Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odrętwienie twarzy i dłoni po niedokrwiennym udarze mózgu a nerwica

hanek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich, miesiąc temu w wieku 33 lat przeszłam niedokrwienny udar mózgu. Chwała Bogu skończyło się tzw. lekkim muśnięciem i niedowidzeniem połowicznym. Od udaru pozostało mi tylko odrętwienie lewej połowy twarzy i odrętwienie lewej dłoni. I teraz moje pytanie. Czy jest to na tle nerwowym czy pozostałości po udarze? Dodam, że przeszłam już brak oddechu, suchość w ustach oraz kluchę w gardle, z którym sama dałam sobie radę (wziełam tylko jedną tabletkę AFOBAMU. Od wyjścia ze szpitala stałam się bardzo nerwowa a nawet agresywna słownie do dzieci. Sama staram się jakoś wyciszać i jakoś mi się to udaje. Powiedzcie mi, czy z tym można dać sobie samemu radę czy udać się do lerza? Dodam, że strasznie boję się brać takie leki. pozdrawiam

myślę,ze powinnas wziąć skierowanie do por. rehabilitacyjnej [ale na rehab. się z pół roku czeka] ,więc lepiej zapłać w por.rehabilitacyjnej za zabiegi i zapisz się na rehabilitację.Fizykoterapia pomoże ci pozbyć sie tego odrętwienia twarzy.Lekarz specjalista rehabilitacji przepisze ci jakieś zabiegi.Nie możesz ot tak zostawić tego odrętwienia twarzy i ręki.Poromawiaj z lekarzem ,może powinnaś brać leki na krążenie- wenoforton ziołowy przez długi czas,wicebrol czy coś w tym rodzaju,aby krążenie w oczach poprawić.Czy masz sprawdzone jaka jest u ciebie krzepliwość krwi? Poczytaj o ryzyku powtórnego udaru.Musisz wyeliminować te czynniki,które wywołały pierwszy udar.Może papierosy w połączeniu z tabl. antykoncepcyjnymi wpłynęły na zwiększenie krzepliwości?Poczytaj w internecie o czynnikach ryzyka udaru - modyfikowalnych i niemodyfikowalnych.I zmień dietę i tryb zycia.

Witam. Ciekawi mnie jaka jest teraz Twoja sytuacja. Przeczytałam ten wpis całkiem późno. Ale szczerze jestem zaskoczona. Sama jestem po udarze z niedowładem ( w wieku 28lat), więc coś wiem na ten temat. Czy odrętwienie miałaś zaraz po udarze, czy też pojawiło się po powrocie do domu. Dziwi mnie brak doboru leków i brak skierowania na rehabilitacje. Jeśli odrętwienie pojawiło się po powrocie do domu to szybko idź do lekarza. To może być drugi udar!!!!! Koniecznie porozmawiaj z lekarzem, zapytaj o leki. Co do nerwowości to jest całkiem normalne. Niestety większość to bagatelizuje. Proponuje wizytę u psychoterapeuty. Nie ma się czego wstydzić, a depresja po udarze jest objawem typowym. Trzymam kciuki, ale musisz rehabilitować się oraz dbać o siebie.