Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie, zawroty głowy, senność i kołatanie serca

anima

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam na imię Agata i mam 21lat. Zawsze miałam niskie ciśnienie ale od roku jest coraz gorzej. Jeśli nie wypiję kawy lub nie wspomogę się jakimiś tabletkami (glukardiamit, albo czasami tabletki *sesja*) nie jestem w stanie skupić się na zajęciach. Nie ważne czy śpię 6 godzin czy 10 zawsze jest tak samo. Moje ciśnienie waha się od 84 na 59 do 110 na 80, puls zazwyczaj koło 80. Często jestem senna, nawet po dobrze przespanej nocy, zdarza się, że wstanę koło 11, a o 15 zaczynam już się snuć. Średnio raz na miesiąc lub raz na dwa miesiące jak leżę *łapie mnie* mocne i szybkie kołatanie serca, jakbym nagle zaczęła bardzo szybko biec, taki nagły skok adrenaliny, co nie jest spowodowane ani stresem czy czymkolwiek innym, ot bez powodu; robi mi się wtedy bardzo gorąco i po jakiś 30s wszystko ustaje. (podobnie się dzieje gdy się nagle bardzo zdenerwuję, ale ta sytuacja przy leżeniu nie ma nic wspólnego z nerwami). Zdarza się również, że nagle np w stopę (np tylko w lewą) zrobi mi się bardzo gorąco co po paru chwilach ustaje. Jak wstaję z łóżka prawie zawsze mam zawroty głowy i na chwilę robi mi się ciemno przed oczami, często też w ciągu dnia jest mi słabo i duszno, pół roku temu zemdlałam w autobusie, więcej się to nie powtórzyło. Piję również bardzo dużo płynów. Bywa, że w ciągu dnia wypiję jedynie dwie szklanki wody/soku, a czasami jest to kilka litrów. Nie wiem jak wszystkie te objawy się łączą, ale jestem trochę zaniepokojona tym wszystkim i byłabym wdzięczna za wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi. Pozdrawiam, Agata.

ciśnienie podwyższa o 10-20 picie ziela rozmarynu.Nie uzależnia jak kawa,a pite systematycznie i długo daje efekty.Przyczyną niskiego cisnienia jest najczęściej to,że ściank naczyń krwionośnych za zbyt mało napięte i elastyczne.Daje to objawy takie jak zmęczenie ospałość,,bóle uciskowe w skroniach,czoła...itd.W walce z tym pomagają kąpiele i masaże- pobudzaja krążenie.Masowanie całego ciała,a głównie stóp i rąk rano,podczas kąpieli pobudza całe ciało do całodziennej aktywności.Mozna masować szczotką lub rękawicą frotte.Maszerowanie w wodzie też przynosi dobre efekty[woda letnia],zkażdym krokiem stopa ponad pow. wody w wannie.Na dzień dobry rano pedałowanie na rowerku treningowy.Też pobudza do życia.Po przebudzeniu jeszcze leżąc na łóżku można wykonać takie ćwiczenie: Ręce wyprostowane za głowę i przeciągnąć się z całej siły,a nogi jednocześnie ,,ciągnąć** w dół jakbyśmy chcieli je wydłużyć.I rowerek w pozycji leżącej.Jak pić rozmaryn? ---Łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku,zostawić pod przykryciem na 15 minut,przecedzić.Pić rano i wczenym popołudniem Wieczorem -nie pić.Rozmaryn można zmieszać w równych proporcjach z głogiem. rutinoscorbin kup,wzmacnia ściany naczyn czy badałś hormony tarczycy?