Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kolczyki a wada serca

Gość Ela

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie niektórzy będą się śmiali z twojego pytania, ale tu nie ma nic śmiesznego. Chodzi o to, że przy każdym uszkodzeniu ciała, gdzie do krwioobiegu mogą dostać się niebezpieczne bakterie powinno stosować się do zasad profilaktyki zapalenia wsierdzia. Nie widzę zatem problemu abyś nosiła kolczyki. Powinnaś jednak zanim pójdziesz na ich założenie wzięła dawkę antybiotyku na 2 godziny przed , jak i po przekłóciu uszu drugą dawkę po około 4-6 godzinach. Powinien to być antybiotych z typu augmentin, duomox lub jakiś inny zawierający półsyntetyczną pencylinę.

Cześć, ja mam niedomykalność zastawek i zwężenie pnia płucnego, chcę się umówić na przekłucie sutków. Wszędzie jako przeciwskazanie jest podawana wada zastawek - pewnie chodzi o podwyższone ryzyko zapalenia wsierdzia. Myślicie, żeby nie rezygnować z przekłucia a po prostu dodatkowo zabezpieczyć się dodatkowo np. tygodniową kuracją antybiotykową? Bardzo się uparłam i koniecznie chcę je zrobić.

Dodam tylko, że stosowałam antybiotyk przy wyrywaniu ósemek. Mam sporo kolczyków w uszach, przez 15 lat nosiłam w wardze, przez 10 lat nosiłam w języku (przekłuwałam dwa razy), kilka lat już mam w nosie (przekłuwałam dwa razy) a wszystkie kolczyki robione niestety samodzielnie, nie w studio. Wszystkie przekłucia goiły mi się super i bez powikłań. Tym razem oczywiście wybiorę się do studia piercingu.

Co o tym myślicie? Można zrobić przy dodatkowym zabezpieczeniu antybiotykiem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi 😘

Najlepiej skontaktować się z kardiologiem i dowiedzieć, czy trzeba stosować profilaktykę IZW. Generalnie przy przekłuwaniu ciała trzeba stosować antybiotyk, ale zwykle chodzi o przekłuwanie uszu. Antybiotyk stosuje się przed zabiegiem i kilka godzin po nim.