barbarka Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Witajcie ,mam jeszcze jedno pytanie dotyczące warfinu ,a mianowicie jak dostosowaliście się do zaleceń dotyczących diety i zażywania leków.Przeciwwskazań jest bardzo dużo i powoli się gubię ,to samo dotyczy zażywania leków,jest jesień grypa powoli zaczyna dawać sie we znaki co wtedy jakie leki ,jakie antybiotyki . Pytanie to poniewż zdarzyło mi sie juz dwukrotnie że pomimo iż poinformowałam lekarzy o tym że zażywam warfin przepisali mi leki ,których nie powinnam zażywać. Cytuj Odnośnik do komentarza
jarek1983 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Jem normalnie to co jadlem podobno kapusta kiszona najbardziej dziala na krew. A wczoraj wyszedlem z santatorium kardiologicznego gdzie kapuste kiszona podawali najdziesciej ze wszystkich surowek. Antyiotyk dlomox mam caly czas w domu i wrazie przeziebienia mam go zazywac. Warfinu biore raz 9 i 7 mg. Cytuj Odnośnik do komentarza
barbarka Opublikowano 23 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Bardzo dziękuje za informację ,dzisiaj rozmawiałam z pielęgniarką i powiedziała że w szpitalu tez nie zwracają uwagi na dietę ,nie wiem więc dlaczego lekarze tak straszą . Cytuj Odnośnik do komentarza
jarek1983 Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 mnie nikt z lekarzy nie straszyl i tak serio mowiac nie mowil ze mam az tak uwazac. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Piet Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Straszą głównie dyletanci na forach. Najczęściej tacy, którzy problem znają tylko z zasłyszenia. Oczywiście witamina K ma znaczący wpływ na INR ale jeśli stosujesz równomierną dowolną dietę, dostosujesz do niej siłą rzeczy dawkę warfinu by uzyskać właściwy poziom INR. Ja jem tak jak przed operacją i INR mam stabilny w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nieobecny Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Witam, wydaje mi się, że nie chodzi tutaj o unikanie rzeczy z witamina K. Jeżeli ktoś ma zrównoważoną dietę to dostosuje sobie ilość leku i już. Problemem natomiast może być osoba która na co dzień je mało produktów z wit. K i nagle zmieni ją na bogatą w ten składnik i odwrotnie. Wtedy INR może się zmienić. Ja osobiście jem w miarę normalnie i INR jest stabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza
barbarka Opublikowano 25 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Powoli przyzwyczajam się do warfinu ,wskaźnik mam na granicy normy ,dlatego jestem taka dociekliwa.Wcześniej zażywałam plavix i z nim nie było problemu tzn. nie wymagał kontroli INR ani diety .Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość 13ryszard13 Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Mam podobny problem. Migotanie przedsionków i zalecona przez kardiologa kuracja WARFINEM z poleceniem utrzymania INR w granicach 2 do 3. W moim przypadku przy 6,5 mg WARFINU mam ~2,3 INR. Żadnej diety nie zachowuję (czasami piwko, czasami kieliszek czegoś mocniejszego) - jem co mi dadzą, ale puls skacze od 55 dio 140 i ciśnienie też podskakuje. Jaką stawiacie diagnozę? Mam szansę jeszcze trochę pożyć? Pozdrawienia dla Wszystkich Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi