Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zimne stopy i dłonie przy niskiej hemoglobinie

ziomus

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu towarzyszy mi uczucie zimna stóp i dłoni. Ostatnio dołączyło do tego uczucie zimna na całym ciele. Zdarza się, że jest mi tak zimno, że aż trzęsę się z zimna. Nie mam apetytu, a w badaniach krwi wyszło, że mam niedobór hemoglobiny.Sporadycznie zdarzają mi się krwotoki z nosa ( mam popękana śluzówkę nosa) - tak powiedział laryngolog. Nie mogę rano pić mleka, bo jeśli się napiję to wymiotuję i kręci mi się w głowie. Mam niedowagę - chcę przytyć jem dużo i często - nie przynosi to żadnych rezultatów. Zdarzają mi się bóle serca w różnych chwilach nie zależnie od czasu i miejsca, czasem gdy się schylam.
napopękane naczynka wez rutinoscorbin.Zrób bad.krwi -hormony tarczycy-uczucie zimna często towarzyszy żle pracującej tarczycy-bad.:TSH,ft3,ft4.Zrób tez OB ,morfologię z rozmazem.poziom elektrolitów,poziom żelaza,CRP oraz poziom glukozy.Z tymi wynikami do lekarza.Na zimne stopy i dłonie -wyciąg z kasztanowca sobie kup w aptece.Ale może pomóc dopiero po 2 opakowaniach,albo przy trzecim,nie od razu.Oprócz tego codziennie ćwicz najlepiej na rowerku treningowym pedałuj,co poprawia krążenie w nogach.Kup sobie w sklepie ortopedycznym taki drewniany kolczasty wałek do masażu dłoni i stóp.Bardzo pomaga na poprawę krążenia.Masuj kilka razy dziennie.Unikaj długiego siedzenia bez ruchu.Nawet siedząc przy kompie można wałek połozyć na podłodze i masować stopy.To samo z masażem dłoni.Rano już w łóżku rób takie ćwiczenia : ruchy stopami w górę-w dół,krążenie stopami w lewo i w prawo.Po kilka razy w każdą stronę.Następne podniść nogi w górę potrzyma ć chwilę lekko potrząsając,a następnie wstać.
na żołądek kup sobie len mielony.Wieczorem łyżeczkę lnu rozmieszaj w pół szklanki ciepłej przegotowanej wody i wypij.To samo rano na czczo.Len chroni śluzówke żołądka,ale tez zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin..W ciągu dnia tez sie napij przed obiadem.Dieta lekkostrawna.Jeśc mało ,a częściej.Jak masz mdłości,to może powinnaś zbadać kał na pasożyty i zrobić test na lamblie.?Trudno powiedziec co ci jest.Ale jak te wszystkie bad.zrobisz to sie wyjaśni.Jeśli wynik będa dobre tzn.,że to chyba na tle nerwowym.Wtedy pić należy melisę z dziurawcem.