Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból nadbrzusza w okolicy mostka na tle nerwowym

karo1132

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 14 lat i od kilku miesięcy miewam bóle jamy brzusznej w okolicach mostka. Bardzo często nawet przez drobnostki denerwuje się i boli mnie brzuch. Ból, który odczuwam właśnie w tej chwili jest inny. Zawsze, nawet gdy ból ten ustępuje, miejsce pomiędzy żebrami, pod piersiami jest albo twarde jak kamień, albo przeciwnie- wklęsłe. Kości, gdy je dotykam bolą, od kilku dni ból z przerwami się nasila. Od czasu kiedy dostałam te bóle mam trudności z oddychaniem, częste biegunki. W obecnej chwili ból jest straszny, muszę robić oddechy płytkie, gdyż po głębszych zaczyna ostro mnie kłuć w/w miejscu. Byłam u lekarza, który skierował mnie na usg, badanie moczu, itp. Tabletki nie pomagają. Mama mówi, żebym odpoczęła i spokojnie oddychała. Rzeczywiście to pomaga, ale tylko na chwilę, bo ból nawraca. Proszę o odpowiedzi czy może być to coś poważniejszego, typu glista w żołądku, albo jakieś inne dziwne zjawiska. Pozdrawiam!
najpierw trzeba zrobic podstawowe badania jak OB,morfologia z rozmazem,CRP,a nastepnie USG jamy brzusznej,test na lamblie,kał na pasożyty,wreszcie gastroskopie i test ureazowy,który wskazuje czy w zołądku nie masz bakterii helicobacter pylori.Tymczasem przed snem,rano na czczo i przed obiadem pij len mielony.Jedna łyżeczka lnu rozmieszana w pół szklanki ciepłej gotowanej wody.Bardzo wazne jest odżywianie- tzn. dieta lekkostrawna.Nie jeść nic smażonego,tłustego ,słodkiego,napojów gazowanych,zupy pomidorowej.Pić melisę z dziurawcem.To działa uspokajająco na ukł.pokarmowy.Napisz co ci z badań wyszło.Ja myślę,że to helicobacter pylori.Robi się na to też test z krwi,ale 100% pewność jest przy teście ureazowym robionym podczas gastroskopii.Zapoznaj sie z dieta lekkostrawną i tak się odżywiaj ,jedz małe posiłki,a częściej.Nie najadaj się.Len na pewno przyniesie ci sporą ulgę.