Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interakcja Warfinu z innymi lekami i antybiotykami

barbarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ,mam jeszcze jedno pytanie dotyczące warfinu ,a mianowicie jak dostosowaliście się do zaleceń dotyczących diety i zażywania leków.Przeciwwskazań jest bardzo dużo i powoli się gubię ,to samo dotyczy zażywania leków,jest jesień grypa powoli zaczyna dawać sie we znaki co wtedy jakie leki ,jakie antybiotyki . Pytanie to poniewż zdarzyło mi sie juz dwukrotnie że pomimo iż poinformowałam lekarzy o tym że zażywam warfin przepisali mi leki ,których nie powinnam zażywać.

Straszą głównie dyletanci na forach. Najczęściej tacy, którzy problem znają tylko z zasłyszenia. Oczywiście witamina K ma znaczący wpływ na INR ale jeśli stosujesz równomierną dowolną dietę, dostosujesz do niej siłą rzeczy dawkę warfinu by uzyskać właściwy poziom INR. Ja jem tak jak przed operacją i INR mam stabilny w normie.

Witam, wydaje mi się, że nie chodzi tutaj o unikanie rzeczy z witamina K. Jeżeli ktoś ma zrównoważoną dietę to dostosuje sobie ilość leku i już. Problemem natomiast może być osoba która na co dzień je mało produktów z wit. K i nagle zmieni ją na bogatą w ten składnik i odwrotnie. Wtedy INR może się zmienić. Ja osobiście jem w miarę normalnie i INR jest stabilny.

Gość 13ryszard13

Mam podobny problem. Migotanie przedsionków i zalecona przez kardiologa kuracja WARFINEM z poleceniem utrzymania INR w granicach 2 do 3. W moim przypadku przy 6,5 mg WARFINU mam ~2,3 INR. Żadnej diety nie zachowuję (czasami piwko, czasami kieliszek czegoś mocniejszego) - jem co mi dadzą, ale puls skacze od 55 dio 140 i ciśnienie też podskakuje. Jaką stawiacie diagnozę? Mam szansę jeszcze trochę pożyć? Pozdrawienia dla Wszystkich Ryszard