Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Angioplastyka i stent w tętnicy wieńcowej po rozległym zawale serca

Gość bella40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich moj maz jest 5 tygodni po ostrym zawale serca mial robiona angio i wstawiany stent metaliczny w prawej tetnicy wiencowej ,lewa jest zamknieta na 75 proc.( tlumacze z Wloskiego mysle ze tak to wlasnie wyglada), mam wiele obaw ,pytan chcialabym jak to mozliwe podzielic sie wrazeniami z osobami ktore przeszly przez to samo. Niestety zawalu nie wykryto w czas i nie wiemy jeszcze na ile proc. zostalo uszkodzone serce, codziennie modle sie zeby ta historia sie nie powtorzyla. Dodam ze moj maz radzi sobie z tym lepiej ode mnie bynajmiej tak mi sie wydaje. Piszcie jak to wyglada u Was pozdrawiam...... Nie wiem. Dla mnie zawal meza byl okropnym przezyciem moze dlatego tez ,ze wzywalismy 2 razy karetke i 2 razy zignorowali sprawe mylac zawal z ostrym atakiem blony sluzowej zaladka. Winie sie, ze nie nalegalam zeby zabrac odrazu meza do szpitala ale co z tego ze za 2 razem go zabrali i zostawili na pogotowiu pod kroplowka 3 h wmawiajac atak zaladka, dopiero jak maz zemdlal to sie nim zajeli. Tyle czasu w trakcie zawalu zanim zostal zoperowany, no nic tak zle sie nie skonczylo. Moje obawy to glownie restenoza poniewaz jest ryzyko do 6-8 msc ze nastapi i powtorny zawal widzac ze lewa tetnica jest zamknieta na 75%. Pisze tak poprostu zeby z kims porozmawiac oprocz lekarzy, ktos kto moze juz przez to przechodzil jest bardziej doswiadczony ,doradzi.

Witaj, Bella ...no, to pogadamy, czemu nie? Najpierw Cie przestraszę. Miałem ostry zawał, szybką koronarografię połączoną z angioplastyką. 2 stenty na tętnicach: przedniej zstępującej i okalającej. Prawa tętnica wieńcowa z 50% zwężeniem pozostawiona bez ingerencji. W 9 dni po zabiegu ponowny zawał - ponowna ingerencja, tym razem 2 kolejne stenty w prawą tętnicę. Teraz Cię pocieszę. Minęły już 2 m-ce od powtórki zawału, a ja wciąż żyję ...i każde kolejne EKG potwierdza, że jestem kiepski, ale następnych powtórek nie ma. Na powtórne zawały trzeba być psychicznie przygotowanym, bo fizycznie już się jest (łatwo rozpoznać objawy i przekonać lekarza, że to zawał - poza tym jest się wyposażonym w nitroglicerynę, która może ratować życie w potrzebie), ważne tylko, żeby nie przyszły zbyt szybko, no i żeby nie przyszły niespodziewanie, czyli kontrola stanu serca i ogólnego stanu (ciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, poziom elektrolitów itp. itd.) są dla zawałowców nie do przecenienia. Pogody ducha życzę mężowi, rozsądnej dbałości o siebie, dużo spokoju ale i ruchu, a Ty się nie zamartwiaj i dzielnie towarzysz mu w radosnej rekonwalescencji :)

Witaj, Bella ...no co? stary rok się kończy, idzie nowy... nowy rok - nowe czasy może lepsze?... Ja jadę do sanatorium zaraz po Nowym Roku, udało mi się przypadkiem, nie wiem jak będzie wyglądała kuracja mojego serducha, ale mam nadzieje... :) ...a Twój Men jak? będzie miał jakieś coś tam? - kurację, znaczy się? czy zostaje pozostawiony sobie (i Twojej opiece)? Wracając do restenozy, to i ja najbardziej się tego obawiam, ba, trzęsę się ze strachu, ale ponieważ to postępuje (tak czytałem tu i tam) stosunkowo wolno, to jest szansa, że z pomocą dobrych lekarzy można przygotować się w porę na tę niesprzyjającą okoliczność (badania są dość drogie, szczególnie jak trzeba za nie z własnej kieszeni... a w Polsce nie tak jak u Was na Zachodzie... kasę walisz na ubezpieczenie, a jak przyjdzie co do czego, to i tak bulisz prywatnie)

Gość bellaaaa

Smyk jak jeszcze tu zagladasz to napisz ja stracilam nadzieje ze ktokolwiek podzieli sie ze mna wrazeniami zlymi i dobrymi. Zapomnialam hasla juz tak dlugo tu nie zagladalam. Maz nie za weselo, powiekszyla sie lewa komora i FE 40-45 % czyli kiepsko.Co u Ciebie