Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa i wysokie ciśnienie

pawelf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Chciałbym opisać mój przypadek nerwicy lękowej polegającej na wzroście ciśnienia i dalej na samonakręcalnym lęku przed wysokim ciśnieniem. Występuje to w momentach , w których nie powodu do zdenerwowania się. Generalnie od jakiegoś czasu jestem dziwnie nie spokojny. Czasem przychodzi moment że czuje jak krew napływa mi do głowy, i mam np. 200 na 130, wysokie tętno, trwa to w panicznym strachu i myślami że to już koniec jakieś 15 min i potem jest ok. Badania wszystkie są ok. Czasem zabieraja mnie do szpitala bo przewracam się na ulicy, robią badania i znów wszystko ok. Diagnoza nerwica lękowa. Namawiano mnie na terapię, ale myślę że chodzenie do grupy nie ma dla mnie sensu. chodzę sobie , żyje, no i czasem mam takie strzały, już się trochę się do nich przyzwyczaiłem, ale wiem że są niebezpieczne, mam 36 lat . Biorę Tritace na nadciśnienie, potas i tyle. Może powinienem zmierzyć ciśnienie całą dobę?...nie wiem, brałem przez 2 lata leki antydepresyjne, ...przestałem bo już myślałem że jest ok...no i strzały powróciły

witaj , ja mam podobne odczucia mam 32 lata, tez biore tritace 5 mg raz dziennie ale od dwoch ni przestalem brac - cisnienie ze 180/100 spadlo do norm 125/75 - ale jak mierze cisnienie za pierwszym razem od razu sie nakrecam ze wynik bedzie wysoki i wychodzi mi max 150/90 puls 90 a potem usiade sobie na spokojnie i zaczne mierzyc i powoli spada do 130/80 puls 65. Czy masz tak podobnie ? a jak zaczne sie ruszac i zmierze cisnienie to znow skacze mi do 150/90 i kolo sie zaczyna na nowo, czy to normalne ??? a jak u ciebie z pulsem serca ? jakie masz w ciagu dnia ? ja jak nie biegam i skacze to mam 64-68 w pracy a jak szybkim krokiem wracam z roboty ok 15-20 minut piechotka to jak mierze cisnienie to mam 150/90 puls 95 potem spada mi ten puls a jak zasypiam to spada mi czasami nawet do 50-55 . czy to ok ??? pozdrawiam, Bartek