Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej

Gość Zuza

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie ostatnio poczułam silny ból w klatce piersiowej przeszedł dopiero po dwóch dawkach nitrogliceryny(dostałam lek od teścia) pojechałam do przychodni zrobiono EKG , wynik bez zarzutów , ale wtedy czułam się już dobrze , zbadano mi ciśnienie było 134/90 . pani doktor powiedziała , że nie mam się czym martwić.Zrobiłam badania krwi wszystkie są ok oprócz cholesterolu całk. mam226.7. Podam , że mam 34 lata a w mojej rodzinie występowały choroby serca , babcia -dusznica bolesna i 3 zawały niestety trzeciego nie przeżyła zachorowała na serce w wieku 30 lat , tata i jego siostra też mają dusznice bolesną i też zachorowali ok 30-stki. Czy powinłam się zacząść przejmować , dodam , że to nie pierwszy taki epizod bólowy choć zdarzają się naprawdę bardzo rzadko.Pomimo tego , że lekarz rodzinny powiedział, że wszystko ok , ja jednak nie czuję ,że tak naprawdę jest , czy powinnłam udać się do specjalisty ?. Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.

Witajcie. Chciałbym dowiedziec sie co bylo przyczyna bolu. Mianowicie dokladnie na koncu lipca poczatku sierpnia zlapal mnie bol w klatce piersiowej. poczatkowo byl on maly przypominajacy kolke,jednak po 10 minutach byl do nie zniesienia. Zaczalem miec dusznosci nie moglem chodzic bo bol byl tak silny. Byl odczuwalny za lewa lopatka w klatce i promieniowal az do zuchwy. utrzymywal sie okolo 2 dni nastepnie slabl by po tygodniu zniknac. dodam ze po nim wystapila biegunka. dodam rowniez ze mam dopiero 18 lat. co moglo byc przyczyna tego bolu ?

Witam,. Miałam robione i ekg i echo serca podobno wszystko jest ok, ale ostatnio odczuwam bóle w klatce piersiowej jest to ból przy lewej piersi na górze i w okolicach mostka na dole oraz pod piersią. Nie wiem czy to serce mnie boli czy to coś innego? Ból pojawia się czasami, np. jak ćwiczę na siłowni czy tańczę mogę normalnie to robić i bólu nie ma, natomiast czasami jak np. dzisiaj byłam na zakupach i mnie bolało, coś jakbym nie mogła oddychać( znaczy mogłam ale tak się czułam) a mam 22 lata dopiero. Wszyscy mówią że gdybym miała chore serce to by echo i ekg mi to wykazało a podobno to jest ok. Więc jaka może być tego przyczyna?

Gość jaaakinga

To moga byc bole miesni miedzyzebrowych, tzw nerwobol. Charakteryzuje sie on bolem zwlasza przy glebokim oddychaniu, wystepuje on wzdluz zeber, z przodu lub tylu, tylko z jednej strony lub z obu. Zazwyczaj to taki klucia w klatce piersiowej. Przyczyna moze byc niedobor magnezu, a wiec radze uzupelniac:)

Byłam u ogólnej i stwierdziła że to nerwobóle i przepisała mi coś na ból ketonal, oraz kazała brać magnez z B6. Najlepsze jest to że byłam dzisiaj na wizycie, a miałam kłopoty z ciśnieniem ale to z miesiąc temu, teraz sobie od 4 tygodni mierzę w domu i jest ok. Jakoś się denerwowałam przed wizytą u ogólnej( mierzyła mi już ciśnienie na innych wizytach i zawsze miałam 120/ 80 albo 120/75 w takich granicach) dziś poczułam ze się denerwuje sama nie wiem czemu, i miałam taki jakby tik nerwowy, ciśnienie wyszło 135/90 a ja już czułam że zaczynam panikować, przeraziłam się, lekarka kazała mi iść na ekg i zrobić badanie i od razu przyjść do niej. Zrobiłam ale ja się na tym nie znam więc siedziałam i czekałam aż mnie znów poprosi.. Obok mnie siedziała jakaś babcia która gapiła się na moje wyniki,. zaczęła mnie pytać czy mam arytmie? a ja że nie. potem czy mam chore serce a ja do niej że też nie, a potem czy na coś choruje a ja że na nic! A wtedy ta babcia ze to ekg mam dziwne, że jakieś skoki a tak nie powinno być, a ja do tej babci że to pewnie z nerwów. Bo muszę się przyznać że jak robiła mi pielęgniarka to ekg to miałam przysłowiowe *serce w gardle* z nerwów i strachu że będzie źle. Pokazałam potem te badania ogólnej ona uznała właśnie że to nerwobóle że ciśnieniem mam się nie przejmować i że to pewnie z nerwów. Moja mama mówi że powinnam iść do psychiatry z tym wszystkim bo to wszystko jest na tle nerwowym a nie że mi coś dolega. Miałam robione dużo badań: morfologie 2 razy, biochemie: cholesterole wszystkie, potas, kreatynine, trójglicerydy, CRP, mocz, echo serca i wszystko mam ok. Znaczy z echem nie wiem bo u kardiologa jeszcze nie byłam, ale ten lekarz który mi robił to badanie stwierdził że wszystko jest w jak najlepszym porządku. mam jeszcze takie pytanie czy przy nerwicy mogą też drętwieć kończyny? albo boleć lewa ręka?

Gość jaaakinga

Nie panikuj:) przy niedoborze magnezu wlasnie mozesz miec dretwienie konczyn. I wogole mozna byc bardziej nerwowym, niespokojnym niz zwykle. Mysle ze nie masz nerwicy, ale jak dalej bedziesz tak panikowac to sie w nia wpakujesz... Z niedoboru magnezu mozna miec mnostwo dolegliwosci, takze podwyzszone cisnienie, dodatkowe skurcze serca (niewiem czy to co ta babcia widziala w twoim EKG to rzeczywiscie byla jakas anomalia, moze to bylo to?). Pobierz troche ten magnez co ci lekarka przepisala, po tygodniu, dwoch poczujesz ze jest lepiej. A potem bierz caly czas, profilaktycznie. Glowa do gory:)

A ten niedobór bierze się skądś? znaczy z niewłaściwego odżywiania? Ja jem dużo owoców, warzyw mniej jedynie na kanapkę. Ja nie miałam badanego magnezu ale sama po samopoczuciu stwierdziłam że mam niedobór, jestem jakaś nieswoja, senna, więc to pewnie to,

A jeszcze takie pytanie bo tutaj w wielu wątkach i nie tylko czytałam że puls w normie to 60-100 czyli jak mam np. 85 to nic złego, a dzisiaj moja lekarka stwierdziła że puls w normie to 60-80 więc jak to w końcu jest, jak mam 88 to jest powód do obaw( w spoczynku) a czasami mam 72 w spoczynku)?

Gość jaaakinga

Magnez jest wyplukiwany z organizmu przez kawe, napoje gazowane, alkohol. Poza tym przez nadmierny a zwlaszcza dlugotrwaly stres. Niedobor moze tez byc spowodowany przez niewlasciwa diete. Magnezu jest duzo w orzechach np migdalach, suszonych morelach, bananach, czarnej czekoladzie, pelnoziarnistych produktach (pieczywie, ciemnym ryzu czy makaronie, platkach owsianych). Pulsem tez sie nie martw, prawidlowy jest w granicach 60-80, ale tachykardia zaczyna sie dopiero od 100. Twoj jest lekko przyspieszony, co moze byc tez przez niedobor magnez albo zwykle nerwy, np podczas mierzenia cisnienia. Mysle ze wszystko wroci u ciebie do normy:)

Dziękuje za odpowiedź. :) Dzisiaj rano mierzyłam ciśnienie i mam 126/73 czyli takie ok?( po kawie) ale za to puls mam 92 w spoczynku Chciałam wziąć hydroxyzinum na uspokojenie, bo już to brałam wcześnie( mama mi poleciła żebym brała jak jestem zdenerwowana) chciałam dziś wziąć żeby ten puls się uspokoił, ale moja mama stwierdziła ze taki puls to nic takiego i żebym z lekami nie przesadzała a napiła się melisy. I możliwe że mam jakąś nerwicę serca. Echo nic nie wykazało tylko lekarz powiedział ze jestem * nerwową osóbką* czy taka nerwica serca jest groźna? gdyby się okazało że ją mam. Chociaż muszę się przyznać ze ja zawsze nawet przy niskim ciśnieniu miałam puls tak z 84 i to nawet z 3 lata temu. Dla mnie to normalne było, ale nie wiem czy to jest normalne czy to choroba

Gość pawel2261

Witam mam 18 lat i jestem mezczyzna . Od 2,5 roku trenuje boks jest to niezwykle wymagajacy sport wydolnosciowo-wytrzymalosciowy . W czasie nie ktorych cwiczen gdzie jest potrzebne dynamiczne skrecanie tulowia odczuwam kucie w klatce piersiowej . W czerwcu 2012 roku odnawialem sobie karte sportowa , przy ekg nie bylo zadnych zastrzezen . Mam za to podwyzszone cisnienie górne skacze mi w granicach 140-145 , a puls utrzymuje sie w granicach 60-70 . Pozdrawiam

Gość karoline22

Witam! Od jakiś 2 godzin boli mnie w okolicy klatki piersiowej lekko po lewej stronie. Mierzyłam sobie 4 razy ciśnienie i za każdym razem było inne. Wahało się od 124/88 do 140/99. Ból nasila się gdy tylko wstaje i robię kilka kroków a ustępuje jak leże. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Witam,nie wiem czy to dobry dział,chodzi o to że od tygodnia boli mnie klatka piersiowa,mam 17 lat nie mam nałogów,ból promieniuje raz boli mnie w mostku,raz w prawej piersi itd,na początku grudnia zacząłem intensywnie ćwiczyć,pompki,brzuszki itd oraz ćwiczenia z hantlami,pije także od 1,5 tygodnia białko,nie wiem sam od czego mam takie bóle,czy od ćwiczeń czy od nerwów a może kręgosłup,boje się o siebie bo ból wieczorem jest silny,troche czytałem o bólach w klatce i o chorobach i się niepokoje,do tego jak nie boli mnie w klatce to za boli mnie brzuch itd,czy to może być spowodowane braniem białka,bardzo proszę o pomoc...