Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość baśka35

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy refluks może powodować ataki nerwicy? Odnośnie refluksu to miałam kiedyś robioną endoskopię i lekarz stwierdził wciskanie się błony śluzowej żołądka do przełyku. Brałam tabletki, a że czułam się lepiej to po wybraniu wszystkich więcej już nie brałam. Co zaś się tyczy serca (oczywiście jako panikara robiłam badania) to ekg, wysiłkowe holter ekg i ciśnieniowy a i echo serca nic nie pokazały. Wczoraj przyszłam z pracy i trochę zjadłam, a że byłam zmęczona położyłam się spać. Chyba nie minęła godzina jak obudziłam się z walącym sercem, gulą w gardle i słoniem na piersiach. W związku z tym że nerwicę lękową mam chyba na 100% ciśnieniomierz i co to się ze mną dzieje. 151/95 tętno 115 więc do tego panika. Jak udało mi się *beknąć* to czułam ulgę ale szkoda że na krótko. Jako że już prawie miałam napad paniki to cały czas się ruszałam a czym więcej się ruszałam to tym więcej mi się odbijało co przynosiło ulgę - słoń mi na chwilę schodził z piersi. Spotkał się może ktoś z podobnym problemem? Pozdrawiam.

Cze. Podepne się do twojego wątku. Ja od kilku ładnych lat zmagałem sie z tzw gulą w gardle, taką zalegającą flegmą, czasem już nie mam do tego siły. W końcu ktoś stwierdził że to refluks. Zrobiłem gastroskopię tarczycę i jakieś inne badania i ok. Potem stwierdzili że to nerwica. Może ktoś ma coś podobnego jak zwalczyc tą zalegającą flegmę. Okropne uczucie. Pozdrawiam.

witam.u mnie ....dwie ,trzy godziny po jedzeniu ,żołądek robi się jak twarda piłka ,zaczyna uciskać na serce(?)..serce zaczyna wariować,brak powietrza...wstaję z łóżka,ile sie da zasuwam do otwartego okna...łapię panicznie powietrze....po chwili serce potężnie łupnie a klata przez dwa dni boli....jeszcze chwila dygotania,uczucie jakby zimna i bywa spokój.generalnie ,wiem w 99%kiedy mnie dotknie opisana sytuacja...pozdraw.

To może i ja dodam coś od siebie, bo ten temat poruszam już któryś raz na forum i zero odpowiedzi. Mianowicie, niemal non stop mi się odbija. Zdarza mi się odbijanie także gdy nabieram powietrza. Mam wrażenie że w przełyku mam ciągle bąble powietrza, gównie blisko gardła. Nie wiem czy to objaw refluksu czy też łykam powietrze. Moje pytanie - prócz właśnie powyższego czy może być to objaw refluksu, albo innej choroby żołądka, czy też łykania powietrza - brzmi. Czy gazy gromadzące się w przełyku mogą powodować duszności, zaburzenia rytmu serca i dziwnych *ruchów* w klatce piersiowej, zwłaszcza w pozycji leżącej?

Witajcie- ja na początku nerwicy miałam właśnie takie odbijania pustym powietrzem wtedy nie wiedziałam, ze to nerwica). potrafiło mi się tak odbijać z 2 tygodnie bez przerwy- nie ważne czy przed posiłkiem czy po. lekarka rodzinna przepisała espumisan i coś na wrzody dwunastnicy ( chociaż nikt mnie pod tym kątem nie badał)- jadlam te tabletki i nadal bekałam non stop.. póżniej miałam usg jamy brzusznej- nic nie wykazało. To było 3 lata temu. od tamtego czasu mam spokój- wystarczyła hydroxyzyna.

W dniu 17.10.2010 o 11:36, wilk.morski napisał:

Cze. Podepne się do twojego wątku. Ja od kilku ładnych lat zmagałem sie z tzw gulą w gardle, taką zalegającą flegmą, czasem już nie mam do tego siły. W końcu ktoś stwierdził że to refluks. Zrobiłem gastroskopię tarczycę i jakieś inne badania i ok. Potem stwierdzili że to nerwica. Może ktoś ma coś podobnego jak zwalczyc tą zalegającą flegmę. Okropne uczucie. Pozdrawiam.

Niestety ja sie z tym zmagam od dziecka. Refluks, kolatanie serca i oczywisci uczucie cofania sie jedzenia. Niestety nikt nie potrafi pomodz co do tego jedyne dieta czyli posilki 5 razy dziennie male i jemy wtedy wszystko na co mamy ochote. Serce bije mocno dlatego że nasz żołądek ma problem z trawieniem tego co zjadł.Oczywiscie dużo daje ruch czyli spacery, rower nic wysilkowego mocno bo pogarsza sytuacje.