Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwowość i nadciśnienie u nastolatki

Gość Róża 19 l.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Róża 19 l.

Witam. Zacznę od tego, że jestem osobą bardzo nerwową, gdyż pochodzę z rodziny, w której non stop są awantuy. Mój tata nieraz mi mówił, jak moja mama się awanturowała (ona jest z patologicznej rodziny, jest dobrą mamą , ale bardzo nerwową) kiedy byłam w jej brzuchu. Do 15 roku życia byłam bardzo chorowita, już nikt nie liczy ile razy byłam chora na zapalenie płuc i ostrzeli (także raz na szkarlatynę). Jestem bardzo nerwowa, staram się to kontrolować, ale widzę, że nie jest to normalne - sama nie wiem kiedy wychodzą z moich ust te słowa , krzyki. Kiedy rodzice się kłócą płaczę w łóżku i się denerwuję jakbym miała 5 lat - mimo , że mam *już* 19 lat nie umiem tego *olać*, ogólnie jestem bardzo wrażliwa. Od około roku (czy dwoch lat) zauwazylam u siebie oprocz oczywistej nerwowosci, OGROMNE problemy z zasypianiem, ogromne z wstaniem (musze spac CONAJMNIEJ 9 godzin, najlepiej 10 - nie jest to chyba normalne...), bardzo częste bóle głowy, brzucha i co najgorsze serca. Od hmm... pół roku zauwazylam ze czasem moje serce wali jak szalone, tak nagle - siedze sobie np w kosciele i czuje jakby serce chcialo mi sie wyrwać z klatki piersiowej. Zawsze wtedy porownywalam puls do osoby, z ktora wtedy przebywalam np do pulsu mojego chlopaka i fakycznie moj puls byl o wiele, wiele szybszy, az przerazajaco szybko bilo mi serce. Zawsze wtedy mam zimne rece, jest mi lekko slabo i czuje sie tak dziwnie pobudzona. Takie okresy trwaja od godziny do 4. Srednio co drugi dzien. Dzis zmierzylam cisnienie o 17 (aparat jest raczej dobry, rodzice go uzywaja gdyz tata ma nadcisnienie a mama znowu za niskie i czesto je kontroluja i pokrywa sie z badaniami u lekarza) i na jednej rece mialam 145/100 a na drugiej 140/100. Jak zmierzylam potem o 20 mialam 130/100...Serce mnie bardzo boli, rozsadza mi az glowe i nie moge sie skupic. A jeszcze podkresle ze czasem serce bilo mi duzo szybciej niz dzisiaj wiec i tak mysle ze nie jest to najgorsze co moglam zobaczyc. Aha chcialam tez napisac, ze 3 lata temu (bylam głupia :/) kiedy poszlam do liceum, nie mogąc poradzic sobie z iloscia nauki pilam ogromne ilosci energy drinkow - tata twierdzi ze moglam sobie w polaczeniu z nerwicą zepsuc sobie w ten sposob serce. Za kilka dni ide do lekarza zapytac oczywiscie o porade, ale u mnie w przychodni zazwyczaj bagatelizuje sie sprawe.... Tzn boje sie ze uslysze cos typu ze *aaa jestes nerwowa, ale taka mloda wiec napewno Ci nic nie grozi*. Bo jak mi lekarz zmierzy cisnienie to moze sie trafic dobre, bo jak pisalam - ta sa takie okresy tej *pikawy serca* jak ja to nazywam, nie ze mam tak non stop caly dzien. I moje pytanie, czy to mozliwe ze w takim mlodym wieku moze to byc niebezpieczne? Co jesli lekarz stweirdzi *ze to nic takiego* ? powinnam go posluchac czy isc do innego? Kolezanka mojego chlopaka w wieku 16 lat umarla na zawal serca bo nie wiedziala ze ma chore, troche sie wystraszylam wiec wolalam tu napisac... Pytanie nie szkodzi :) A zawsze moze sie czegos dowiem. Z gory dziękuję za przeczytanie i odpowiedzi. Pozdrawiam,

To że masz różne cisnienia na rekach to normalne bo cisnienie sie zmienia i nigdy nie będzie takie samo .Jest to jednak troche za wysoka wartość jak na twój wiek .To że masz nerwowe życie może być tego powodem .Kup sobie jakies ziołowe tabletki na uspokojenie Kalms ,Persen bądz Tabletki na uspokojenie z firmy Labofarm .Powinny ci ponóc i uspokoić twoje skołatane serce .Pamiętaj że leki powinno się brac regularnie i systematycznie tylko wtedy będą działać .

tabletki laboferm składaja sie z 5 ziół na nerwy i serce.Może te wypróbuj.Tylko trzeba stosowac systematycznie i długo.A starych olej.Jak się kłócą,to załóż stopery do uszu.Nie przejmuj się ich sprawami.Idż z chłopakiem na kurs tańca,zrelaksujesz się , no i razem będziecie w przyjemnej atmosferze.Gimnastykuj się.Na serce pij miód.Wieczorem należy łyżeczkę dobrego miodu gryczanego wrzucić do pół szklanki zimnej gotowanej wody.Zostawić do rana,po przebudzeniu zamieszać i wypić na czczo.Miód zawiera wiele mikroelementów i witamin korzystnych dla serca.