Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Krwawienie z dziąseł po zażyciu Warfinu

barbarka

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęłam zażywać warfin i acard 150 mg wcześniej zażywałam plavix i acard 75 mg i już po pierwszej dawce 5mg mam krwawienie z dziąsła.Czy jest ktoś kto ma doświadczenia z zażywaniem tego leku ,bo chociaż piszą w ulotce że jest to jedno z działań ubocznych to wystraszyłam się,czy tego rodzaju działania uboczne trwają długo i czy powinnam to zgłosić od razu lekarzowi ,czy przeczekać ?

barbaro, ja zażywam warfin, wcześniej z bisocardem teraz z prinivilem. Jak doata nie mam problemów. Poziom INR jest w dopuszczalnych granicach i ogolnie jest ok. Moim zdaniem powinnaś zapytac jakiegoś specjalisty lekarza czy Twój lek ma wpływ i jaki na terapie INR. Podaje Ci linki gdzie opisane są leki wchodzące w interakcje z warfinem: http://www.warfin.pl/lekarz.html http://www.warfin.pl/pacjent.html Pozdrawiam!

Dziekuję za odpowiedź ,ja również biorę bisocard do tego rytmonorm ,magnez i potas. Po przeczytaniu ulotki z warfinu bardzo się wystraszyłam ale po przeczytaniu informacji od Was jest trochę lepiej . Jeżeli jest ktoś jeszcze kto ma wiedzę i doświadczenia z warfinem proszę napisać .

Czy acard zapisał kardiolog????. Z warfinem nie powino sie brać kwasu acetylosalicynowego a to jest składnik acardu. Dawkę 5mg warfinu to taka normalna dawka. Ja biorę podobną. Bardzo się dziwię, że oba leki zapisał lekarz bo mają podobne działanie obniżyć krzepliwość. Być może istnieje taka konieczność, żeby brać i to i to. Ja bym jak najszybciej poszedł do kardiologa i oznaczył poziom INR. Czy lekarz kazał badać INR???. A jaką dolegliwość Pani ma bo to też ważne.

Tak warfin wraz z acardem zapisał kardiolog wspólnie a neurologiem oczywiście po konsultacji w szpitalu,miałam zamykany przeciek międzyprzedsionkowy z powodu zaburzeń mowy (przejściowe niedokrwienia mózgu ) i po zabiegu ten sam incydent przytrafił mi sie dwukrotnie ,tak ze lekarze zdecydowali zaminę plawixu na w/w leki.Mi to też wydawało sie dziwne acard z warfinem ale lekarka mi powiedzłia że leki te maja trochę odmienne działanie ,cóż pozostało mi wierzyć i czekać kiedy odstawią acard ,ponieważ warfin mam już na stałe ,co do kontroli INR to w pierwszym miesiącu mam go powtarzać dwa razy w tygodniu.Jutro idę zrobić badanie. Czy panu zdarzały sie jakie krwawienia i jaka normę INR-u pan ma . Dziękuje za odpowiedź.

W tym przypadku trudno mi powiedzieć jaki musi mieć Pani INR. Ja mam sztuczną zastawke to 2-3,5. Skoro lekarze tak przepisali to widocznie wiedzą co robią. Dotąd wydawało mi sie, że tych leków się nie łączy. Skoro było jakieś krwawienie to lepeij jednak pojsć oznaczyć jutro INR i z tym szybko do lekarza. Ja nie miałem dotad krwawień (raz z dziąsła). Tutaj chodzi, że kwas acetylosalicynowy wzmacnia rozrzedzające działanie Warfinu.