Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca przy wysokim tętnie i ciśnieniu

billymarks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 23 lata i duże ciśnienie tętna. Moje cisnienie krwii z rana to 124/52 puls 60. wieczorem natomiast 150/63. Ciśnienie tętna przekracza opisywane w wielu artykułach dozwolone cisnienie tętna tj. ok 60. Wszystkie badania mam w normie, nie piję alkoholu, nie palę, uprawiam sport. Piszę dlatego, że lekarze nie wiedzą co mi może być, a dokucza mi mocne bicie serca(odczuwalne) spowodowane tymże dużym ciśnieniem tętna. Dodam iż kiedyś przed egzaminami strasznie się stresowałem dostałem duszności i wtedy się to zaczeło. Od tamtego czasu minęło ok. 2 lat. Może ktoś z was ma podobnie, albo wie jak tego się pozbyć. pozdrawiam Kamil

Drogi Kamilu - napiszę tak , jeżeli masz wszystkie wyniki w normie i nie palisz , nie pijesz , nie stosujesz dopalaczy czy narkotyków oraz nie bierzesz preparatów na zwiększenie masy ciała( mięśni) to nie ma się czy przejmować albo taka jest Twoja *uroda* organizmu albo za bardzo się wszystkim przejmujesz A to też jest jakaś tam ta uroda organizmu , z którą trzeba niestety walczyć( ale bez leków) stosując jakąś np medytację. Na pocieszenie napiszę Ci jeszcze ,że Mama mojej koleżanki ma 90 lat z całe swoje życie wysoki puls ok 80 i sobie dobrze żyje. Pozdrawiam i mniej przejmowania się.

Dziękuję wszystkim. Dziękuję szczególnie Tym co dają mi otuchę. Zdrowa1 nie sądzę żeby taka była moja natura. To jest poważne upośledzenie to ciśnienie, znaczy się ciśnienie tętna. Uprawiam sporty walki i nie widzę siebie ćwiczącego przez pare godzin dziennie tak jak dawniej na maksymalnych obrotach. ciśnienie mierze codziennie i różnica jest duża(między skórczowym a rozkurczowym). Przy maksymalnym wysiłku ciśnienie skurczowe jest dużo podniesione rozkurczowe natomiast w normie. Powoduje to uczucie jakby serce miało zaraz wyskoczyć tak silne są udeżenia ponieważ serce kurczy się, a prawie nie rozkurcza. Niewiem do końca co mi jest i czy da się to jakoś unicestwić tj. dojść do ciśnienia normalnego. Kiedyś miałem 140/90 teraz mam 140 na 55. Niewydaje się to wam kochani dziwne??????

Po pierwsze ja nie chce brać leków! Po drugie zobacz skoro jest różnica między ciśnieniem skurczowym, a rozkurczowym bardzo spora tj. np. 150 na 55 to jak obniżę ciśnienie skurczowe to rozkurczowe będzie stało w miejscu????? A no pewnie że nie więc nie mogę wyleczyć się chemikaliami bo będę miał ciśnienie 120 na 30!!!!!!! Po trzecie nie mam zamiaru stosować leków których toksyczność dla wątroby jest jak kuracja metanabolem. Lekarz też kazał mi brać leki dlatego go zmieniłem:) Dzięki za radę ale potrzebuję kogoś kto zna takie przypadki, umie je wyleczyć, albo przynajmniej wie co mi może być. Pozdrawiam

Skoro byłaęś u lekarza i nie bierzesz leków to jak ktoś może ci pomóc ?A co do wątroby to ona jest po to w organizmie żęby wydalac trucizny pochodzące z leków .A po co ci zdrowa wątroba jak serce szwankuje?I jesteś w błędzie moim skromnym zdaniem że serce ci się nie rozkurcza ......Własnie za bardzo sie rozkurcza skoro spada po skurczu do 55....Przede wszystkim to przeczytaj sobie o ciśnieniu .Jest to opór jaki stawiają krwi twoje naczynia.I radziłąbym brac leki .

Jest coś takiego jak wyjaśnienie przyczyny, szukam ludzi którzy mogą mi coś powiedzieć o ciśnieniu tętna, którzy być może mieli podobnie. Jest to skutek stresu ,albo innych przypadłości. Ty idziesz najprostszą drogą, drogą farmakologiczną. Widze, że nie ma dla Ciebie pojęcia chociażby odpowiedniej diety, czy suplementacji minerałami, ziołami, metodami relaksacyjnymi ,aby ciśnienie wróciło do normy. Leki nie leczą nadciśnienia. Nadciśnienie powoduje jakiś czynnik patologiczny, aby wyleczyć chorobę trzeba znać jej przyczynę, jej korzenie, a nie tłumić to farmakologicznie do końca życia. Co do ciśnienia to nie masz racji. Rozchwianie ciśnienia może powodować wiele czynników, m innymi nieodreagowany stres. Po prostu chciałbym znaleźć kogoś kto miał podobnie, kto się na tym zna i powiedzieć mi kiedy to minie. Może jest to zaburzona gospodarka hormonalna, która po silnym stresie wkońcu wróci do normy.Nie jest to napewno skutek nieodpowiedniej diety którą mam ułożoną dokładnie pod mój stan zdrowia. Mało węglowodanów, dużo zdrowych tłuszczy oliwa z oliwek, omega 3, minerały witaminy. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. Kamil

Człowieku ...kto ci nie każe stosowac diety,albo ćwiczyć jogi???? Biorąc pod uwagę twój wiek -23 lata- i wartości twojego ciśnienia nie możesz czekać na cudowne uzdrowienienie bo możęsz spowodować żę będziesz miał zniszczone nerki i inne narządy wysokim ciśnieniem zanim twoje uzdrawiające i cudowne kuracje przyniosą skutek .I objaśnij jeszcze na tym forum skąd ty bierzesz to pojęcie ciśnienie tętna ?Skoro lekarz stwierdził żę potrzebne są ci leki to znaczy że coś z twoim sercem jest nie tak .Skutiem stresu może być podniesienie ciśnienia ale o prawidłowej amplitudzie czyli różniecy między górnym a dolnym ok 30 a ty miewasz 90 ....A i jeszcze jakie badania do tej pory miałaes żęby wyjaśnić twoje objawy .sorry ale wydaję mi sie że oczekujesz że ktoś zajrzy w szklaną kulę i odpowie na twój post ....

A juz przeczytałam skąd wzieło sie to określenie ćiśnienie tętna -swoją drogą pierwszy raz słysze .....ale jeśli czytałes o tym w googlach to na pewno czytałaęs tez o zagrożeniach z tym związanych .Zazdroszczę pogody ducha i odwagi .Powodzenia .Ja bym słuchała lekarza i brała leki a póżniej bawiłą się w cudowne diety i medytacje .