Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i małe serce

ewelina18

Rekomendowane odpowiedzi

ja myślę,że nie powinnas sie tym przejmować.Jeden ma mniejsze ,drugi większe.Taka juz jego uroda.Najważniejsze,aby było zdrowe,a wielkość nie ma znaczenia.Moja koleżanka jak poszła pierwszy raz do ginekolog,to wyszła z płaczem ,bo jej lekarka powiedziała,że ma małą macicę jak 12-letnia dziewczynka i nie ma mowy o urodzeniu dziecka.A inny lekarz wszystko zdementował mówiąc jej ,jak wyżej ci napisałam.I oczywiście ona ma dziecko.Jak dziecko miał 3 lata była drugi raz w ciąży i trafiła na tę samą lekarkę .Ta zbadała ja i spytała jaka operację miała,że ma bliznę na brzuchu.Ona na to,że to po cesarskim cięciu.A ta lekarka znowu swoje: że to niemożliwe,aby by miała dziecko.Tak więc widzisz,że na zapas nie należy się przejmować.Po prostu lekarka stwierdziła,że serce jest mniejsze niż to zwykle bywa i chce je sobie obejrzeć na USG.

No wiesz po zdjęciu klatki ,,,,,nie wiem czy to brać od razu do serca ...zrobisz echo to ci wymierzą dokładnie .Serce ma mniej więcej wielkość pięści i jesli nie jesteś specjalnej wielkiej budowy to twoje serce może mieć taki wymiar jaki ci będzie po prostu odpowiada do twojego ciała .I tak jak napisała 4 niektórzy maja serce wielkie a niektórzy po prostu mniejsze .A ciśnienie to raczej z nerwów bym obstawiałą .Ja też mam w gabinecie zawsz większe ciśnienie .