Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie, wyskie tętno i przyspieszone bicie serca

kryszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 23 lata mierzę 185cm i ważę 87kg. Od jakiegoś czasu czułem się zmęczony, miewałem nagłe obfite krwotoki z nosa, miałem wrażenie że mam zalane ucho (coś mi piszczało, trzaskało), czasami kiedy wypiłem kawę czułem dość silny ból w klatce piersiowej w okolicy mostka, musiałem wtedy wypuścić powietrze, przestać się ruszać żeby ból minął po paru minutach. Jakiś czas temu z ciekawości zmierzyłem sobie ciśnienie u dziadka ciśnieniomierzem zakładanym na nadgarstek otrzymałem 155/105 i 100 pulsu. Jednak było to po kawie więc nie przejąłem się za bardzo. Jednak z ciekawości powtarzałem pomiar i nie spadał on nigdy poniżej 140/90 i 85 pulsu. Raz nawet miałem 205/160 i 115 pulsu (był to już tydzień od kiedy rzuciłem kawę, jednocześnie informuję że przed pomiarem siedziałem 30 minut na kanapie rozluźniając się przed filmem). Po tym pomiarze doszedłem do wniosku że muszę sobie sprawić ciśnieniomierz i przejść się do lekarza. Pani doktor zmierzyła mi ciśnienie (ciśnieniomierzem rtęciowym) które wyszło 140/85. Powiedziała że osłuchowo wszystko jest w porządku jednak serce bije za szybko, dostałem skierowanie na EKG i badania moczu, mocznika i TSH. Kiedy przyszedłem z wynikami badań okazało się że wszystko w jest w normie jednak ciśnienie po zmierzeniu wynosiło 150/95. Pani doktor zapisała mi Amlozek 10. Na drugi dzień doszedł do mnie ciśnieniomierz. Zacząłem mierzyć ciśnienie parę razy dziennie. Okazało się że do południa moje ciśnienie jest w normie 127/85 80 pulsu. Jednak po godzinie 16-17 skacze ponad 140/90. Dzisiaj rano moje ciśnienie wynosiło 107/75 przy 87 pulsu. Teraz dla przykładu mam 129/85 i 99 pulsu. Taki puls utrzymuje mi się od około godziny. Czuje że serce mi kołacze, jednocześnie od kiedy zakupiłem ciśnieniomierz to przy każdym pomiarze ciśnieniomierz wyświetla mi że mam arytmię (cała rodzina korzysta z tego ciśnieniomierza a tylko mi taka wiadomość się pojawia). Leki zostały mi zapisane w piątek. Jednak jeszcze ich nie zacząłem brać bo chciałem dokładnie sprawdzić czy czasem moje ciśnienie tylko w tych danych momentach nie jest wysokie a wiem że jak już je zacznę brać to będę musiał to robić do końca życia. Nie wiem teraz co mam zrobić. Leki zapisał mi lekarz rodzinny, może dobrze było by się wybrać na konsultację do jakiegoś specjalisty który zrobi może echo serca i założy holter ciśnieniowy? Czy ktoś miał podobne objawy do moich? Czy może ktoś mógłby zinterpretować wyniki EKG, badania moczu i mocznika jeśli wysłałbym tej osobie na maila. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

przeczytaj ,,niefarmakologiczne sposoby obnizania ciśnienia** oraz ,,przyczyny nadcisnienia**.Zioła na obniżenie cisnienia: SKŁAD : ziele jemioły 100g,ziele serdecznika 50g, liść ruty50g,kwiatostan głogu50g, koszyczek rumianku 50g.Zioła wymieszać ,wsypać do papierowej torby.Zaparzac łyżeczkę ziół w szklance wrzątku pod przykryciem pół godziny,przecedzić i pić 3x dziennie po jedzeniu.

Ja od lat mam skaczące ciśnienie, miewam 160 na 67- 58 albo 98 na76 -80 i co ja robię?, gdy mam nadciśnienie to biorę leki zapisane przez kardiologa a gdy mam niedociśnienie to piję kawę i ciśnienie normuje mi się na pewien czas i znów odpoczątku mierzenie ciśnienia. Jestem osobą 76 letnią więc jest puzno na inne leczenie i regulacje ciśnienia.Ale młodym osobom radzę udać się do kardiologa i dbać o swoje zdrowie.

Hej Kryszy! Wg mnie powinieneś chyba jednak pofatygować się o konsultację u kardiologa, w miarę możliwości.. wtedy miałbyś już pewność-w końcu byłaby to opinia odpowiedniego fachowca, a i pewnie dałby Ci skierowanie na inne badania m.in te o których wspomniałeś czyli Holter i Echo serca. Doktor rodzinna nie dała Ci skierowania do kardiologa tak w ogóle? Nic na ten temat nie wspominała ? Dla przykładu podam Ci że ja ( wiek 20 lat ) po tym jak w przychodni też wykryto u mnie niemiarowe bicie serca czyli tzn tachykardię innymi słowy za wysoki puls-czyli podobna przypadłość jak i u Ciebie, z tym że mi ciśnienie tak nie skacze-to dostałam skierowanie do kardiologa i to raczej tak bez gadania i protestowania mojego..w sensie takim że musiałam się tam wybrać tak czy inaczej... A obecnie jestem na etapie robienia badań, po holterze i przed echem serca które zlecił kardiolog po 1 wizycie.Aaa i lek który na pocz został mi przepisany przez Panią dr rodzinną biorę nadal, kardiolog kazał kontynuować dopóki się nei wyjaśni bardziej, w związku z czym na Twoim miejscu rozważyłam jednak opcję przyjmowania Amlozeku 10..tzn no nie dumałabym i nie zastanawiała czy brać czy nie, tym bardziej że może po jego wzięciu ciśnienie Ci się unormuje. Jeśli chciałbyś porozmawiać to mokryb@interia.pl ;-)