chcę umieścić komentarz, przed chwilą naczekałam się aby pojawiło się okienko odpowiedzi... kopiuję i wysyłam adminowi zażalenia. Anitka drugi sms wysłany. Lekarz pierwszego kontaktu obiecał zrobić wszelkie możliwe badania krwi, co konkretnie mam mu wskazać, bo ogólnie to robili kilka razy i o co,nic nie wychodzi. Badanie mam we wtorek rano. Co to jest badanie wapnia z surowicy, a co wapń zjonizowany? powiedzcie proszę co brałyście na drżenie mięśni, bo cała chodzę a szanse zobaczyć neurologa mam małe z najbliższym czasie. I było już pięknie i znów lipa, wredne paskudztwo. Nawet na spacer nie dam rady pójść. W szpitalu trzymali mnie 6 godzin by o 22ej powiedzieć, przecież o tej godzinie nie ma neurologa, proszę skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu. a jak spytałam czy sprawdził poziom wit D, to się roześmiał, bo to drogie badanie jest i sprawdzają tylko ogólnie. Spotkać jakiegokolwiek specjalistę w Irlandii, jest trudniej niż mitycznego Leprechauna. Tak więc w Pl jeszcze nie jest tak źle, uwierzcie mi. Wszyscy leczymy się w Polsce. I mam takie pytanie, skoro są dwie tężyczki to która to Hypocalceamia, obie? Bo więcej osób rozpoznaje tę nazwę niż tężyczka tj tetanus z ang. Ni o kojarzą z niedoborem wapnia i potasu, niż magnezu.

Ach i dopisuję, bo przypomniało mi się. Tez mi się od razu poprawiło jak weszłam do szpitala. Zadziałały dwie rzeczy Raz: psychiczne poczucie bezpieczeństwa: ktoś tu się wreszcie mną zajmie i pomoże. Drugie: leżenie plackiem. Jeśli leżę i nic nie robię od razu jest lepiej. Problemy zaczynają się przy najmniejszym ruchu :( Przy okazji podzielę się moim przepisem na magnezowy koktajl: -200ml mleka ryżowego lub sojowego. Ryżowe fajne jest z Rice Dream -łyżeczka ziaren słonecznika -łyżeczka płatków migdałowych -łyżeczka naturalnego kakao -pół banana w kawałeczkach -łyżeczka miodu lub melasy trzcinowej (mało jej dajcie) Wszystko zmiksować i pić, pycha i bogate w magnez. Polecam

Http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/witamina-d-zdrowe-i-mocne-kosci Za hipowitaminozę uznaje się stężenie witaminy D w surowicy w przedziale 8-20 ng/ml. Poniżej 8 ng/ml rozpoznajemy awitaminozę. Objawy nieznacznej hiperwitaminozy D (związane przede wszystkim z hiperkalcemią i hiperfosfatemią): 1. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego: nudności i wymioty, biegunka lub zaparcia. 2. Dolegliwości ogólnoustrojowe: spadek masy ciała, łatwe męczenie się, nadmierne pocenie się, brak apetytu, utrata łaknienia, nadmierne pragnienie, senność, świąd skóry. 3. Dolegliwości bólowe: oczu, głowy, kości, stawów i mięśni. 4. Wzrost ryzyka powstania miażdżycy. Brakuje tylko zawrotów głowy...

Gość Vanityoverdose

BEA78 - gwoli ścisłości - tężyczka to z angielskiego TETANY. Tetanus to tężec, a to już zupełnie inna choroba, chociaż nazwa podobna. Jak tam u Was dziewczynki po majówce? Poprawa stanu, czy raczej pogorszenie?

Gość Filifionka1

Mój stan niestety ostatnio się pogoryszłł, mam duże problemy z sercem, powróciły ataki, czuje duży ucisk w mostku puls przyspiesza do 120-130 robi mi się słabo... Dziewczyny czy któraś z was ma problem ze zbyt częstym oddawaniem moczu w nadmiernych ilościach? Ja ostatnio praktycznie chodzę do toalety co chwila, w nocy wstaję 5-6 razy i zawsze ten pęcherz jest pełny, nie pije aż takich ilości płynów a kofeinę już dawno odstawiłam.

Gość Filifionka1

VANITYOVERDOSE miałam ale jeszcze nie było okazji, będę musiała wspomnieć lekarzowi o problemie związnaym z nadmiernym wydalaniem moczu, wydaje mi się, że pomimo suplementacji przy takej ilosci wydalanego moczu te pierwiastki będą mi się nadmiernie wypłukiwały i zaroczę błędne koło...Nie wiem, może to nerki... VANITYOVERDOSE a jak Twoje samopoczucie?

Ja tez mam bezdechy, i tak ciezko mi sie oddycha bo mi powietrze takie gazy ida z jelit i napelniaja brzuch i wtedy mi sie ciezko nabiera powietrze wiec ja mam jakas chorobe z jelit niby refluks ale to cos innego, i mi raz sie zdazylo tak ze sie wybudzilam roztrzesiana z napompowana klatkątymi gazami i przyduszona, boje sie tego i na wieczor mam ataki podduszania

Gość Anitka

Dziewczyny, długo miałam spokój. Ale niestety wczoraj wieczorem znów mnie dopadło. Ogromny ból w klatce piersiowej, ciężko mi cię oddycha i lekki ból mięśni. Dziewczyny czy przy tej zakichanej tężyczce macie rozwolnienie? Niby brzuch mnie nie boli, ale przy atakach biegnę do kibelka. Dobra wiadomość, że moja Pani doktor bierze mnie na kilka dni do szpitala, żeby zrobić badania i wlewy, celem uzupełnienia brakujących witamin.

Ja ostatnio jak zrobiłam się bardziej nerwowa, co już klasyfikuję nie jako depresja a nerwica, to właśnie odezwał mi się żołądek i zaczęły się wzdęcia. I jak miałam te 20 lat -byłam młoda i piękna :) -prócz nerwicy miałam tzw. nadwrażliwość jelita. Bo brzuszki reagują wrażliwie niestety. A pro po moczu, ja sporo piję, więc jest co wydalać, ale gdybyś Filifionka biegała zrobić kilka kropli, nie pełny pęcherz to sprawdź czy to nie jakaś infekcja dróg moczowych. Warto zakupić sok z żurawiny lub pić wywar z korzenia pietruszki. Rozumiem że ból w klatce piersiowej i duszności, to obciążenie serca? To jeszcze przede mną :)

Gość Filifionka1

BEA78 właśnie problem polega na tym, że ja biegam często do łazienki i zawsze mam pełny pecherz przez co wydalam bardzo dużo, wiem, że gdybym zrobiła tylko kilka kropelek to pewnie byłoby to jakieś bakteryjne zapalenie a tak sama nie wiem...

Gość vanityoverdose

FILIFIONKA1 - U mnie różnie. Ogólnie samopoczucie nie jest złe, ale przed okresem zaczęłam wariować. Skurcze, napięcie mięśni, biegunka i samopoczucie w dół. Czy wy też tak macie przed okresem? Zazwyczaj drugiego dnia mi przechodzi (byle do jutra wytrzymać!). Mam wrażenie, że każdy dzień to walka o odrobinę normalności. Byle powieka zacznie mi skakać i już wszystko podporządkowuję pod uzupełnienie niedoborów (które swoją drogą nie powinny już występować). Ech...

Gość Filifionka1

OGOOOR też się nad tym zastanawiałam ale akurat wapnia przyjmuje niewiele (biorę doraźnie 1000mg) który raczej bardzo mi pomaga przy bólach i spęciach mięśniowych więc obstawiałabym, że mam go za mało. Zobaczymy co jutro powie lakarz.. Czy ktoś wie co sie dzieje z KAMKAR? Troche się o nią martwię...