Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sprawność oczu po wylewie niedokrwiennym mózgu

Gość eula4

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam informacji na następujące pytanie: czy po udarze mózgu, prawdopodobnie niedokrwiennym, poprawi się jakość widzenia i po jakim czasie? Czy potrzebne jest jakieś specjalne leczenie, leki, zabiegi? Moja mama przeszła wczoraj taki udar i bardzo się martwimy, czy będzie normalnie widziała... Czekam, pełna nadziei, na odpowiedzi.

znany jest mi przypadek,że po udarze niedokrwiennym wzrok częściowo wrócił tzn. na tyle,że pacjent może chodzić sam ..widzi schody i krawęzniki,,nie trzeba go prowadzać.Ale wzroku nie stracił całkowicie,widział trochę na odległość 20 cm,ale tylko bokiem oka,a środkiem nic.Lekarze mówili,że wskutek niedokrwienia tarcza nerwu wzrokowego jest blada [powinna byc różowa],ale po półtora roku troche się wzrok poprawił.Nie dawali żadnej nadziei.Opowiadał mi,że brał winpocetine,gimnastykował się i pływał w basenie cały rok,bo zauważył,że jak wyjdzie z basenu,to przez chwilę jakby lepiej widział.Więc chwycił się tej myśli ,że jak będzie pływał,to krążenie mu sie poprawi.Córka mu kupiła wenoforton i pił cały czas trzy tyg. pił,tydzień przerwy i znów 3 tygodnie.Dopiero po prawie dwóch latach ciut sie polepszyło.