Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziedziczenie dziur w sercu

love221

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem dotyczący mojej rodziny , mój brat ma dwie dziury w sercu(jest po operacji) , lekarz twierdzi , że z tą wadą żyje się do 40-roku życia , a on miał duże szczęście(ma 60lat) , jego dwóch synów nie ma problemów z sercem , zastanawiam się czy ta choroba nie przejdzie na drugie pokolenie ......Boimy się o naszą czternastoletnią astmatyczkę Kasię .potrzebuję rady........

Gość Ewa29 z Tetralogią F

Sylwio! Z Twego opisu wynika, że Twój brat ma wrodozną wade serca. Nie piszesz, o jakie ubytki chodzi: w przegrodzie międzykomorowej (VSD), czy międzyprzedsionkowej (ASD). Jesli ubytek był mały, to brat mógl życ normalnie,nawrt nie wiedząc o wadzie. Wady serca mogą byc dziedziczne. Na pewno większe jest ryzyko ich wystąpienia u dziecka, którego matka lub ojciec mają taką wadę. Na szczęście wszystkie wady, nawet najcięższe, można operować z powodzeniem operować w Polsce. Jeśli boisz się o swoje dziecko, to warto poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do kardiologa, by zrobić jej echo serca, ekg.Wiele wad serca wykrywa się dopiero u nastolatków czy dorosłych, bo w dzieciństwie nie dawały objawów. Warto też zbadac siebie i męża. Ja mam ciężką, złożoną wade serca: tetralogię Fallota. Przeszłam 3 operacje i wszystkie bardzo późno (ostanie dwie w wieku 17 lat). Za 5 miesięcy skończe 30 lat :-) Kuzyn mojego taty też ma wadę wrodzoną serca: zwężenie lub niedomykalnośc którejś z zastawek. Kilka lat temu przeszedł operację. Ma ok. 60 lat. Pozdrawiam

To prawda co pisze Ewa.Ja też mam wadę taką jak twój brat-dziurę w sercu i mój syn odziedziczył wadę po mnie.Szczerze Ci powiem że pierwsze słyszę że osoby z taką wadą dożywają 40 lat.Ja w tej chwili mam 37.Wiem natomiast że taką wadę często znajdują w trzeciej lub czwartej dekadzie życia-czyli po trzydziestce jak to było w moim wypadku lub po czterdziestce..

Moja babcia również ma wadę serca przesięk między przedsionkowy. Dawniej zabiegi na sercu robiono rzadko a jeśli już to ze śmiertelnym skutkiem niestety. Dziś babcia ma 77 lat. I szczerze żałuje że nie poddała się operacji. Czuje się fatalnie *dziura w sercu* jest większa i daje duże objawy ze strony układu krążenia, pokarmowego i moczowego. Mam zamiar w tym roku przebadać moje dzieci. Jesteśmy genetycznie obciążeni :( mam po prostu strach.

Gość Ewa30zToF

A nikt Babci nie proponował zamknięcie ubytku przezskórnie, bez otwierania klatki? To metoda małoinwazyjna, znacznie mniej ryzykowna od operacji. Skonsultujcie Babcię w Zabrzu, czy Warszawie -Aninie. Ubytek międzyprzedsionkowy to wada prosta, dlatego bardzo często wykrywana dopiero u dorosłych, bo przez lata nie daje objawów. Nie trzeba się jej bać. Ja mam wadę złożoną, jestem po 3 operacjach i żyję zupełnie normalnie. Wadę wrodzoną serca, ale inną, niż moja, ma kuzyn mego ojca. Też już jest po operacji, którą przeszedł jako dorosły.

Miałam przez kilka lat robione echo serca i wychodziła mi tylko niewydolność rozkurczowa lewej komory - łagodna. Zastawki pogrubione. A ostatnio źle się czułam wykonałam kontrolne echo serca i szok....dziura między przedsionkami , do tego niedomykalność zastawek. Mam dorosłego syna 23 lata , chce by też się zbadał. Tylko kto się mylił? Skoro nawet w szpitalu na kardiologii robiono mi kilka razy usg serca a żadnego ASD II jak teraz nie było...chlip. Martwię się bardzo.

Tamcia, ASD II to prosta wrodzona wada serca, która bardzo często jest rozpoznawana u dorosłych. Czasem nie ma wykrywa się szmeru, nawet nie widać na echo, jeśli ubytek jest bardzo mały. Ale z czasem może się powiększać i wtedy dopiero daje objawy (np. duszność czy szybsze męczenie się). Być może niedomykalność zastawek jest związana z ubytkiem. Syna oczywiście warto zbadać. Z tego, co wiem, to ASD II potwierdza echo przezprzełykowe.

Dzięki za odpowiedź :) Mimo wszystko postanowiłam wykonać kontrolne jeszcze USG w dwóch różnych miejscach. Kardiolog zlecił mi też prześwietlenie klatki piersiowej- no, ale tu wyszło wszystko na razie dobrze. A ubytek mam ponoć do 6 mm, tak jest w opisie. Nie wiedziałam, że może się powiększać- tym trochę mnie zmartwiłaś :-/

Przez wiele lat trenowałam , owszem rekreacyjnie nie wyczynowo ale te sporty wymagały naprawdę sporego wysiłku i nic,. nie wykryto wtedy też tej dziury. We wtorek mam kontrolne echo, potem raz jeszcze w październiku. RTG klatki piersiowej - płuca i serce wyszły w normie. Nic nie mam powiększonego , tylko łagodną /umiarkowaną niedomykalność zastawki mitralnej i łagodną trójdzielnej - też tego wcześniej nie miałam. Za to miałam niewydolność rozkurczową lewej komory- tego z kolei teraz nie mam, a ponoć to nie mija. Czyli ktoś musiał się mylić. No zobaczymy. Ale mnie najbardziej męczą złe myśli i wtedy najgorzej się czuję bo skacze ciśnienie , no tak po prostu, że stresu.