Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Angiopatia nadciśnieniowa

Gość Gabi35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam 35 lat, na nadciśnienie choruję 20. Od kilku lat utrzymuje sie na w miarę właściwym poziomie. Co kilka lat robiłam badanie dna oka, zawsze bylo ok. Dziś powtorzyłam i wyszło mi: angipoatha hypertonica, czyli angiopatia nadciśnieniowa, pierwszego stopnia. Czy ktoś ma podobny może wynik?Co oznacza taka diagnoza?okulistka tłumaczyła mi, że to niewielkie zwężenie naczynek w oku. Ale czy także w innych miejscach, sercu, nerkach, mózgu?:/

długotrwałe nadciśnienie wpływa niekorzystnie na stan małych naczyń,z czasem ulegają coraz większej degeneracji.Robią się zwęzone,potem połyskujące i można w póżniejszym wieku gorzej widzieć.Może ziołami sie wspomagaj obniżającymi ciśnienie.Niedawno napisałam tu o nich.Czy jest znana przyczyna twojego nadciśnienia?Może to w tę przyczynę trzeba uderzyć??Musisz się duzo ruszać,co poprawia krążenie.Odżywiać dietą dla nadciśnieniowców,nie palić,nie pić kawy ,coli,alkoholu,schudnąć jak jest z czego.Wysypiać się,regularny tryb życia... kontroluj tez nerki i serce,bo na dłuższą metę mogą być uszkodzone od nadciśnienia.I uzupełniaj leczenie ziołami na nadciśnienie.