Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość madzia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakładałam już temat, ale teraz chciała bym się tylko poradzić. Zdarzało się że miałam właśnie drżenia ciała, wtedy wysoki puls i ciśnienie np. 149/80/150. Boję się ze mogę być na coś chora, czasami mam problemy ze snem. Te drżenia występowały częściej i rzadziej, czasem kilka razy w ciągu miesiąca a czasem co miesiąc dwa. Któregoś dnia mam powiedziała że mam zmierzy ciśnienie. Wtedy się zaczęło. Od razu przy mierzeniu miałam 140/90/140 i takie podobne. Albo ciśnienie książkowe ale puls 130. Poszłam zrobiłam ekg, echo holtera. Echo wyszło dobrze, a na holterze arytmia z 50 przedwczesnymi skurczami nadkomorowymi. Nie wiem co to znaczy. Ale już się cieszyłam że nie mam wady bo to by było najgorsze. Wtedy gdy nie mogłam spać i miałam takie ciśnienie to brałam sobie dodatkowo, doraźnie tabl uspakajające lekkie które mama mi dała które pani w aptece poradziła. Brałam je tydzień i 2 tygodnie od zaprzestania brania ich miałam super ciśnienie tylko puls 60. Już się cieszyłam że taki puls ciśnienie, że spię. Teraz mogę spać, ale wczoraj strasznie głowa mnie bolała wzięłam tabl przeciwbólową. A dzisiaj znowu ciśnienie u puls 149/80/130. A zmierzyłam je ponieważ po powrocie do domu byłam aż mokra, gorąco mi było, trzęsłam się tak jak by w środku. Teraz jest ok, le jak mierze to mam takie ciśnienie i puls. Wypiłam z godzinke, dwie temu melise taka w torebkach, i może teraz bym jakoś znowu wypiła. Ale do rzeczy. Co byście mi doradzali. Do jakiego lekarza się udać może, czy lepiej szkolny psycholog i wziąć od nich jakieś adresy do psychologów w ośrodkach gdzie można nieodpłatnie przyjść. Może pokierujecie mnie jakoś, i przynajmniej będę wiedziała co robić. Idąc do lekarza rodzinnego sama muszę nasunąć mu gdzie bym mogła pójść czy coś. Mam jeszcze 17 lat, ale wiem że muszę wziąć się za siebie i za to co się dzieje. Dlatego pytam. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Właśnie dlatego tutaj piszę. Nie chcę też brać tabletek na własną rękę. Np. zauważyłam że podczas brania ich mój puls dużo spadł, 56,60 dlatego też myślę ze lekarz powinien postanowić jakie powinnam brać,tak żeby zarazem mi nie szkodziły. Bo wiadomo ze serce puls będzie mniejszy po braniu każdych tabletek, tylko pewnie trzeba tabl dostosować. Właśnie tu piszę, do jakiego lekarza się wybrać najlepiej, bo też ile można leczyć się na własną rękę. A jeszcze dziś znowu te ciśnienie puls, i się martwię troszkę.

a jeszcze jedno pytanko. Gdy mam takie szybkie bicie serca, szczególnie to, to co mogę robić? Próbowałam jakieś oddechy, ale jakoś nie umiem tym opanować tego. Czasami towarzyszy temu lęk że coś mi się stanie, ale to najczęściej w nocy jak się kładę, chociaż ostatnio tego nie miałam(lęku) A gdy np. wypiłam meliske podwójną ok. 19 to tak po 21 mogę wpić jeszcze? Niby na ulotce pisze co 4 godz jak nie więcej nawet. A ciśnienia już nawet mierzyć nie chce, chociaż nie czuję abym miała teraz wysoki puls, czuję tylko ciepło na twarzy.