Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia po zażyciu Nedalu

camillie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Od około 20 października zaczęłam brać lek nedal. Biorę po pół tabletki rano. Od tego czasu co jakiś czas zdarzają mi się chwilowe utraty przytomności. Tzn. nie przewracam się, ale zupełnie tracę kontakt ze światem, nic nie słyszę i mam ciemno przed oczami. Atak trwa zwykle około 20 - 30 sekund. Do tej pory zdarzyło mi się to mniej więcej 4 razy, nigdy wcześniej tego nie miałam. Czy może być to skutek uboczny tego leku i to w tak małych ilościach branego?

Ciemno przed oczami robi mi się bez zmiany pozycji - np. stoję, godzinę czuję się dobrze, potem nagle robi mi się słabo i ciemno przed oczami, a potem dalej normalnie funkcjonuję. Albo idę ulicą, nagle robi mi się ciemno przed oczami i za chwilę jest ok. Ciśnienie po Nedalu mam identyczne jak wcześniej w granicach 120 /80.

Proponuję sprawdzić akcję serca (jaki masz puls). Podejrzewam, że Nedal zapisano Ci w związku z chorobą niedokrwienną serca lub nadciśnieniem, ale dodatkowo lek ten może zwalniać akcję serca. Na początek wystarczy EKG, a potem proponuję dodatkowo echo serca (sprawdzenie zastawek serca) oraz Holtera (sprawdzenie, czy nie ma zaburzeń rytmu serca). Omdlenia mogą mieć różną przyczynę. Nic nie piszesz o innych dolegliowościach, chorobach, czy przed Nedalem zazywałaś inny beta bloker, czy dodatkowo bierzesz jakieś inne leki.

Mam 17 lat. Moje cisnienie w dniu dzisiejszym wynosiło 160/93 a tetno 122. Zapisano mi NEDAL ale boję się go brac gdyż pisze na ulotce, ze poniżej 18 roku nie powinno sie go stosowac. Nie zapisal mi go kardiolog tylko lekarz rodzinny. Jest to bezpieczne??