Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w okolicy serca po kawie i papierosie

cukiernik

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojecia co mi dolega! od paru dni(12) odczuwam bole w okolicach serca. PrzewaZNIE rano zaraz po kawie (rozpuszczalna-nescafe) i papierosie. czuje jakby moje serce bylo ciezsze o 2 kilo .mam34 lata i uprawialem aktywnie pilke nozna (2-razy w tygodniu) dopuki nie poszlo mi sciegno ahillesa i od tamtej pory aczely sie pojawiec taki obiawy! moze potrzebuje moj organizm wiecej ruchu i swiezego powwietrza. Mieszkam w Atenach to jak wiecie atmosfera nie jest za swieza!poradzcie cos!

ćwiczenie na dotlenienie serca i płuc zamiast kawy i papierosa: rano po wstaniu stanąć przy otwartym oknie wziąć bardzo głęboki wdech z całej siły trzymając dłonie na głowie,jedna na drugiej.Wstrzymać na 10-15 sekund.Potem wypuścic powietrze mocno do oporu. opuszczając ręce /Powtórzyć 5-10 razy.Ale jak mówisz tam powietrze nieświeże,to może do innej dzielnicy się wyprowadż.Kawa i papieros na pewno nie poprawia sytuacji.Lepiej napij sie na czczo wody z miodem.Wieczorem łyżeczkę dobrego miodu zalac pół szkl. zimnej gotowanej wody i zostawic na noc .Rano na czczo wypic .Działa korzystnie na serce.A jeśli masz bóle,to musisz zbadać cholesterol,EKG i echo serca,elektrolity.,

Dla mnie to nie serce masz cięższe tylko żołądek cię gniecie po kawie .Kup sobie Astre niskodrażniącą i nie radzę palić na czczo (wiem wiem to najlepiej smakuje kawka i papierosik rano wiem coś o tym ).A i pobież sobie Ranigasćik troszkę albo coś zobojętniającego .Zobaczysz że ci przejdzie .Ranigaścik oczywiście przed kawką i papieroskiem :)Bóle żoładka przypominają czasem bóle serca i na odwrót a żoładek zazwyczaj gniecie w tzw .dołku .A jak ci oprzejdzie to możesz postępowac jak koleżanka 4 napisała.

Ania może mieć rację.Aby sprawdzić czy to żołądek zrób tak: kup w aptece len mielony[semen lini].Wieczorem wypij 1 łyżeczkę lnu rozmieszaną w trzy czwarte szkl. wody ciepłej przegotowanej.To samo rano na czczo.Len działa na śluzówkę żołądka kojąco,jest czymś na kształt ,,wewnętrznego bandaża**.Nie jedz jedzenia typu kebab,pizza,hot dog itp.,słodyczy,napojów kolorowych,gazowanych ,posiłki,nieobfite,a częściej,nie tłuste ,nie smażone,dużo warzyw gotowanych i duszonych,nic ostrego oprócz chrzanu.Z owoców jabłka pieczone w piekarniku,,dojrzałe banany,winogrona. no i ten ranigast oczywiście.