Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uszkodzenie nerek przy nadciśnieniu tętniczym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam 15 lat i chodzę do 3 klasy gimnazjum. Od lat wiedziałem ze mam nadcisnienie ale nic z tym nie robiłem bo było lekko podwyższone (140/95) i u mnie to rodzinne (dziadek cierpi na nadciśnienie od 20 lat a tata od 5 lat). Miesiąc temu wylądowałem w szpitalu bo ciśnienie podniosło mi sie do 210/110. Po tygodniowym pobycie w szpitalu i zrobieniu serii badań (Echo serca, 2 EKG , badaniu moczu , krwi i nerek) okazało sie że jestem okazem zdrowia. Teraz biore leki na obniżenie ciśnienia raz dziennie i mierze ciśnienie rano i wieczorem (mam w granicach od 120/70 do 145/85) a gdy odstawie leki na jeden dzień odrazu podnosi mi sie do 160/90. Nie wiem co robić. Boje sie o nerki bo wiem ze leki na nadciśnienie bardzo szkodzą tym narządom... Czy jest szansa że wylecze się z nadciśnienia ? na koniec dodam ze przed stwierdzeniem nadcisnienia ćwiczyłem muskulaturę i często grałem w piłkę nozną.

ćwiczenia siłowe bardzo żle wpływają na cisnienie tzn. podnoszą je.A może brałes coś na przyrost mięśni,a?Jak byłeś w szpitalu,to chyba sprawdzili wszystkie przyczyny,które nadciśnienie wywołują.Sprawdż to w karcie wypisu.Przeczytaj w internecie:,,przyczyny nadciśnienia**.Gdy wszystkie wykluczysz,to może poczytaj ,,niefarmakologiczne sposoby obniżania ciśnienia**.Wypróbuj tez czy stałe używanie ziół choc częściowo obniży ci ciśienie.W leczeniu cisnienia jest ważne,aby znależć jego PRZYCZYNĘ i w nią ,,uderzyć**. Wtedy może być jakiś rezultat.Samo branie tabletek nie likwiduje nadciśnienia,a tylko je obniża chwilowo,czyli to jest usuwanie OBJAWU ,a nie PRZYCZYNY. Trzeba leczyć to,co nadciśnienie wywołuje. I to trzeba znależć.Podaje ci mieszankę ziołową,która możesz sam zrobić mieszając następujące zioła.Uzywać należy systematycznie i długotrwale.Kilka mieięcy.SKŁAD : ziele jemioły 100g, ziele serdecznika 50g, liść ruty50g, kwiatostan głogu 50 g, koszyczek rumianku 50g.Zioła dokładnie wymieszać.Trzymać w papierowej torbie.Zaparzać łyżeczkę w szklance wrzątku,pod przykryciem przez pół godz. Przecedzić.Pić 3 x dziennie po jedzeniu.Do tego odpowiednie odżywianie.PRzeczytaj jak należy się odżywiać przy nadciśnieniu.