Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Palenie papierosów po zawale serca

Gość ewa_

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś mądry powiedział;**ruch jest lekarstwem a żadne lekarstwo ruchu nie zastąpi**,lekarz stwierdził,że ;**serce jest mięśniem,trzeba go trenować**.W tym miesiącu mija trzynaście lat od mego zawału,trzymam się powyższych reguł i 13 lat człapię. codziennie kilka kilometrów.Po zawale człapałem ostrożnie,po pewnym czasie człapanie stało się intensywnym marszem.Nie mam kłopotów z sercem mimo,że leki odstawiłem jakieś 11-12 lat temu.Strach jest emocją typową tylko dla nerek i to wtedy i tylko wtedy gdy są one zimne.trzymajcie swoje nerki w cieple i strachy na Lachy.

Mylisz się Marcinie. Zmotywować może wszystko. Ja paliłem kilkukrotnie przez okresy około miesiąc-dwa. I perspektywa ewentualnego zawału kiedyś w przyszłości wcale mnie nie motywowała, ale... jak zobaczyłem na własne oczy jak wyglądają nowotwory - płuc, żołądka, jamy ustnej itd. to więcej nie wziąłem fajki do ust. Moim zdaniem nowotwór jest gorszy i bardziej motywujący niż zawał. Na zawał nawet jak umrzesz,to potrwa chwilę, nie będziesz świadom. Na raka będziesz się męczył czasem i kilka lat w pełni świadom choroby, w strachu i niepewności. To koszmarne.

Mialem zawal 8 m-cy temu,nie palilem prawie 7 miesiecy,moztywacja byl zawal,ale palenie jest mocniejsze od motywacji,pale kolo 3 papierosow dziennie,i codziennie sobie powtarzam,ze to juz ostatnia fajka,trudno jest jakos sie od tego odzwyczaic.