Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki i styl życia po koronografii i angioplastyce

bryc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sercowy

Jestem po wstawieniu dwóch stentów i mam je już 7 miesięcy. Żyję i czuję się chyba w normie, ale no właśnie - łykam leki, ciśnienie mam niskie jak zwykle zresztą, kway ograniczyłem do dwóch i to z ekspresu ciśnieniowego, czasem rozpuszczalną a na alkohol pozwoliłem sobie w tym czasie raz - czerwone wino choć w dużej ilości. Nic mi się nie stało ale w dalszym ciągu żyję jakby na granicy strachu. Opinie lekarzy co do tego czego mogę się dopuścić są najczęściej sprzeczne co nie sprzyja dobremu samopoczuciu. Czasem mam ochotę na piwko ale się wstrzymuję, choć zamierzam przy najbliższej wizycie o to zapytać.

Koronografie miałam robione 2 razy 1-2007 roku nie trzeba było angioplastyki tylko 1 x raz w roku badanie serca z dobutaminą było dobrze aż w 2012 roku w maju 2 koronografia w czerwcu angioplastyka 4,5 h nie udała się -przświetlona {3289 mGy dokładnie druga próba w końcu października udała się założyli mi dwa stendy samouwalniające .{938,48 mGy] czuję się dobrze w Szczecinie na PAMie są wspaniali lekarze dr.Jach dr.ł. Jodko ,drJ .Przybycień{ przepraszam nie piszę stopni ] lekarze wspaniali nie wymieniłam wszystkich ale w Szczecinie naprawde ni sa wspaniali - pozdrawiam ich . Czuj się dobrze jestem 7 miesięcy po i z zaleceniami chociaż palę, ale trochę za dużo leków . Nic ani koronografia ,ani angioplastyka nie boli a konfort życia zmienił się diametralnie

Jestem 7 dni po zabiegu,za miesiąc mam kolejny.Nie mam pojęcia skąd to się wzięło ,mam dopiero 49 lat.Nie wiem co robić ,co jeść .Paliłem 20 fajek dziennie ,teraz 7.Szukam dobrej metody na pozbycie się tego nałogu.Napiszcie do mnie-pozdrawiam

Witam, Recepty na rzucenie palenia nie ma lecz tylko terpia tz *szokowa czyli zawał* Pomyśl jedno ma masz zycie ! Ja przeżyłam 2 zawały choć mam 53 lata.Mam założone 3 stenty .Stres i kolejne wypalane paczki papierosów dały znać mojemu zdrowiu.zapomnij o fajkach dla twojego zdrowia.Wypij lampkę czerwonego wina to lepsza alternatywa fajek.Paliłam 30 lat jak smok :-( ponad 20 dziennie lecz po 1 zawale nie zapaliłam już żadnego.Najgorsze sa pierwsze miesiące i niech trzyma Cię myśl że nie paląc powracasz szybciej do zdrowia ! I to jest fakt prawdziwy z własnego doświadczenia.

Milo Ciebie widziec Czy wszystko u Ciebie w porzadku bo sie lekko martwilam. Bylam dwa razy na pogotowiu bo. wydawalo mi sie ze mam atak serca Boze naczekalam sie tam po5godzin i wszystkie wyniki dobrze Wrocilam tak wykoonczona po tych maratonach ze padlam jak kawka Kadriolog powiedzial ze wszystko wyglada dobrze, ale sa rzeczy niwidoczne nawet dla badan Np takie objawy ciezau moga dawac male naczynia wiencowe niwidoczne w koroarografii Frakcja wyrzutowa serca 55 czyli dobrze Mowi zeby sprawdzic kregoslup piersiowy i u pulmonologa, zmienil mi leki dal preductal Powiedzial ze to lek stary ale jary Opieprzyl mnie ze nie biore statyn, ale w koncu zgodzil sie ze dieta zredukowalam cholesterol do malych wartosci Jak tam brzusio przestal bolec?

To jagody tak wcześnie w tym roku? Kiedyś w lesie się zgubiłem, ale na grzybach *tuż obok samochodu*:) Dzielnie idziemy tymi naszymi ścieżkami, mimo wszystko:) Ten ból w klatce Ci odpuści, kciuki trzymam! Wakacje mam dopiero w drugiej połowie sierpnia. W Jurze, koło Krakowa. A Ty? Nie miałem lęku przed zawałem. Tylko zaskoczony, że mam się nie ruszać i jadą do mnie... Do niestrawności... ha ha.

Jutro ide na tomografie tetnic wiencowych ale podobno w jakim stanie jest stent nie pokaze Dostalam dalsze zwolnienie lekarskie Leszek czy ty byles na swiadczeniu rehabilitacyjnym - to mi zasugerowal lekarz Cholera dalej mnie dusi moze troche mniej Tak jak powiedziales jeden dzien gorzej drugi lepiej Na wakacje nigdzie pojezdze tylko nad jeziorko Wzielam sie dzis do roboty i zrobilam tort poziomkowo jagodowy Poziomki w lesie tez juz sa!

Ja mam tak samo jak chodze szybko to nic, ale jak usiade to dopiero czuje sie tak jakos ze musze dluzej posiedziec. Pamietam jak moja mama, ktora chorowala na choribe wiencowa pracowala jak szalona na dzialce, a na drugi dzien umierala Wychodzilo to po czasie I jak tam uspokoil sie Twoj zoladek? Mi odpukac faktycznie ten kot z klatki piersiowej powolo schodzi, ale nie zapeszam zeby nie wrocil!

Gość marta mam 69 lat

jestem 7 miesięcy po koronarografii i wmontowanych 2 stentach  biorę areplex  i tableki na cholesterol .  Zrobiłam teraz badania na cholesterol i trójglicerydy wyniki idealne myślę o zmniejszeniu lekow na cholesterol  a później na zamianę ich na ziołowe. żyję normalnie  pije kawe jak zwykle na śniadanie po południu lubię wypić 2 piwka lub koniaczek . Myślę żeby nie przesadzac i zwraca uwagę na to jak się czujemy Życzę wszystkim zdrówka.