Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niefarmakologiczne leczenie nadciśnienia tętniczego pierwotnego

Gość Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 20 lat. Jakiś czas temu mierzyłem regularnie ciśnienie. Skurczowe bywało ok 140 rozkurczowe w normie raczej nie było wyników ponad 80. Od zawsze ludzie mówili że mam *Adhd*, oczywiście jeżeli chodzi o energie, bieganie, zawsze byłem lekko pobudzony (pozytywnie). Byłem jakiś czas temu u lekarza i postanowiłem ze spróbuje leczyć się na początku niefarmakologicznie. Jednym z objawów jaki posiadam to głośniejszy 1 ton aortalny. Czasem mam tak że siedząc nad książkami czuje jak mi wszystko pulsuje. Czasami czuje się strasznie pobudzony i ciężko mi się skupić. Występują też czasem bóle, raczej kłucie więc wydaje mi się to bardziej nerwicowe z tego względu że od pewnego czasu często o tym myślę. Biegam i pływam, nigdy nie miałem żadnych dolegliwości po wysiłku i w trakcie. Moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji możliwe jest leczenie niefarmakologiczne czy trzeba się wybrać do lekarza, bo to nadciśnienie pierwotne i raczej trzeba coś brać na zawsze? A i czy może mieć znaczenie to że studiuje medycynę i trochę to wszystko w swojej głowie *podkręciłem* mając syndrom studenta medycyny (jeszcze młodego)? Czy ból w okolicy lewej łopatki z tyłu zależny od położenia lewej ręki może mieć jakąś koneksje? Dziękuje bardzo za odp

Wiesz jeśli zależy od połozenia lewej ręki no to raczej nie ma nic wspólnego. Co do niefarmakologicznych to możesz je stosować zawsze, bo one są dla każego. Dla zdrowych osób też po prostu zapobiegają pewnym następstwą, w tym przypadku obniżają ciśnienie i poprawiają praca serca, ale cudow to raczej nie ma co od nich wymagać...