Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia i zawroty głowy przy nadciśnieniu i cukrzycy

aghunia

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!Nazywam się Agnieszka, mam 17 lat.Moja mam nie żyje od 16 lat.Jestem sama z tatą.Bardzo się martwię od niego.Zacznę od tego że mój tata ma cukrzycę typu II, jest na tabletkach (Glucophage 500), ma problemy z naddciśnieniem, sercem bierze Tertensif SR i Tritace 10.Mój tata już od dwóch lata czuje się ogólnie źle.Ciągle jest zmęczony, bolą go nogi, głowa.Ale w ostatnim tyogdniu wszystko się pogorszyło.Piszę tu bo kompletnie nie mam pojęcia co jest grane.Uczę się w klasie biologiczno-chemicznej ale dla mnie na moim etapie nauki takie objawy pasują do wielu chorób.Tata jest zapisany w najbliższy wtorek do lekarza rodzinnego a 21.11 idzie do kardiologa.A ja się boję.Otóż w czwartek 11.11 dziękuję Bogu że miałam wolne i byłam w domu.Otóż w sumie odkąd tacie przepisano w/w Tertensif SR tatę często bolał żołądek(kardiolog wie o tym ale nic z tym nie robi).Ostatnio się to pogorszyło.Otóż w czwartek 11.11 tata wychodził z pokoju do łazienki i w przedpokoju oparł się ręką o ścianę, zdążył tylko powiedzieć *zaraz, padnę* i gdy podbiegłam osunął się na moich rękach na ziemię.To było straszne ;( O dziwo tata nie pamięta nic od momentu gdy wyszedł z pokoju.Nie pamiętał co mówił do mnie. Po chwili od utraty przytomności ocknął się i pierwszym jego pytaniem było *Gdzie ja jestem?*.Bardzo się martwię o tatę bo nigdy nie mdlał.To był jego pierwszy raz!Po owym zemdlęciu zmierzyłam tacie ciśnienie( 80/40 puls 57).To bardzo niskie ciśnienie jak na nadciśnieniowca!ZMierzyłam też cukier 130 , czyli nie zasłabł z niedoboru cukru.Martwi mnie stan taty ciągle ma zawroty głowy a dziś w pracy również zemdlał ale zdążył usiąść na krzesło(całe szczęście).Też nie pamięta nic.Od miesiąca bardzo ciągle boli go żołądek-przez to często ma brak apetytu.Jest silnie zmęczony(nawet podejrzewałam fibriomialgię).Zstanawiam się czy to wszystko to nie skutki uboczne tych leków , no ale z drugiej strony lekarz chyba wie co robi,,,,?Martwi mnie też, że w poniedziałek 8.11 byliśmy na szczepieniu p/grypie i tata ma w miejscu szczepienia siniaka dużego.Przepraszam że tak obszernie piszę ale bardzo martwię się o tatę.Jest mi jedyną bliską osobą i nie chcę go stracić.Może ktoś ma coś podoobnego lub słyszał i wie mniej więcej co tu jest grane?

Po pierwsze siniak po szczepieniu to po prostu sinaik ....trafiło gdzies w żyłkę lub obok i już .Po drugie myśle że leki ma za silne i to powoduje spadki cisnienia .Zołądek być może ma podrażniony od leków ,powinien brac cos osłonowego a jęśli bierze to moż eten akurat na niego nie działą .Np.na mnie nie dziła Ortanol .Bóle głowy moga być od niskiego ciśnienia lub od podrażnionego żołądka .Bóle nóg moze mieć po prostu od chorego kręgosłupa lub warto by zmierzyć przepływy żylne .Tak wiec widzisz że nie musi to oznaczac zaraz czego ś strasznego .Musi powiedzieć lekarzowi co i jak i najlepiej by było zmienic leki i zobaczyć .Czy tata schudł ostatnio? A ile ma lat .

też myślę,że leki za silne,niech pije len mielony na czczo i wieczorem.Len osłania i leczy sluzówkę zołądka,.łyżeczka płaska lnu mielonego na pół szkl. wody ciepłaj przegotowanej.Niech zmniejszy dawkę i zobaczy czy będzie lepiej.Niech z lakarzem porozmawia.Nie może być tak,żeby lek powodował tak duży spadek ciśnienia.

tata ma 58 lat.nie schudł chcocisaż chciałby nawet jest na lekkiej diecie dukana raczej miesza ją z warzywami.mój tata waży 120 kg ok przy zwroście 189cm.a z tymi lekami to mówił lekarzom (i kardiologowi i rodzinnemu przy okazji jakijś wizyty a oni nic na to.... ;/)

Mój tata ma dne moczanowa od czasow przed stosowaniem tej diety.zreszta on jej az tak dokl adnie nie przestrzga po prostu je drobiu dużo,kapuste kiszona,surówki,warzywa inne jak pomidory,sałate,ogórki,czosnek, je ryb bardzo duzo,sledzi i grzybow,pije duzo maślanek,kefirów,dużo wody, a to wszystko jest przeciez zdrowe no i duzo serkow wiejskich i twarogow.Ale od tego chyba nie ma tych problemow z cisnieniem?!

Witam:) Chiałbym opisać swoją sprawe na forum bo myśle że ktos może mi pomóc jakoś. w młodszym wieku miałem szczepiąki i zawsze mdlałem i miałem drgawki;/ teraz w wieku 17 lat przyszło mi jechać do dentysty i dostałem zastrzyk wdziąsło i po chwili miałem loty czyli odmlenia i drgawki. Miałem robone badania neuroologiczne i miałem pozytyne a teraz nie wiem co robić:( czekam na jaką kolwiek odpowiedz. Z góry dziękuje...